Mansesterista nääs

tamperetta tutuksi

Mansesteri on Tamperelainen hip hop-rap -yhtye, joka on perustettu 2009. Bändin pääpromoottori Mc Mane:n ensimmäiset askeleet musiikin parissa lähtivät vuonna 2003 Mikseri.net:iin lähetetyillä demonauhoilla, joilla lohkesi ”suosituin ja kuunnelluin artisti” -arvonimi, jota hän pitää edelleen hallussaan. Mansesterin keikkoihin liittyviä ynnä muita bändin asioita hoitava hoppari tekee soolona myös omia musajuttujaan.

Mansesteri esiintyy 5.9 Vilusen kartanolla pidettävässä ilmaisessa Sadonkorjuujuhlat-tapahtumassa. Tulkaa siis katsomaan hoppareiden kontrolli Kaukajärvellä syyskuussa.

Keikan tiimoilta oli aika perehtyä koplan mietteisiin ja muihin räpäytyksiin. Mansesteri, Tampereelta NÄÄS!

KOSKA BÄNDI ON PERUSTETTU?

Bändin kanssa pistettiin hynttyyt yhteen vuonna 2009. Siitä asti olemme aktiivisesti keikkailleet ympäri Suomea. Itsenäisesti musiikin tekeminen alkoi meillä molemmilla jo siinä ’03-’04-vaihteessa.

MISTÄ IDEA TAMPERE-KESKEISIIN BIISEIHIN?

Tampere -keskeisiä biisejä on meillä muutama, ja Tamperetta tuomme tuotannossa aina isosti esille sanoituksissa ja murteessa, milloin missäkin yhteydessä. Se on osa meitä, osa meidän juttua, ja olemme ylpeitä paljasjalkaisia Tamperelaisia kaikki, niin miksikäs ei tätä kaunista kotikaupunkiamme ylistäisi. Ohan tää se helmi mesta, rakkain kaupunki!

TAUSTAVOIMISSA NÄKYY KESKEISIÄ TAMPERE HAHMOJA, ESIM. MIKKO ALATALO. MIKSI? SUOSION HAKUA JA TUNNETUKSI TULEMISTA VAI MITÄ?
MITEN MIKKO ALATALO ISTUU RÄPPIIN?

Pääosin ollaan aina haluttu nimenomaan Tamperelaisia muusikoita mukaan, ja vähän ennalta-arvaamattomampia hahmoja, kuten juuri Mikko Alatalo, Costello Hautamäki, Jussi Aaltonen, Juju. Halusimme nimenomaan tätä Tamperelaisuutta korostaa heillä, ja he olivat pyytämiimme biiseihin juuri niitä muusikkoja, joita biisit kaipasivatkin.

Mitä tulee suosiohakuisuuteen tai tunnetuksi tulemiseen – emme nyt yhtyisi noihin aatteisiin. Enemmänkin  tahdomme osoittaa arvostustamme juuri heidän ammattiaan ja osaamistaan kohtaan. Jokainen vierailija, jota koskaan olemme mihinkään kappaleeseen pyytäneet, ja joka on lähtenyt mukaan, on ollut juuri oikea ja sopiva valinta. Siksi Mikko Alatalokin istui tuolle Tampere2-kappaleelle paremmin kuin kukaan muu olisi istunut! Hän oli ensimmäinen, jonka siihen pystyimme kuvittelemaan, ja se oli juuri oikea ratkaisu!

MAINITKAA JOITAIN ESIKUVIA. MISTÄ YLIPÄÄTÄÄN SYNTYI INNOSTUS RAP-MUSIIKKIIN ALUNPERIN? MIKÄ SIINÄ KIEHTOO?

Meillä kellään ei oikein ole ketään tiettyä henkilöä tai bändiä esikuvana, enemmänkin sitten juuri arvostuksen puolesta. Me arvostamme ja nostamme hattua kaikille niille, jotka tekevät omaa juttuaan välittämättä muista, uskoo omaan juttuunsa täysiä ja tekee helvetisti duunia sen eteen. Niin se täytyisi kaikilla mennäkin.

Innostus meillä lähti lähinnä siitä, että omassa lähipiirissä muutamat alkoivat tehdä räppiä ja tuli fiilis, että se on siistiä. Ja jos joku muukin osaa tehdä, niin miksen minä? Räpissä kiehtoo sen monipuolisuus, terapeuttisuus sekä kaikki se, mitä sillä voi muille antaa: ilo ja suurien tunteiden herättäminen.

