Kepeän kestämätön kesäkuu

Kesäkuu saapui kuin varkain edellisen juttuni jälkeen, sitä on myös jo reilu tovi kulunut, joten kuten lupailin edellisessä jutussani: pohditaan kesäkuuta ja sitä miten se eroaa ”normaalista”.

Normaalisti koululaisilla on loma kuten nytkin, mutta miten muiden kesäasioiden kävi (juhannuksesta myöhemmin lisää). Miten kävi huvipuistoille, terasseille, ravintoloille ym. Juuri saimme lukea, että huvipuistoista ainakin yksi on joutunut pistämään pillit pussiin; Särkänniemi Zones Ideaparkissa totesi, että homma ei enää kannata pitkän sulun jälkeen (tähän tuli juuri juttua kirjoittaessani muutos ja Ideapark on ostanut Zonesin liiketoiminnan ja jatkaa toimintaa tutulla paikalla).

Otsikon merkitystä avatakseni, ja kuten valistuneimmat varmasti arvasivatkin, liittyy se rajoitusten purkuun ja säätilaan, tuttavallisemmin kuumuuteen. Niin, säätila, se on nyt ollut ”miesmuistin” mittaisen ajanjakson lämpimin, pikemminkin kestämättömän kuuma, ainakin näin kesäkuuksi. Rajoitukset kepenee – säätila kuumenee. Tuntuu tilatulta jutulta, koska nythän eletään suorastaan terassien kulta-aikaa, rajoitukset sallivat asiakkaat pitkästä aikaa ja sää hoitaa hommansa parhaansa mukaan. Ravintolatkin saavat jälleen järjestää jopa buffet-ruokailuja, askel lähempänä normaalia siis ollaan, vaikka sielläkin asiakasmäärät on rajoitettu. Samaten jännästi ennen juhannusta sallittiin matkailu Viroon jälleen, no ääntenkalastelu lie alkanut ja kansa on tyytyväisenä varastot täynnä virkistäviä virvoitusjuomia.

 

Huvipuistot ovat avautuneet rajoitettujen asiakasmäärien kera. Särkänniemessä saa olla esimerkiksi noin 20% päivän maksimikapasiteetista eli noin 3000 asiakasta per päivä, ja paikat tulee varata ennakkoon netin kautta ettei tulisi turhaa reissua, jos päivä onkin jo täynnä. Linnanmäki kertoo rajoituksen olevan noin 5000 asiakasta päivässä. Varsinkin Linnanmäen luku kuulostaa yhtäkkiä isolta, koska alue itsessään on mielestäni kovin pieni ja ahtaanoloinen. Tosin tuon kokoisissa luvuissa hämärtyy jo ajattelukyky, että miltä se oikeasti näyttää jos Särkänniemessä on 3000 ihmistä kerrallaan. Sehän voikin olla hyvin väljää, mutta en silti ajatellut kokeilla. Särkänniemi on myös mainostanut tehneensä laitteillensa ja kaikille mahdollisille kosketuspinnoille erityisen viruksia ja bakteereja hylkivän pinnoitteen, jonka luvataan kestävän jopa vuoden. Seuraavassa lainaus aineesta kertovasta jutusta Aamulehdessä:

”Itsestään toimiva pinnoite ei Seppälän mukaan näy tai tunnu. Vaikka pinnoitetta levitettiin Särkänniemessä suojapuvuissa, aine on vaaraton. Seppälän mukaan aineen antama suoja kestää noin vuoden. Tämän jälkeen pinnoitteen teho alkaa pikkuhiljaa hidastua. ’Kosketusmäärät ja mekaaninen rasitus vaikuttavat kestoon jossain määrin, mutta eivät ratkaisevasti’, Seppälä kertoo.”

Tämä onkin mielenkiintoinen tieto ja mietinpä vain kun noin 3000 asiakasta päivässä hipelöi laitteiden pintoja ja ravintoloissa pöytiä pyyhitään jatkuvalla syötöllä, että kuinkahan kauan se pinnoite oikeasti tulee kestämään ja kuka sen toteaa kun se on pois kulunut.

