Miina Sillanpään ja kansanvallan kunniaksi!

Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivä 1. lokakuuta 2020

Ensimmäisten yksikamaristen valtiopäivien naiskansanedustajia vuodelta 1907. Miina Sillanpää on takarivissä kolmas oikealta. (Kuva: Wikimedia Commons)

Hän syntyi köyhään torppariperheeseen Jokioisissa vuonna 1866. 12-vuotiaana hän meni töihin puuvillatehtaaseen forssaan, myöhemmin naulatehtaaseen. 18-vuotiaana hän muutti piiaksi Porvooseen, sitten palvelijattareiksi Helsinkiin. Vuonna 1907 hänet valittiin Suomen eduskuntaan yhtenä sen yhdeksästätoista ensimmäisestä naisesta. Vuonna 1926 hänestä tuli Suomen historian ensimmäinen naisministeri. Oman liputuspäivänsä hän sai vuonna 2016.

Miina Sillanpää (1866-1952) oli vuosikymmenten ajan suomalaisen työväenliikkeen ja naisasialiikkeen keskeinen vaikuttaja. Torpan tytön tie johti sosialidemokraattiseen puolueeseen poliitikoksi, toimittajaksi, ja sosiaaliministeriksi. Siinä sivussa hän ehti toimia kansanedustajana 38 vuotta. Talousneuvoksen arvon Sillanpää sai vuonna 1939.

Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivää vietetään joka vuosi lokakuun ensimmäisenä päivänä. Päivä on valittu liputuspäiväksi, sillä Suomen uusi vaalilaki ja valtiopäiväjärjestys tulivat voimaan 1. lokakuuta 1906. Siitä alkoi yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden sekä yksikamarisen eduskunnan aika Suomessa. Myös Sillanpään syntymäpäivä 4. kesäkuuta on liputuspäivä. Tuolloin ei tosin liputeta hänelle vaan puolustusvoimille.

Hyvää Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivää kaikille Nauhalaisen lukijoille!