Koronapäiväkirja – osa 6

Kuva: Pixabay

Rakas päiväkirja,

Tulin ajatelleekseni tuossa joku päivä itsensä, tai oikeastaan omien ajatustensa, huijaamista.

Mediassa on paljon puhuttu siitä, kuinka niin sanotusti ”joka tuutista” tursuavat koronauutiset kuormittavat mieltämme kohtuuttoman paljon.

On aivan totta, että siltä on vaikea välttyä. Ei tarvitse avata kuin puhelin, niin vähintään jonkun sovelluksen myötä näkee jälleen jonkun ikävämmän uutisoinnin kyseessä olevasta aiheesta.

Televiosiossa ja radiossa ei paljoa muusta puhutakaan. Päivän puheenaiheet liittyvät joka tontilla jollain tapaan koronaan.

Onko kaikkia koronauutisointeja sitten viisasta seurata? Siihen vaikuttanee se, kuinka itse reagoit. Monet ovat huomanneet, että jatkuvasti aiheesta lukiessa oma mieliala muuttu synkemmäksi ja alkaa ehkä jopa ahdistamaan.

Silloin voi olla täysin aiheellista siirtää katseensa toisaalle. On myös hyvä pitää mielessä oma lähdekriittisyys, sillä koronaankin liittyen on netissä paljon epäluotettavaa tietoa.

Jos ja kun siis tahdot lukea uusimpia tietoja, lue ne jostain luotettavasta lähteesta, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta.

Omaa somen käyttöään voi myös vähentää ja keksiä jotakin muuta ajanvietettä. Ruutuajan vähentämisellä on yleisesti ottaenkin monia hyviä terveysvaikutuksia. Viime aikoina säät ovat olleet melko mukavia ulkona liikkumista varten.

Ajatuksiaan voi myös koittaa huijata. Tai luulisin ainakin niin. Olen nimittäin itse kokeillut erästä keinoa unohtaa pelkät koronaan liittyvät ajatukset. Nimittäin, hömppäohjelmat.

Juuri niin. Luit aivan oikein: kunnon saippuaoopperat, joiden parissa nauru raikaa.

Olen kokenut tämän keinon tehokkaaksi niin sanotuksi aivojen nollaus -menetelmäksi. Kun laittaa pyörimään jonkun kivan sarjan jonka juonenkäänteet vievät mennessään ja vatsaansa saa pidellä naurunremakalta, unohtuu kyseisen viruksen tuomat huolet ainakin joksikin aikaa.

On tottakai hyvä, ja tärkeääkin, olla tietoinen vallitsevasta tilanteesta ja mahdollisista uusista ohjeistuksista. Yhtä tärkeää on osata vetää raja oman jaksamisensa kanssa. Kaikkea ja jokaikistä koronaan liittyvää tekstiä ei ole pakko lukea tai kuunnella uutisista. On täysin ok ottaa asiaan tarvittavaa etäisyyttä, kunhan tekee sen turvaohjeita noudattaen.

On täysin ok, jos haluat tänään katsoa putkeen monta jaksoa Frendit-sarjaa Netflixistä sen sijaan, että katsoisit tänäänkin koronauutiset.

Itsestään ja omasta mielestään huolenpitäminen ei ole koskaan väärin.

Vinkkinä siis uutiset vain luotettavasta tietolähteestä, uutismäärien rajaaminen tarpeen vaatiessa ja oman mielen lepoaikaa itsellesi mukavan ajanviettotavan parissa.

Näillä ajatuksilla etiäpäin.

Teksti: Jenni S