Maanalainen taidenäyttely

kaikille mahdollisuus

Kulttuurikeskus Maanalainen Tampereen keskustan liepeillä tukee näinä päivinä tuntemattomia taiteilijoita antamalla näyttelytilaa halukkaille. Suuntaan askeleeni näyttelyn avajaisiin, jossa tällä kertaa on tarjolla kolmen tuntemattomamman taiteilijan käden tuotoksia. Esa Kuukasjärvellä, Petri Viippolalla sekä Rodrigo Hermosillasilla on Maanalaisen tiloissa kuukauden pituinen yhteisnäyttely, joka on nähtävillä helmikuun ajan. Itse näyttelytila on varsin vaatimattoman kokoinen, mutta siitä huolimatta teokset olivat hyvin näytillä. Oli aika jututtaa hieman kädentaitajia. Kuukasjärvi ja Hermosilla olivat valmiina pieneen jutustelutuokioon.

Kuukasjärvi kertoo näyttelystä, jollaisia kultturikeskus Maanalainen järjestää kerran kuussa nimikkeellä ”kuukauden taiteilija”. Mies sai idean yhteisnäyttelyyn, kun sellaiseen mahdollisuus oli. Hänen mielestään kyseessä on ilmeisesti hyvin ruohonjuuritason toimintaa, jossa annetaan monille mahdollisuus pitää näyttelyä. Kun Kuukasjärvi kävi katsastamassa paikkoja, ajatteli hän, että voisi tulla värikkäämpää, jos saisi useamman henkilön mukaan.

Maalaustaide on lähellä Kuukasjärven sydäntä. Hermosillasille se on ikuisesti työ, jonka hän aloitti 25 vuotta sitten. Siihen liittyy esimerkiksi tatuoiminen ja maalaaminen. Kuukasjärvi on aloittanut 30 vuotta sitten piirtämällä; seitsemän vuotta sitten tulivat myös värit mukaan. Värit ovat tuoneet täysin uuden maailman sekä haasteen ja ilon. Siirtyminen mustavalkoisesta suoraan värimaailmaan on ollut erikoista. Hermosillasille taide on mielenilmaisua.

Hermosillasin unelma on elää taiteesta, uusiutuminen taas on Kuukasjärven mielestä semmoinen mystinen tekijä. Näyttelyitä Hermosillasilla on ollut seitsemän, Kuukasjärven saldona on kolme. Kysyttäessä, onko taiteessa sanomaa, Kuukasjärvi sanoo, että jokaiseen hänen tauluunsa liittyy tarina. Pyrkimyksenä on tuoda joitain muitakin asioita esille kuin tunnelma, joka teoksesta välittyy. Hermosilla haluaa ilmaista mieltään ja tunteitaan. Luovin hetki Kuukasjärvelle on ”aamutuitereissa”, Hermosillan taide puolestaan syntyy yöllä.

Kolmen luovan taiteilijan yhteisnäyttely löytyy siis kulttuurikeskus Maanalaisesta helmikuun ajan osoitteessa Hämeenpuisto 17-19.

Teksti: Arto Toikkanen