Joulukalenteri 2022, Luukku 24

Puuttuuko joulupöydästä graavilohi? Hirvittääkö hinta? Oletko allerginen? Maistuisiko vegaaninen vaihtoehto? Porkkalalla, eli uunissa valmistettu suolattu, savuinen ja öljyinen porkkana valmistuu helposti vain neljästä raaka-aineesta. Suutuntuma ja maku ovat todella lähellä graavilohta, vaikka täysin identtistä kokemusta ei miltään korvikkeelta kannatakaan hakea. Porkkalaa ei kannatta tehdä juuri ennen ruokailua, koska sitä täytyy marinoida lopuksi ainakin 2-3 tuntia, mieluiten yön yli.

Raaka-aineet:

1-1,5 kg pussi karkeaa merisuolaa
500 g porkkanaa (tai niin paljon kuin suolan alle ja astiaan mahtuu)
2 rkl oliivi/rypsiöljy
0.5 tl nestemäistä savuaromia
Lisukkeena: hippusellinen tilliä (kuiva tai tuore)

1. Pese porkkanat kuorineen.
2. Valitse vuoka tai muu uuninkestävä astia johon porkkanat mahtuvat tiiviisti sivuttain niin, että suola peittää kaikki porkkanat kaikilta puolilta (myös pohjasta). Suolapeitteen ei tarvitse olla täydellinen, porkkanaa saa pilkottaa vähän suolan välistä.
3. Paista suolapeitettyjä porkkanoita 175-asteisessa uunissa 1,5 tuntia. Suolapeite saa ruskistua ja tummua.
4. Anna suolapeitteen jäähtyä kunnes sitä voi käsin kosketella. Riko suolapeite vaikka keittiövälineen kahvalla ja poista porkkanat.
5. Leikkaa porkkanoiden päädyt ja poista varovasti kuoret. Kuorien pitäisi irrota helposti veitsellä kuin perunaa kuorien. Heitä päädyt ja kuoret roskiin.
6. Leikkaa kuoritut porkkanat ohuiksi siivuiksi.
7. Laita porkkanasiivut kannelliseen astiaan. Lisää oliiviöljyä ja savuaromia maun mukaan. Lisää savuaromia varovasti, se on todella vahvaa ja voi helposti pilata porkkalan liialla savuisuudella. Lisää haluttaessa tilli. Sekoita ja anna marinoitua 2-3 tuntia, mieluiten yön yli. Nauti ruisleivän päällä tai ruuan lisukkeena.

Jouluisia herkkuhetkiä toivottaa Nauhalainen!

-Rasmus