Mikä ihmeen ”perinteinen joulu”?

Onko perinteistä joulua olemassa?

Kuulin, että perinteinen suomalainen joulu on vaarassa kadota. Maallistuneet tapakristityt eivät vaivaudu enää edes joulukirkkoon, viherpiipertäjien kasvismössö syrjäyttää perinteisen joulukinkun, ja tiernapojat joutuu pannaan koska muriaanein kuninkaan blackface on rasistinen. Näin tuhoutuu suomalainen joulu.

Perinteisestä joulusta puhutaan kuin kyse olisi ikiaikaisesta sukupolvelta sukupolvelle siirtyneestä tapakulttuurista. Mutta kuinka vanha tradition pitää olla, että sitä voi sanoa kansalliseksi perinteeksi? Olohuoneeseen asetettu joulukuusi ja herkkuruokana tarjoiltu riisipuuro ovat keskeinen osa suomalaista joulua, mutta kumpikin tapa yleistyi vasta 1900-luvun alussa. Kinkusta puolestaan tuli joulupöydän pääruoka vasta toisen maailmansodan jälkeen.

Joulupukki on asunut korvatunturilla vuodesta 1927 lähtien (Kiitos Markus-setä!). Punainen nuttu hänellä on ollut vuodesta 1931 lähtien (Kiitos Coca-cola!). Kuumaa linjaansa Pukki isännöi ensimmäisen kerran jouluaattona 1991 – kaksi päivää ennen Neuvostoliiton hajoamista. Lumiukko-animaatiota on sentään esitetty jo vuodesta 1983. Presidentin perinteinen joulukuusi lahjoitettiin ensimmäisen kerran Kekkoselle, jouluhauki Koivistolle, ja Ahtisaari sai ensimmäisen presidentillisen joulukinkun. Eli seitsemän ensimmäistä presidenttiä eivät saaneet edes kuusta!

Entäs musiikki? Sellaiset muinaiset joululaulut kuin ”Tulkoon joulu” ja ”Sydämeeni joulun teen”, on levytetty ensimmäisen kerran vuosina 1986 ja 1988. Petteri Punakuono on vanhempi, mutta sekin alkoi nenässään valoa tuoda pimeään vasta vuonna 1949. Suihkukone lensi ennen Petteriä!

Joulukirkko on ikivanha perinne, mutta nykyään siellä luetun jouluevankeliumin käännös on vuodelta 1992. Ja entäs ne tiernapojat? Tiernapoikien näytelmä on sentään kaikille lapsuudesta tuttu. Paitsi joillekin vanhuksille, sillä nykymuodossaan näytelmä esitettiin ensimmäisen kerran vasta 1930-luvulla!

Perinteinen joulu ei voi kadota, sillä perinteistä joulua ei ole koskaan ollut olemassa.

Hyvää ajassa elävää ja alati muuttuvaa joulua kaikille!

-Piällystoimittaja

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa