Laskettelusta vähemmän kallista

Ylläs kutsuu aamutuimaan

Onnistuuko laskettelu edullisesti? Myös Lapissa? Varsinkin aloittelijoille löytyy, ei halpoja, mutta vähemmän kalliita vaihtoehtoja. Suurten hiihtokeskusten hinnat ovat tavoittamattomissa kohtuullista hintaa tarvitsevalle. Pirkanmaan kausi on jo ohi. Lähialueella on tietysti muutamia tärppejä: Sappeen kymppitiistai, Ellivuoren iltamäki neljästä kahdeksaan ja Hervannan vaatimaton mäki sisältää vaatimattomat hinnat. Kampanjoista ja tarjouksista kannattaa ehdottomasti olla ajan tasalla.

Laskettelu mielletään yleensä kalliiksi, eliitin harrastukseksi. Sitä se todellakin on; ainakin työttömällä kolmen lapsen vuoroviikkoisällä on taloudellisesti rajoitetut mahdollisuudet. Verrokkiryhmään kuuluu 2 aikuista sekä 8-, 12- ja 14-vuotiaat poikalapset. Intoa pojilla riittää enemmän, kuin minulla on varaa ja aikaa. Hienoa vauhdinhurmaa ja ulkoilua suosin kuitenkin, sillä yhdessä on hauskaa. Lapset irtautuvat hetkeksi mobiililaitteista ja pelikoneista. Punaposkinen teinikin vonkaa kampanjahintaista kausikorttia ensi vuodeksi. Pitänee neuvotella isovanhempien ja sukulaisten kanssa.

Viime kauden kolme tai neljä käyntikertaa laskimme vuokravehkeillä. Kenelläkään ei ollut omia välineitä. Naamakirjassa käytetyt tunnit poikivat kaikille kohtuulliset välineet omaksi. Halvimmat olivat 35 euroa pienimmälle käytettynä. Alle satasella, lähinnä tuurilla ja maltilla, voi löytää varmasti kaikille hyväkuntoiset käytetyt välineet. Omasta ajankäytöstä nettikirppiksillä  ja rahatilanteesta riippuen. Aikuisille uusien ostamista perusteltiin kuitenkin sillä, ettei niitä tarvitse moneen vuoteen vaihtaa, kuten lapsille jalan kasvaessa. Halvimmillaan välinevuokra päiväksi on lapselle 10 ja aikuiselle 12 euroa kuntien ylläpitämissä keskuksissa ja markkinahintaisissa halvimmillaankin lähes 30 euroa.  Näin ollen 10 vuokrapäivää Ylläksellä koko pesueelta maksaisi jo lähes 2000 euroa ja halvimmassakin lähes 700. Lasten välineitä kierrätettäessä niistä saa aikalailla saman myytäessä. Veronpalautukset koomisesti ottaen olivatkin sijoitus, inflaatio voi tietysti pääomasta hieman järsiä. Tuntuu absurdilta ostaa vuosittain uusia hiihtimiä sekä ekonomiselta, että ekologiselta kannalta.

Täsmällisen hintavertailun teko on mahdotonta, ja tämä onkin lähinnä suuntaa-antavaa. Esimerkiksi Aavasaksan pahvisilla hissilipuilla ei ole erikseen hintaa, kun taas kaikki muut käyttävät sirukortteja. Ylläs tai Ellivuori ovat kalleimpana 7 euron hintaisia. Pellon Ritavalkealla saa vitosella kortin, jonka halutessaan voi palauttaa kolmea euroa vastaan. Yhteistä näille on epätietoisuus siitä, mikä järjestelmä on käytössä missäkin. Tällä hetkellä meillä on viisi uudelleenladattavaa korttia Ellivuoreen, joista kaksi on ostettu Ylläkseltä. Lisäksi löytyy kolme korttia Pelloon ja yksi Sappeeseen. Hervantaan on myös neljä,  jotka ovat kertakäyttöisiä.

Aavasaksa Ylitorniolla on ehdottomasti edullisin. Verrokkiryhmän kustannukset ovat välineineen 120 euroa koko päiväksi. Mäki on kohtuullinen, korkeuseron ollessa Sappeen tasoa eli 115 metriä. Kolme rinnettä riittää hyvin päiväksi tai jopa pariksi ilman liiallista yksitoikkoisuutta. Mainittavaa ehdottomasti on myös kahvilahinnat: kupillinen kahvia tai kaakaota puolitoista euroa. Päivälippu on sekä aikuiselta että lapselta kympin. Välineet saa koko päiväksi yli 11-vuotias 15 eurolla ja alle 12-vuotias kympillä.

