Kesäpäivä Lielahden kartanolla

Kuntoutumista luovuuden keinoin

Toimitus suoritti 27.6. täsmäiskun Kuntoutuspolku ry:n Lielahden kartanolla sijaitsevaan toimipisteeseen. Tämä LuovaKartano-nimiseksi vihitty kuntoutumispyhättö tarjoaa kuntoutujilleen mahdollisuuksia kaikenlaiseen itsensä toteuttamiseen ja voimavarojensa etsimiseen muun muassa taiteiden ja joogan keinoin. Vierailupäivällemme kuntoutujat olivat koristelleet historiallisen talonsa omatekoisilla ja myynnissä olevilla taideteoksilla.

 

Kesäpäivän tunnelmaa kartanossa.

 

LuovaKartanon päänähtävyys ja koko touhun sielu on kartanon hengetär, suurisydäminen ja optimismissaan vankkumaton Pirjo Kainu. Nainen on paitsi esimerkillinen ja muita innostava johtaja näinä synkkinä aktiivimallin aikoina myös estoton ilopilleri, luova hörhö, sekopää ja velho. Aseenaan tällä taikurilla on kaikkien kuntoutujien tuntema noitarumpu, jonka kumahdusten myötä hän pitää kuntoutujille rumpurentoutusryhmiä. Kaikki eivät meditatiivisesta paukuttelusta välitä, mutta ainakin itselleni tuokio perinnerummun värähtelyissä tuottaa levollisen mielen keskelle stressintäyteistä elämää.

 

Kartanon hengetär Pirjo Kainu. Kuva: Krister

 

Kuntouttavan työtoiminnan arkkitehdin hommien ohella Pirjo työskentelee myös chi-terapeuttina toimipisteenään oma viihtyisä asuntonsa Lielahdessa. Olen itse käynyt kertaalleen Pirjon hoidossa, ja mystinen energia virtaa  edelleen vahvana suonissani. Suosittelenkin itsensä pikaista kuosittamista lämpimästi kaikille, joiden mielestä löytyy avoimuutta vaihtoehtoisille ja kokonaisvaltaisille parannusmenetelmille. Hoidon taika ei välttämättä saavuta huippuaan välittömästi, mutta sille, joka jaksaa uskoa, on luvassa numeraalisesti mittaamattomia lahjoja.

 

Kartanon puutarhasta löytyi muun muassa unisieppareita.

 

Kuntoutujien askartelujen hämmästelyn ja paljolti vanhojen kuntoutujatoverien jututtamisen ohella toimitus sähläili muun muassa mölkyn parissa. Sankaripari Krister ja Janne päätyivät kuin ihmeen kaupalla tasapeliin. Ihmeiden aika ei siis ole ohi – edes elämälleen uutta polkua hapuilevien ja setä-sipilöiden paskamyrskyjen sakeuttamassa kuntoutujien arjessa. Käykäähän kaikki Lielahden kartanolla katsastamassa, mitä lumouksia matkallenne tarttuu. Saatatte vaikkapa löytää seinällenne taulun, jota ette vielä tienneet tarvitsevanne.

 

Toimituksen sedät viettämässä kesäpäivää. Vasemmalta oikealle: Arto Toikkanen, Jere Jokinen ja Krister Anttila.

 

Teksti: Jere Jokinen
Kuvat Pirjo Kainua lukuunottamatta: Eemu

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa