Joulunaika lemmikin kanssa

Turvallinen joulu lemmikille

Joulun aikaan kuuluu tavanomaiseesti paljon perinteikkäitä ruokia ja kodin kaunistamiseen liittyviä koristeita.  Rakkaat eläinystävämmekin ovat mukana joulunvietossa, joten joitain asioita on hyvä huomioida kotona, jotta vältytään isommilta murheilta.  Lemmikkikodeissa oman joululistan tekeminen kannattaa, ettei mikään jää huomiotta, tai oman muistin varaan. Mitä siis tulisi ottaa huomioon?

Mikäli omaa karvakaveriaan tahtoo ilahduttaa herkullisella ruualla, kannattaa se tehdä suosimalla eläinlääkäriasemien ja eläintarvikeliikkeiden valikoimia, joista löytyy juuri lemmikeille tarkoitettuja jouluteemaisia ruokia. Monissa jouluruuissa, kuten joulukinkussa, on aivan liikaa rasvaa ja suolaa esimerkiksi koiran tai kissan naposteltavaksi. Liiallisen kinkun hotkiminen voi pahimmillaan aiheuttaa esimerkiksi koiralle kovin kivuliaan haimatulehduksen, kaasunmuodostusta ja muita vatsavaivoja unohtamatta. Salaa kinkun herkutteluun päässyt koira on saattanut myös syödä kinkun verkkoa, joka voi johtaa jopa hengenvaaralliseen suolitukokseen. Lievempään vaivaan, ummetukseen, voivat johtaa kinkussa olevat luut. Ummetuskin vaatii useimmiten sairaalahoitoa. Huomioitavaa on, että myös alkuun lievempi ummetus voi kehkeytyä vaaralliseksi suolitukokseksi.

Monissa joulun tutuissa herkuissa piilee myös oikea myrkytysvaara. Suklaa sisältää teobromiinia, joka tulee kaakaopavuista, ja on koirille nautittuna hengenvaarallista. Yleisimpiä suklaamyrkytyksen oireita ovat muun muassa ylivilkkaus, tihentynyt sydämenlyönti, ripulointi tai oksentelu ja kouristelu. Oireet ilmaantuvat noin 2-12 tunnin kuluttua suklaan syömisestä.  Ensiapu ohjeet saa eläinlääkäriltä, joten päivystävien eläinklinikoiden yhteystiedot on hyvä olla tarkistettuna juhlapyhiä varten. Suklaamyrkytykset ovat onneksi harvinaisempia kissoilla, jotka eivät maista makeaa.

Monien joulutarjottaviin kuuluvat  viinirypäleet ja rusinat, jotka ovat molemmat koirille myöskin myrkyllisiä. Nekin on syytä pitää tarpeeksi korkeilla paikoilla, jotta karvakuonot eivät yletä niitä mennä ryöväämään omin lupinensa.

Piparkakkutaikinan ja valmiiden pipareiden sooda taasen saa aikaan ikäviä vatsanpuruja kaasunmuodostuksen vuoksi. Lisäksi sokerittomat makeiset ja purukumi ovat todella vaarallasia sisältämänsä ksylitolin vuoksi; se aiheuttaa hypoglykemiatilan eli nopean verensokerin laskun. Ksylitolin aiheuttama myrkytys voi oireilla esimerkiksi tärinänä, levottomuutena tai kouristuksina. Otathan yhteyttä pikaisesti eläinlääkäriin jos epäilet lemmikkisi syöneen jotakin ksylitolipitoista, ja saat ohjeet tarvittavaan ensiapuun ja arvioinnin jatkotoimenpiteistä.

Joulutähti (Euphorbia pulcherrima) tappaa. Älä osta.

Ikävä kyllä monet kauniit, lahjoinakin yleiset kukat ovat myrkyllisiä niin kissoille kuin koirillekin. Kaikista myrkyllisimpinä pidetään perinteistä joulutähteä. Sen lisäksi japanintalvimarja, amaryllis, atsalea, kielo, jouluruusu, tulppaanit ja hyasintti ovat myrkyllisiä. Etenkin lemmikkikodeissa, joissa on kissa, kannattaa olla erityisen tarkka ja sijoittaa kukat turvallisiin paikkoihin. Mahdollisuuksien mukaan niitä kannattaa välttää kokonaan oman kodin joulukoristeina.  Kissat ovat koiriin verrattuna uteliaampia tutkiskelemaan kotoa löytyviä kasveja.

Muista sisustuselementeistä vaarallisimmiksi mainittakoot itse joulukuusi koristeineen sekä kynttilät. Ensimmäisenä mainittu on varsin kiehtova etenkin kissojen mielestä, onhan joulukuusi ikäänkuin valtava kiipeilyypuu, joka vain yhtäkkiä on ilmestynyt olohuoneen nurkkaan. Kuusi on siis syytä varustaa tukevalla metallijalalla tai kiinnittää se latvasta kiinni kattoon. Näin kuusi on hieman vakaampi, eikä niin suurta riskiä sen kaatumiselle ole. Myös kuusen kynttilöiksi kannattaa valita sähkökynttilät. Aivan alimmille kuusen oksille ei kannata ripustaa koristeita houkuttimiksi, sillä niistä voi irrota pieniä osia tai nauhoja, jotka vatsaan joutuessaan voivat aiheuttaa isompiakin murheita. Mikäli kodissa on aito joulukuusi, on hyvä pitää huolta etteivät varisseet neulaset jää lemmikkien ulottuville ja mahdollisesti syötäviksi, sillä nekin voivat aiheuttaa riskin jo aiemmin mainitun suolitukoksen syntymiselle.

Kynttilät ovat riskialttiita niin lapsi- kuin lemmikkiperheissäkin.  Innostuneet lemmikit eivät osaa varoa kynttilän liekkiä, ja voivatkin leikin tohinassa saada helposti pahankin palovamman. Lisäksi kynttilät voivat kaatua ja aiheuttaa tulipalon. Led-kynttilöillä ja valosarjoilla saa aikaan täysin vastaavanlaista tunnelmaa ilman huolta ja jatkuvaa vahtimista. Myöskään palamattomien kynttilöiden ääreen etenkään koiria ei kannata päästää valvomatta, sillä niiden sisältämä parafiini voi syötynä aiheuttaa kurjan ripulin.

Myös suuret juhlaseurueet voivat aiheuttaa tottumattomalle lemmikille hämmennystä ja stressiä. Siksi onkin hyvä pitää huolta lemmikin omista rutiineista myös juhlapyhien ajan ja tarjota rauhaisa lepopaikka myös juhlahälinän keskellä. Isommasta asunnosta voi varata vaikka yhden huoneen lemmikin omaksi rauhoittumispaikaksi, jonne se voi halutessaan mennä rentoutumaan.

Paras tapa ilahduttaa omaa lemmikkiään jouluna on tarjota sille omaa aikaasi. Lemmikkimme eivät ole ikuisesti keskuudessamme, joten niiden kanssa vietetty laatu-aika on oikeasti merkityksellistä. Vietä siis erityispitkä leikkihetki oman rakkaan eläinystäväsi kanssa. Ja mikäli tiedät oman lemmikkisi olevan hyvin ruokaorientoitunut, tarjoa herkuksi jotain juuri kyseiselle eläinlajille tarkoitettua jouluherkkua. Eläintarvikeliikkeistä löytyy jouluaiheisia tarjottavia, jotka ovat turvallisista raaka-aineista valmistettuja.

Hyvästä valmistautumisesta huolimatta vahinkoja voi sattua,  joten selvitäthän hyvissä ajoin ennen pyhäpäiviä lähimmän päivystävän eläinklinikan yhteystiedot, jotta ne ovat heti saatavilla hätätilanteen sattuessa.

Turvallista joulunaikaa!

Teksti : Jenni Salonen
Kuvat: Pixabay

Lähteet:
https://www.mustijamirri.fi/lemmikin-joulu
https://evidensia.fi/hoitovinkit/elainlaakarin-vinkit-turvalliseen-jouluun/
https://yle.fi/uutiset/3-9968774
https://www.lemmikille.com/teema.php?art=61
https://evidensia.fi/hoitovinkit/koiran-suklaamyrkytys/
https://www.sympaatti.fi/artikkelit/suklaamyrkytys