Kun ok ei olekaan enää ok

Käsimerkin matka vitsistä mielensäpahoittajien kautta pannaan.

Kuva: Pixabay

Parissa vuodessa ennen harmittomana pidetystä ok-käsimerkistä on tullut rasistinen symboli, minkä käyttäminen julkisesti on paljon pahempaa kuin keskisormen, ainakin jenkeissä. Kyseinen käsimerkki on saanut toisen merkityksen ja se yhdistetään nykyään valkoisen ylivallan ihannointiin. Kolme pystyssä olevaan sormea muodostavat kirjaimen W eli valkoinen (White) kun taas peukalon ja etusormen muodostama ympyrä viittaa kirjaimeen P eli valta (Power).

Baseball joukkue Chicago Cubsin pelissä ollut katsoja näytti kamerassa “valkoisen ylivallan” -merkkiä ja hankki itselleen elinikäisen porttikiellon kyseisen joukkueen peleihin – kuulostaa kohtuulliselta. Suomessakin kyseisen käsimerkin käytöstä on uutisoitu jonkin verran. Viron ulko- ja valtiovarainministerien kyseenalaiset käsimerkit ylittivät meilläkin uutiskynnyksen.

Mistä tämä muutos lähti liikkeelle? Kuten monet muutkin meemit, on tämäkin lähtöisin 4chanista. Anonyymi postaaja aloitti helmikuussa 2017 operaatio O-KKK:n. Viestissä kehotettiin tekemään valetunnuksia eri somealustoille ja väittämään, että ok-käsimerkki symboloi “valkoista ylivaltaa”. Tarkoituksena oli lähinnä syöttää scheißea seonneelle vasemmistolle.

Kuva: knowyourmeme.com

Kuten nykyisestä tilasta voi päätellä, kampanja nappasi tuulta purjeisiinsa. Leviämistä ei ainakaan hidastanut Trumpin kannattajat, jotka ovat monesti esiintyneet somekuvissa ok-merkkiä näyttäen. Mutta vaihtoehto-oikeisto omaksui uuden merkityksen nopeasti ja alkoi käyttämään sitä aktiivisesti, luultavasti provosoidakseen vasemmistoa. Alussa käyttö saattoi olla ironista tai satiirista, mutta tämä humoristinen puoli on alkanut karisemaan pois.

Laajalle levinnyt vitsi, tarpeeksi aikaa ja medialukutaidon puute ovat parissa vuodessa saaneet aikaan länsimaiden laajuisen kulttuurisen muutoksen, jossa harmittomasta käsimerkistä on tullut vähintäänkin kyseenalainen. Pidän pahimpana niittinä ok-merkin kohtalolle uusi-seelantilaisen joukkomurhaajan toimintaa, kun hän oikeudenkäyntinsä aikana käytti ”valkoista ylivaltaa ihannoivaa” symbolista elettä.

Kurjinta on, kun itse tiedät kyseessä olevan alkujaan vitsi, mutta mielensäpahoittajat eivät tätä tiedä tai siitä välitä. Saa nähdä, koska peukun näyttämisestä tulee kyseenalaista? Voitonmerkille yritettiin luoda toista merkitystä, mutta se aitajuoksija taisi kompastua jo ensimmäiseen aitaan.

– E

Lähde: knowyourmeme.com