Matin purnausnurkka

Muovi on ystävämme

Kun purnauttaa on paras purnata purnaukset ulos niin niistä pääsee eroon, ja ajatukset jäsentyy.

Muinaisaikoina ilahdutti niinkin yksinkertainen asia kuin laktoosittomiin maitotölkkeihin tulleet korkit, mutta nyt sekin ilo on suurimmaksi osaksi viety meiltä pois. Onneksi vielä S-ryhmä myy laktoositonta halpismaitoa korkkien kera, mutta LIDL ja Keskon Pirkka ovat alkaneet hurskastelemaan poistamalla korkit laktoosittomista maidoistaan.

Poistin tämän tölkin ostoslistoistani 😉

Nyt joku ituhippi hyppii tasajalkaa ja on onnensa kukkuloilla, mutta odottakaapa kun kerron mistä kana munii.

Maitotölkeissä on jokatapauksessa aina muovia jonkun verran, koska pelkkä pahvi ei pidä nestettä sisällään niin tarvitaan muutama ohut kerros muovia maidon ja kartongin väliin.

Easy when you know how to do it. Vai onko?

Varsinkin ennen kun oli vain yksi jääkaappi niin maitoa oli pakko säilyttää joskus kallellaan hyllyllä, ei ongelmia kun oli korkki, sai säilyttää vaikka ylösalaisin! Toisekseen lasten on helppo avata se itse, koska tavallisissa purkeissa tuntuu nykyään olevan erikoisen luja liimaus, vaikka kuinka tekee ohjeen mukaan ”vik helt bakåt”, silti joutuu välillä voiveitsellä ja tiesmillä avittaa aukaisua, jonka pitäisi mennä niinkuin Strömsössä ohjeiden mukaan.

No miettikääpä mehupurkkeja tai tiiliskiviruokakermoja, jossa lukee RAVISTETTAVA OMSKAKAS, ravista siinä ny avattua tölkkiä kun joka paikka on mehussa ja kermassa ilman korkkia. Ja ei tuo ravistu tuo ruokakerma jos se on avaamaton, se on niin tiivis paketti.

Maailma ilman muovia olisi keskiajalla, jolloin kaikki oli puuta ja rautaa. Valurautatelkkareita olisi meillä ja nykyisen tilanteen vaatimat kasvopleksit olisivat varmaan ritarikypäriä. Lasten pulkat vaarallisia valurautavaunuja ja mitäs ne 3D-tulostimet tulostaisi? Pieniä kiviä?

Kaupan muovikassit ovat vastuullinen valinta monen tutkimuksenkin mukaan. Sivustolla https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/04/01/mika-naista-on-ekologisin-muovipussi-paperikassi-kangaskassi-vai kerrotaan, että paperikassia pitää käyttää 11 kertaa (onnea yritykseen), kangaskassia 840 kertaa ja luomukangaskassia jopa 2400 kertaa jotta ne olisivat yhtä ekologisia kuin muovikassi. Ja luonnollisesti tähän ei ole laskettu sitä, että kangaskasseja olisi hyvä pestä välillä, joten kohta kuljetaan moninkertaisissa luvuissa jos haluat käyttää puhtaita kasseja. Vai miltä luulette, että 2400 kertaa käytetty luomukangaskassi näyttää? Ei ainakaan kauhean houkuttelevalta, oletan.

Kaupan muovikasseissa on toki yksi huono puoli, ne maksavat kohtuuttoman paljon jos niitä ostaa jatkuvasti. Itse asiassa olen usein miettinyt miksi ne maksaa? Miksei niistä makseta meille? Olemmehan kaupan käveleviä mainoksia kulkiessamme K-MARKET TEEKKARINKATU (tai joku muu kauppa) -muovikassi kädessämme. Ja mainoksista yleensä on tapana maksaa? Ei lehdetkään lahjoita palstatilaa kauppojen tarjouksille ja yhteystiedoille. Kyllä ne nimenomaan myyvät sitä heille.

Muovi on turvallista oikein käytettynä ja kierrätettynä. Sitä on turha yrittää demonisoida. Melkein tekisi mieli verrata muovihysteriaa 5G-hysteriaan (mikäli ette tiedä niin 5G-verkkoja syytetään mm. koronan levityksestä).

Purnailemisiin!

Teksti ja kuvat: Matti R

PS. K-Market Teekkarinkatu ei ainakaan vielä ole maksanut minulle mitään heidän nimen julkaisustaan, mikä tietysti on huutava vääryys.