Koronapäiväkirja – osa 7

Kuva: Pixabay

Varuillaan ja varpaillaan.

Tulin ajatelleeksi taas koronan monimuotoisa vaikutuksia elämäämme.

Pohdintani alkoi siitä, kun sisustus-, siivous- ja järjestelyinnossani päätin, että olohuoneessa tavarat saisi vaihtaa todella paikkaa, ja pari lisähyllyäkin tarvitaan oman visioni toteuttamiseksi.

Niin, ne hyllyt. Saisi ne todennäköisesti kotiinkuljetuksella, mutta moinen palveluhan toki maksaa. Jos haluaisin säästää siinä, pitäisi tuotteet mennä itse jollakin autokyydillä hakemaan myymälästä.

Mutta eihän se nyt oikein onnistu. Eihän sisustusinto ole mitenkään luokiteltavissa pakollisiin ja välttämättömiin menoihin. Myymälässä tulisi ihmiskontakteja ainakin kassalla.

Olen alusta asti kannattanut ohjeiden tarkkaa noudattamista, enkä ole muutoin kotoani lähtenytkään kuin pakollisille ruokaostoksille tai ulkoilemaan lenkkipoluille niin, että on ollut riittävät turvavälit mahdollisiin kanssalenkkeilijöihin.

Samaan aikaan näen kuitenkin ihmisiä parveilemassa pitkin liikekeskuksia ja tekemässä hankintoja normaaliin tuttuun tapaan.

Tuntuu ristiriitaiselta.

Elämä tuntuu hieman varpaillaan olemiselta. En itse ainakaan oikein uskalla suunnitella mitään ihmeellistä – muuta kuin, että milloin hakee seuraavan kerran ruokaa. Ikäänkuin eläisi hieman varuillaan koko ajan.

Toiset taas tuntuvat jatkavan elämäänsä, aivan kuin mitään ei olisikaan meneillään.

Toisaalta, olen hyvin tyytyväinen siitä, että tämä tietynlainen elämän suunnitelmallisuus on jäänyt vähemmälle. Se on nimittäin antanut tilaa hetkessä elämiselle, sille, että elämästä nauttii tässä ja nyt niillä eväillä, mitä on.

On hyvä, että osa ihmisistä kykenee kriisin keskellä myös kauaskantoisempien suunnitelmien tekoon. Koen, että minulle sopii paremmin, etten kiikaroi tulevaa liian pitkälle.

Tilanteet voivat kuitenkin elää niin nopeasti. Jos rajoitusten purkamiset saa aikaan uudelleen ison piikin tartunnoista, voidaan rajoituksia joutua säätämään uudelleen. Ei kukaan voi sanoa varmasti, mitä tuleman pitää.

Joten sen vuoksikin pidän tärkeänä sitä, että ei unohdeta niitä asioita, joista saa iloa tällä hetkellä. Tai asioita, jotka ovat nyt hyvin.

Monille koronarajoitukset ovat tuoneet lisääaikaa itselleen, perheelleen tai vaikka lemmikilleen.

Tämänkaltaiset asiat ovat arvokkaita mielestäni.

Kaikenlaisia ajatuksia tämä erilainen arki herättää. Monia asioita tulee pohdittua erilailla.

Ajatukset muuttuvat useasti silloin, kuin itsestäänselvät asiat eivät enää ole itsestäänselviä.

Teksti: Jenni