Mielikuvitus työvälineenä

hiljaa hyvää tulee

Törmään Jukka Siikala nimiseen henkilöön helsinkiläisessä rokkiväen suosimassa ravintolassa. Hikisen hardcore punk -keikan jälkeen päädymme miehen kotiin, jossa utelen hieman miekkosen taustoja, sekä tulevaisuuden näkymiä taiteen saralla. Jukka on 47-vuotias Helsingissä asuva taiteilija, jonka työt iskevät väkisin verkkokalvoon hämmentävän realistisen näköisillä teoksilla, joista pursuaa jonkinasteinen inhorealismi.

Jo yläasteajoista asti on taide innostanut kirjallisuuden kautta. Japanilainen kulttuuri ja mustemaalaukset iski tajuntaan. Nuorukainen haki opiskelemaan taidekouluun, mutta ei päässyt. Jukka epäilee nyt, että hänen taiteensa oli silloin ehkä liian esittävää ja vanhanaikaista.

Ideat töihin pursuavat selkäytimestä, toteaa taiteilija. Suurimmasta saavutuksesta kysyttäessä mies vastaa ironisesti sen olleen hetki, kun eräässä isommassa lehdessä oli kaksi hänen lausettaan. Miehen meriitit nähneenä tokaisu herättää hilpeyttä. Vakavammin ajateltuna ehkä kumminkin suurin saavutus on tähän asti tekeillä oleva kirja, jota on vuoden ajan työstetty eteenpäin. Brittiläinen Infinity Land Press -kustantamo tarjosi diiliä. Kyseinen kustantamo on erikoistunut äärikulttuurin julkaisemiseen ja he ottivat yhteyttä, että olisiko kiinnostusta lähteä tekemään kirjaa yhdessä. Sisältönä on syvää luotaava haastattelu sekä kuvia Jukan töistä.

Soya sausages. Öljyvärimaalaus.

Tekniikka jolla artisti tekee, tuli vuonna 2016 hallintaan. Hän oppi teknisesti tavan kikkailla, jolla ”suuret mestarit” ovat töitään tehneet. Kysymys on kärsivällisyydestä ja ideoista, mikä on seuraava rajoite. Öljyvärien kanssa ”löträäminen” on viime vuosien aikana jalostunut sille asteelle, missä nyt ollaan teknisellä tasolla, toteaa taiteilija.

Jukalle ei riitä maisemien  maalaaminen, vaan hän haluaa kuitenkin taiteellaan tuoda enemmän esiin omia visioita.

Levynkansien tekeminen kuuluu myös miehen repertuaariin ja niiden hinnoittelu on 100 €. Kalleimmat taulut maksavat noin 3500 €.

Pieniä näyttelyitä on ollut myös ulkomailla. Moskovassa ja Lontoossa, sekä Norjassa on ollut töitä esillä. Suomessa yksityisnäyttelyitä ollut neljä. Kavereiden kanssa on myös järjestetty yhteisnäyttelyitä. Videoita on enimmäkseen näytetty muualla kuin Suomessa.

Esikuvistaan taiteen alalla mies mainitsee tavalliselle kadun tallaajallekkin tuttuja nimiä, esim. Rembrant, Dali ja Bunuel, lähinnä ideapuolelta. Ehkä jonain päivänä joku tuleva taiteilija mainitsee esikuvakseen Jukka Siikalan.

http://www.siikala.com

 

Teksti: Arto Toikkanen

Kuvat: Jukka Siikala