Biisien aiheet pyörii aikalailla samaa ympyrää koko rap-skenen saralla, mutta kiehtovuus on juuri niissä miljoonissa tavoissa kertoa nuo aiheet. Koskaan ei tule kahta samanlaista biisiä. Lisäksi on juurikin tuo terapeuttisuus: kaikilla ihmisillä on varmasti paljon asioita ja ajatuksia, jota ei pysty ääneen sanomaan, saati muuten osaisi sanoiksi pukea. Tämä on ehkä paras tapa koskaan purkaa kaikki ajatukset ja fiilikset ulos.

Innostavaa on myös lähes päivittäiset fanien kiitokset meidän musiikista, mikä lämmittää TODELLA paljon sydäntä. Ja paljon olemme saaneet sydäntäsärkeviä viestejä siitä, kuinka huonosti on joillain ihmisillä mennyt, mutta kuinka meidän musiikki on pelastanut heidän elämänsä. Ne ovat jotakin niin isoja ja tärkeitä juttuja meille. Yksikin pelastettu henki on pala taivasta, ja jos jokainen biisi voi pelastaa yhdenkin hengen, niin tätä emme lopeta koskaan.

ONKO OLLUT NS. ISOMPIA KEIKKOJA, TAI ONKO TULEVAISUUDESSA TULOSSA? MINKÄLAISIA OVAT TULEVAISUUDENSUUNNITELMAT?
Isoja keikkoja on ollut paljon, ja kaiken kokoisia on matkan varrella nähty. Meriiteissä suurimpia varmaan ovat olleet Kalajoen Juhannus 2011, Pipefest 2012, Kotkan Meripäivät 2013, Summer Up 2014 & 2015, Pipefest 2016, Tapparan Kultajuhlat 2016 & 2017, Hartwall Arena / Tubecon 2015, 2016 ja 2017.
Tänä vuonna ei festarikeikkaa ole ollut, ja muutenkin keikkojen saralla on ollut vähän hiljaisempaa, kun tämä vuosi ollaan satsattu enemmänkin tulevaan levyyn. Sen piti ilmestyä vuoden lopussa, mutta menee varmaan ensi vuoteen.
Tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu kestävä kehitys: pidetään homma kokoajan rullaamassa – välillä enemmän, välillä vähemmän – mutta laakereille ei jäädä makaamaan. Saravon Pekka -kappale antoi todella hyvää buustia ja intoa taas musiikkia kohtaan, niin nyt aletaan tekemään isoja juttuja! Ensi vuonna meillä on bändin 10v-kiertue, jolloin alkuperäiset jäsenet Sarkastinen ja Inde tulee mukaan kiertämään meidän kanssa Suomea.
Keikoilla heitetään Mansesterin alkuajan hittikappaleita, muistellaan vanhoja ja toki myös uutta ja tulevaa tuotantoa tullaan kuulemaan. Yllätyksenä ensimmäistä kertaa livenä Mc Mane heittää vieläpä muutaman vanhan soolokappaleensa. Lisäksi Mansesterilta on tulossa alkuperäiskokoonpanolla täysin uutta tuotantoa piakkoin! Paljon menoa ja meininkiä siis tiedossa!
MIKÄ ON BÄNDIN SANOMA, JOS SELLAISTA LÖYTYY? KIINNOSTAAKO YLIPÄÄTÄÄN SANOMALLINEN RAP, TYYLIIN PALEFACE?
Meidän tuotanto on niin laidasta laitaan. Useimmissa biiseissä on sanomaa, toisissa syvällisempää ajattelua esim. Pintaa syvempään, Downshiftataan feat. Juju, Kuvaputkessa feat. Jimmy Smallz, Geenit, Kristallisydän, Aurinko ei nouse feat. Tomi Poukka. Toiset kappaleet ovat pelkkää bilettämistä varten, esim. Taka-töölö, HippiHoppiRokkari, Hands Up feat. Dilemma, Festarielämää.
Jokaiselle siis löytyy jotakin. Fiiliksiä on yhtä paljon ihmisillä yleisesti, kun biisejäkin syntyy. Meidän aatteellinen sanoma on juurikin se, että teet mitä teet, kunhan nautit siitä ja teet sitä tosissaan. Work hard, play hard. Usko itseesi ja tavoittele unelmia – kukaan ei sitä sun puolesta tee.
MINKÄLAINEN ON YLEISÖN IKÄHAARUKKA?
Meidän kuuntelijoiden ikähaarukka on TODELLA laaja. Spotifyn analytics -tilaston mukaan meitä kuunnellaan seuraavasti:
18-22v 34%
23-27v 21%
28-34v 16%
< 18v 13%
35-44 11%
45-59v 4%
60+v 1%
Tuosta voi päätellä että meidän musiikkia on niin laajalla skaalalla, että se löytää kuuntelijansa ikään katsomatta. Sama pätee ihan keikkoihinkin.
RAP ON VUOSIKAUSIA OLLUT SUOSITTUA MYÖS SUOMESSA. MIKÄ ON SUOSION SYY OMASTA MIELESTÄNNE?