Pellon Ritavaara, samoin kunnan järjestämänä, listautuu seuraavaksi. Hintaa on hieman enemmän, mutta pituudeltaan Pellon viisi rinnettä ovat samaa luokkaa. Korkeuseroksi kehutaan 120 metriä. Päivä maksaa noin 150 euroa vuokravälineillä. Päiväliput kustantavat 20 euroa kärsää kohti, iästä riippumatta. Käytännön esimerkkinä; kaksi aikuista laskee Ylläksellä samaan hintaan kuin Ritavaarassa ipanalauman kanssa. Ritavaarassa kolmen tunnin hinta on 125 euroa vuokravälineillä. Ylläksellä sama aika ilman lapsia sisältäen välineet ja liput maksaa 138 euroa. Ritavaaralla eli Ritavalkealla kahvin saa kitusiinsa eurolla. Vuokraamohintakin vaihtelee hieman välineiden mukaan. Kympin suksisettiin ei kuulu kypärää eikä laseja.

Svanstein tai Pullinki ski Ruotsissa sijaitsee heti rajan tuntumassa. Se kuuluu jo eri luokkaan, etenkin rinteiltään. Vertailuun osallistuva ryhmä laskettelee päivän 1360:lla Ruotsin kruunulla, välineineen 2860. Kello kahdentoista jälkeen hinnasta vähenee 50-60 kruunua henkilöltä lipuista ja 75-80 välineistä.  Hieman logiikan vastaisesti sukset saa vain kolmeksi tunniksi tai päiväksi. Päivän välineet kustantaa 1500 SEK ja kolme tuntia 1140. Tähän vielä lisättävää edullista mökkimajoitusta 75 euron hintaan, vain parin kilometrin päässä rinteistä. Palvelut jäävät vaatimattomiksi johtuen varmaankin sijainnista, kilpailutilanteesta ja kohderyhmästä. Kaikki tarvittava kuitenkin löytyy: vuokraamo, kahvioita ja hieman jo uudistusten tarpeessa oleva ravintola. Kaiken luokittelisin ’ihan jees’, ja hintatasokin on suomalaiselle edullinen. Kortilla ja euroilla pärjää. Euroilla maksaessasi saat ehkä kruunuja takaisin. Kortti toimii kätevästi kaikissa ostoissa, myös yleensä muutaman prosentin halvempana. 10 Ruotsin kruunua (SEK) on noin euron.  320 kruunua päivälipusta on ’erittäin jees’, varsinkin verrattuna rinteiden määrään ja pituuteen. Pisin rinne on 2200 metriä ja korkeusero on huimat 253 metriä. Hiihtokeskuksen rinteet näkyvät jo Suomen puolella ajaessa. Paikalle pääsee Pellon kohdalta. Torniojoen ja samalla rajan yli tulee ajettavaa parikymmentä kilometriä etelään.

Ylläs on ykkönen? Varmasti onkin, myös hinnoissa. Koko pesueen lystistä päiväksi saa kuvettaan kaivaa 350 euroa ja ilman välinevuokriakin 191€. Laskettelulaseja ei vuokrata hygieniasyistä. Kypärän saa vitosella. Näillä hinnoilla työtön isä nikottelee jo aikalailla ja kyselee sponsorisopimusta isovanhemmilta. Laadulla on hintansa. Onhan 718 metriä korkealla nyppylällä sitä oleellisempaa korkeuseroa yli 400 metriä. Suomen pisin gondolihissi, Suomen pisin rinne ja upeat maisemat.

Pääsiäisreissu on takana; 2020 kilometriä keskiviikkoillasta maanantain puoleen yöhön. Perheen teini halusi omaa rauhaa, eikä lähtenyt mukaan taisteluun. Auto oli siitä huolimatta täynnä ja maata viistävä, yksi monista samanlaisista.  Lasten isoäiti sponsoroi matkaa hieman tarjoamalla mökkiään kahdeksi yöksi ja ostamalla hissiliput Ylläkselle lauantaiksi ja sunnuntaiksi. Kaksi edellistä päivää laskimme Ritavaaralla Pellossa hieman edullisemmin ja pienemmässä mäessä. Kohtuullisen pienellä budjetilla pärjäsimme, lasten iloista tinkimättä. Taidanpa silti kokkailla ämpärillisen maistuvaa keittoa täksi viikoksi.

 

Keväthangilta raportoi Tero