L2P – Learn to Play

Peliturnauksia Kangasalla

L2P:n  nimi on lähtöisin nettikielessä käytetystä haukkumasanasta, jossa voimakkaasti kehotetaan heikompaa pelaajaa pelaamaan paremmin (learn to play). Sitä voi käyttää lauseessa vaikka näin: ”omg l2p n00b!!!1!1!!”. Tapahtuma itse on ystävällisempi ja lähestyttävämpi, mutta se on selvästi täynnä asiansa osaavia ja terveellisen kilpailuvietin omaavia propelaajia.

Kangasalla järjestetty kaksipäiväinen tapahtuma on kolmas lajiaan, ja se on historiansa aikana yrittänyt tasapuolisesti miellyttää sekä turnauspelaajia että kasuaalisempia pelaajia. Nyttemmin pääpaino on kuitenkin siirtynyt turnauksiin, sillä niiden osallistujamäärät ovat vuosi vuodelta kasvaneet merkittävästi. Toisena päivänä, jolloin itse olin paikalla, oli käynnissä miniatyyripuolella Bushido- ja Warhammer 40k -turnaukset, ja videopelien suunnassa kaksi Super Smash Bros.-turnausta.

Warhammer 40k on mahdollisesti se kaikkein suosituin miniatyyrisotapeli. Se oli alunperin sci-fi spin-off Warhammer Fantasy -pelistä, mutta osoittautui vuosien saatossa isoveljeään suositummaksi. Itse tiedän näistä peleistä hyvin pintapuolisesti, ja pelaajien puhuma jargon oli yhtä hepreaa.

Figuureja oli kuitenkin erittäin miellyttävä katsella – varsinkin, kun tietää, että tällaiset huippupelaajat ovat varmasti ne itse maalanneet. Jokaisen pelaajan eri armeijasetit ovat vaatineet satojen eurojen sijoittamista ja lukemattomien tuntien työtä.

Teatterisalissa pyöri valkokankaalla Super Smash Bros. Ensin kisattiin Wii U -versiolla ja sitten Gamecuben Melee-pelillä. Näiden pelien välissä julkaistu Brawl-versio ei ollut edustettuna, eikä kyseinen peli ollut ikinä saanutkaan merkittävää suosiota kilpapelaajien keskuudessa. Wii U-pelissä oli tempo hitaammalla ja spektaakkelimaisuus korkealla. Yleisö pystyi sitä helpommin seuraamaan ja ihmiset reagoivatkin kovaäänisesti.

Melee taas oli täysin toisesta maasta. Peli oli niin nopeatempoinen ja pikkutarkka, etten pystynyt välillä ymmärtämään mitä tapahtui, vaikka olen itse pelannutkin peliä paljon. Siitä oli mahdotonta ottaa edes kuvia. Ymmärrän nyt täysin miksi hardcorepelaajat suosivat Meleetä, sillä se vaatii selkeästi eniten taitoa.

Teatterin ulkona hallin puolella oli ainakin kahdeksan pistettä varattu pelkästään eri Smash Bros.-peleille (jopa Brawlille), ja monet tapahtuman kävijöistä kantoivatkin mukanaan omia Gamecube-ohjaimia, joilla perinteisesti kyseistä pelisarjaa pelataan.

Huomatessani, että pelitaitoni eivät lähellekään riitä näiden hullujen tasolle, keräsin tuttini ja pullamössöni, ja kävin tarkastamassa mitä meille likaisille kasuaaleille oli tarjolla. Sieltähän löytyi rivistä erinäisiä klassikkopelejä: Guitar Hero III, Super Mario Bros., Legend of Zelda, Pokémon Snap, Crash Team Racing, Mario Kart Wii ja Super Nintendo Mini lukuisine peleineen. Uudempaa teknologiaa oli edustamassa Nintendo Switch ja ralliautoilua Playstation VR:n avulla.

Päivän päätteeksi voittajat palkittiin, ja seuraavana vuonna mitellään todennäköisesti uudestaan. Saatte levätä hetken, avaruusmariinit, mutta uudet uhkat odottavat jo nurkan takana. Valmistautukaa, harjoitelkaa ja oppikaa virheistänne. The Emperor commands it!

 

Teksti ja kuvat: Janne Karjalainen