Suomi-hiphopin rantauduttua Suomeen ja levittyä siinä 2000-luvun alussa koko musiikkiskene meni aikalailla päälaelleen, ja tuntui, että rock-muusikot ottivat räppärit heille ikäänkuin ”kilpailijoina”. Aluksi se iski nuorisoon, mutta pikkuhiljaa siitä on muodostunut käsittämättömän iso ja laaja aalto, jota nykyään juurikin kaikenikäiset tuntuvat kuuntelevan.

Suosio on varmasti siinä monipuolisuudessa. Räpillä on alagenrejä niin perhanasti (pop-rap, old school rap, rock-rap, Trap jne jne jne), että sitä on joka tuutissa, joka kanavalla, joka soittolistalla. Kaiken lisäksi kynnys nykyään aloittaa räpin tekeminen on niin matala, kun oman kotistudion saa jo kohtuuhintaan (500-1000e) ja räppäämään voi oppia periaatteessa kuka tahansa. Tuotoksen saa vieläpä ladattua nettiin viidessä minuutissa, jossa sitä heti aletaan striimaamaan.

ONKO MANSESTERILLE SIUNAANTUNUT PALJON RADIOSOITTOJA TAI YLIPÄÄTÄÄN NOTEERAUSTA MEDIASSA?

Mediassa on vuosien varrella ollut paljon juttuja ja haastatteluja. Radiosoitot ovat vähän vähemmälle jääneet, siihen kun tarvii nykyään melkein levytysyhtiön taakse, jos sille tielle haluaa. Tosin kyllä Saravon Pekka ja Tampere ovat soineet ihan julkisillakin kanavilla (Suomipop, Ylex), muut sitten lähinnä pienemmillä sekä paikallisilla radiokanavilla.

Media-aikaa on siunaantunut aina Aamulehdestä Iltasanomiin. Suosikki-lehden viimeisessä numerossa ennen lopettamista oli meistä julistekuva ja iso aukeaman juttu. Ylellä on mainintaa monesti ollut radioissa, ja lisäksi olemme itse olleet Ylellä haastateltavana. MTV:llä ollut juttua, Ruudussa, Helsingin sanomissa sekä myös livelähetyksissä Tapparan kultajuhlissa ja Hartwall Arenalla.

MINKÄ ISOMMAN NIMEN KANSSA HALUAISITTE ESIINTYÄ?

Kyllähän se olis siistiä yhtä kovimmista bändeistä ikinä eli Hollywood Undeadia päästä joskus lämppäämään heidän Suomen keikoilleen. Ja tottakai Suomen kovinta bändiä Haloo Helsinki!:ä olisi iso kunnia päästä vielä joskus lämppäämään! Cheekkiä meidän piti päästä lämppäämään olikohan 2013, mutta tapahtuma kaatui ennen aikojaan, niin se jäi nyt sitten kokematta.

Jos nyt ajatellaan isoimpia nimiä musalistojen perusteella, niin siellä ei ihan hirveän montaa ole, joiden kanssa emme olisi vielä olleet esiintymässä. Elastisen, Mikael Gabrielin, Petri Nygårdin, Robinin, JVG:n, Brädin, Asteen sekä monien muiden kanssa on tullut lava jaettua – joidenkin kanssa useampaankin otteeseen!

MIKÄ ON MIELESTÄNNE SUOMI RAPIN TULEVAISUUS?

Suomi räpin tulevaisuus on valoisa ja varmasti hieno sen jatkuvan monipuolistumisen myötä. Uskon sille pitkää ikää. Kokonaisvaltaisesti musiikkibisneksen tulevaisuus enemmänkin huolettaa. Fyysisyyden kuoleminen on surullista, ja musan kuuntelemisen helppous on samalla kaikille muusikoille niin uhka kuin mahdollisuuskin. Saa nähdä, mitä tuleva tuo!

JOTAIN SANOTTAVAA LOPPUUN?

Jollette ole kuulleet meitä vielä, niin käykää kuuntelemassa. Ottakaa Spotify sekä Youtube seurantaan. Kuunnelkaa musiikkia, käykää keikoilla ja nauttikaa siitä! Uutta musaa meiltä on tulossa ulos 1.9. Pistäkää siis kalenteriin valmiiksi.

 

Haastattelu: Arto Toikkanen
Kuvat: Petri Koskinen/Mansesteri arkisto

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa