Jouluvisa 2021

1. Adventeilla on omia nimityksiä ja merkityksiä, niin myös adventtikynttilöillä. Mikä toisen adventtikynttilän ”tehtävä” on?

Correct! Wrong!

Toisen adventtisunnuntain, kunnian adventin aiheena on Kristuksen tuleminen kunniassaan aikojen lopulla eli niin sanottu toinen tuleminen. Toinen kynttilä on jouluilon sytyttäjä.

2. Mikä perinteisesti oljista taiteiltu häkkyrä ripustetaan kattoon roikkumaan?

Correct! Wrong!

Himmeli on tavallisesti oljista tehty katosta riippuva koriste-esine. Nimi himmeli tulee germaanisten kielten sanasta Himmel. Paikoin himmeliä on kutsuttu Suomessa myös olkikruunuksi.

3. Pakkasyö on, ja leiskuen -Pohja loimuja viskoo. -Kansa kartanon hiljaisen -yösydän untaan kiskoo. -Ääneti kuu käy kulkuaan… Mikä joululaulu alkaa näillä sanoilla?

Correct! Wrong!

Kattojen päällä on lunta. Tonttu ei vaan saa unta.

4. Nykyään olutta heitetään kiukaalle tuoksun vuoksi, mutta entisaikaan silläkin oli oma syvällisempi merkitys, mikä?

Correct! Wrong!

Ennen vanhaan olutta heitettiin kiukaalle myös oluen jumala Pekon kunniaksi.

5. Joulupöytään kuuluu silli ja sillä sipuli. Mutta jos olet vegaani, mistä valmistat ”sillisi”?

Correct! Wrong!

Monet jouluruoat onneksi ovat valmiiksi tai helposti tehtävissä vegaaniseksi, kuten laatikot ja rosolli.

6. Kuinka monta litraa julmustia ruotsalaiset juovat keskimäärin per henkilö?

Correct! Wrong!

Kaikki eivät toki juo, mutta toiset juovat senkin edestä. Julmust on Ruotsissa saanut samanlaisen aseman kuin glögillä on Suomessa. Sen kulutus on ajoittunut joulun tietämiin ja pääsiäisen aikaan. Joulun aikana ruotsalaiset juovat keskimäärin 5 litraa henkilöä kohti.

7. Kansanperinteessä on monia jo miltei unohdettuja joulunajan päiviä. Miksi kutsuttiin Tuomaan päivän ja jouluaaton välistä aikaa?

Correct! Wrong!

Auringon sanotaan olevan kolme päivää pesässään, josta se nousee jouluaamuna ja vuosi aloittaa hitaasti kulkunsa kohti kevättä. Pesäpäivien aikaan ei saanut kehrätä, hakata metsästä puita tai edes vuolla lastuja. Näistä teoista olisi seurauksena onnettomuutta karjalle tai viljalle.

8. Mistä vuodesta asti olemme saaneet nauttia Wiener nougat -suklaakonvehdista?

Correct! Wrong!

Wiener nougat on elegantti klassikko, joka on säilyttänyt suosionsa vuodesta 1904 asti. Se sopii myös vegaaneille.

9. Kuinka monta eri makua on Pandan Juhlapöydän konvehteja 300g -rasiassa?

Correct! Wrong!

Rasiassa on 32 konvehtia ja 9 eri makua, myös kaikkien rakastama Ananas löytyy.

10. Minä päivänä joulukuuta Pyhä Nikolaus ilahduttaa lapsia ja kenties jopa jakaa hieman herkkuja (ainakin Keski-Euroopassa)?

Correct! Wrong!

Pyhän Nikolaoksen asema lasten ja perheitten suojelijana on vaikuttanut voimakkaasti myös joulupukin hahmon syntyyn. Yhteydestä todistaa jo joulupukin englanninkielinen nimi, Santa Claus, joka ei ole kaukana pyhän Nikolaoksen samankielisestä nimestä St. Nicholas. Tästä yhteydestä huolimatta pyhän Nikolaoksen omaa nimeä kantavat juhlat ovat edelleen kiinteä osa monien maiden vuodenkiertoa. Muun muassa Belgiassa, Itävallassa, Saksassa ja Ranskassa lapsia muistetaan perinteisesti pyhän Nikolaoksen päivänä erilaisilla herkuilla.

Visailutonttuna toimi: Matti R

Taiteilijatonttuna toimi: A R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa