Käsityöt harrastuksena ja hyvänmielen tuojana

Virkkuukoukkujen helinää.

Käsityöt ovat kekseliäs tapa hyödyntää omaa luovuuttaan ja näppäriä sormiaan. Ne ovat monelle mieluinen harrastus ja joillekin siitä muovaantuu täysin uudenlainen elämäntapa. Hurahdettuaan kerran käsitöiden maailmaan, on vaikea enää palata entiseen. Inspiraatio kasvaa tehdessä ja pian huomaakin listaavansa itselleen ideoita, jotka aikoo vielä valmistaa. Käsitöiden maailma on kirjoltaan niin laaja, jotta jokainen voi löytää juuri itselleen ja omalle osaamistasolleen mielekästä puuhaa. Myös materiaalit tarjoavat paljon vaihtoehtoja.

Käsityöt, niin harrastuksena kuin tuotteina, eivät kuitenkaan aina ole olleet näin kovassa suosiossa kuin nykypäivänä. Suosiota selittää ehkä osakseen ihmisten kasvava tietous omista kulutustottumuksista, joissa mm. ekologisuutta pidetään arvossa. Innostusta on myös lisännyt ohjeiden ja vinkkien helppo saatavuus; netistä löytää ilmaisia ohjeita ja videoita niin paljon kuin jaksaa vain selata.

Vaikka käsitöiden harrastaminen vie aikaa ja hiukan rahaakin, antaa se tekijälleen moninverroin takaisin hyvien vaikutustensa muodossa. Harrastuksen kautta löytyy aikaa omalle itselleen ja mieleiselle tekemiselle. Varsinkin kiireisessä elämässä pieni tauko päivän aikana mielessä pyörineistä ajatuksista ja velvollisuuksista rentouttaa. Monille lyhyt neulontahetki tv:n äärellä on paras mahdollinen stressin karkoittaja. Toiset taas löytävät mielenrauhaa puuverstaalta.

Käsitöillä on lisäksi mahdollista vahvistaa tärkeitä ihmissuhteita. Monesti esimerkiksi syntymäpäivälahjaa miettiessä itsetehtyjä villasukkia pidetään parempana vaihtoehtona kaupasta ostetuille tohveleille. Usein myös lahjansaaja on samaa mieltä. Onhan lahja valmistettu juuri häntä ajatellen.

Itsetehdyt vaatteet ja asusteet koetaan usein helpoksi tavaksi ilmentää omaa persoonallisuuttaan ja arvomaailmaansa. Niillä on positiivisia vaikutuksia itsetuntoomme. Uniikki vaatekappale päällämme koemme myös itsemme ainutlaatuisiksi. Vahvistuneen itsetunnon myötä on helppo voimaantua löytämään omasta itsestään uusia puolia ja ennestään löytämättömiä vahvuuksia.

Toisaalta kaikki ei mene aina ihan niin kuin Strömsössä ja helpolta kuulostava käsityöohje saattaakin tuoda mukanaan pulman poikineen. Pieni itsensä haastaminen tekee hyvää aivoille ja myös ongelmanratkaisukyky kehittyy ohjetta pähkäillessä. Mokaamisten ja pienten virheiden kautta pääsee myös harjoittelemaan pettymysten kohtaamista ja niiden sietämistä.

Todella palkitseva hetki on, kun pitkään työnalla ollut tekele tulee vihdoin valmiiksi. Oman työnsä jälkeä voi hyvillä mielin ihastella ja on täysin sallittua antaa itselleen pienet olalle taputukset valmiista työstä. Hyvä minä! Onnistumiset tuovat varmuutta jatkaa kohti haastavampia töitä.

Yhdessä iloitseminen kuuluu käsitöidenkin maailmaan. Valmistuneita töitään voi esitellä erilaisilla netin keskustelupalstoilla ja foorumeilla, joissa muut saman innostuksen jakavat voivat saada niistä inspiraatiota ja kysyä mahdollisesti neuvoa. Puhumattakaan niistä lukuisista tsemppiviesteistä ja kehuista, joita tulee saamaan.

Kaiken kaikkiaan käsityöt ovat äärimmäisen mukava ja käytännöllinen harrastus. Niiden kautta voi oppia lisää hyödyllisiä taitoja, jotka tulevat käyttöön muilla elämän osa-alueilla. Tärkeintä harrastamisessa on, että se antaa tekijälleen jotakin, oli se sitten keinon löytää aikaa itselleen tai yksinkertaisesti mukavaa ajanvietettä. Mikäli pieninkään innostuksen kipinä syttyi, kannattaa käsitöitä lähteä rohkeasti kokeilemaan. Kenties löydät itsellesi aivan uuden harrastuksen, jonka parissa vietät vielä monia ikimuistoisia hetkiä.

 

Teksti: Jenni Salonen

Artikkelikuva: Pixabay