Kesäkuussa on yksi suuri juhla sekä yksi pienempi perinteinen juhlapäivä eli puolustusvoimain lippujuhlan päivä, joka tänä vuonna ei täyttänyt katuja ja ojanpientareita (kuten ei teekkaritkaan huhti-toukokuussa). Eli paraati oli peruttu ja juhlallisuuksiin osallistuttiin etänä. Toki taivaalla liiteli usean kaupungin yllä puolustusvoimien lentokalustoa esittelemässä muskeleitaan ja show-lentotaitojaan.

Ja se kesäkuun ja samalla koko kesän suurin juhla on toki meidän kaikkien hyvin tuntema juhannus, tuo ruoan, juoman, yhdessäolon, saunan, vihtomisen ja taikojen riemujuhla. Mutta tärkein näistä on toki se sauna. Vaan oletteko miettineet mitä käy saunan lämpötilalle kun heität kuupallisen vettä (oikeasti löyly kuuluu valaa eikä heittää) kiukaalle? No saunan lämpötila todistetusti nousee joka tapauksessa ainakin mikäli saunan lämpötila heittohetkellä on alle 150 astetta. Tämä siitä syystä, että vaikka vesihöyry onkin vain 100 asteista kun se purkautuu ilmoille, niin kiukaan syövereistä nouseva vesihöyry voi olla tulistunutta ja täten jopa 150 asteista. Täten siis saunan lämpötila ainakin hetkellisesti ja ainakin osassa saunaa nousee. (mikäli asia enemmälti kiinnostaa tutkia niin lisätietoa on osoitteessa https://saunologia.fi/loyly-ja-lampotila/)

Vihtominen on toinen oleellinen osa saunaa, ainakin kesäistä saunaa ja erityisesti toki juhannussaunaa. Miksi itseään pitää piiskata ja läpsyttää risuilla, joissa on muutamia lehtiä kiinnittyneenä? ”Hulluja nuo suomalaiset”, voisi moni ulkomaanelävä ajatella, mutta annapa kun kerron kaiken mitä muistan vihtomisen hyödyistä, ja jos en jotain muista, niin keksitään jotain järkevää. Vihtominen parantaa pintaverenkiertoa ja tekee hyvää aineenvaihdunnalle. Vihdan lehdistä, erityisesti tuoreista, irtoaa myös ihoa hoitavia aineita, jotka saavat ihosi voimaan paremmin. Hikoilun ja vihtomisen yhdistelmä on erityisen tehokas tapa poistaa likaa ja kutinaa iholta. Voitaneen siis sanoa, että vihtominen on hellä kokovartalohieronta ja -putsaus. Ja tämän jälkeen vielä kun saippuoit, huuhtaiset ja pulahdat pehmeään ja puhtaaseen Suomalaiseen järviveteen, niin voit tuntea itsesi uudestisyntyneeksi ja rentoutuneeksi.

Ehkäpä päätämme tämän jutun kesäkuun ehdottomimpaan floppiin nimittäin Allsång på Skansen. Missä on monisatapäinen yleisö aina niin aurinkoisessa Tukholmassa? Missä on ikuiset kestohymyt ja oj-då-livet-är-så-underbart -eläkeläiset. Se on ollut aina niin huvittava seurata näin suomalaisena kuinka solen skiner ja alla ler, eli aurinko paistaa ja kaikki hymyilee. Jäljellä on tynkä Sanna Nielsen ja muutama hassu humppabändi. Voi korona alias covid-19 minkä teit! Pilasit sittenkin jotain hyvin pyhää ja tärkeää!

Näihin kuviin ja tunnelmiin, hymyilkää niin Tukholmassakin paistaa aurinko (täällä välttämättä ei).

-Matti R

Kuvat: Pixabay