Johdatus lautapelaamiseen

Mitä ovat lautapelit?

Lautapelit ovat pelejä, jotka koostuvat usein nimensä mukaisesti pelilaudasta ja sillä käytettävistä nappuloista, merkkivälineistä sekä muista tarvittavista tarvikkeista. Pelejä voi pelata yksin, tai pienen porukan kanssa, jolloin sosiaalisesta kanssakäymisestä saadaan peleihin lisää ulottuvuutta. Lautapelejä löytyy aina perinteisistä shakista ja monopolista hieman uudempiin valtasuosiota saavuttaneisiin peleihin kuten Catanin uudisasukkaat, Bohnanza tai Carcassonne. Lautapeleihin voi käyttää aikaa aina muutamasta minuutista useihin tunteihin kerrallaan pelistä riippuen.

Mikä niissä viehättää?

Lautapelejä löytyy valtavasti erilaisia ja niissä ilmeneviä tavoitteita tai niissä tarvittavia taitoja on nykyään joka lähtöön. Osaa peleistä voi luonnehtia ongelmanratkonnaksi, joissa yritetään keksiä optimaalinen tapa päästä tavoitteeseen joko yksin, kaverin kanssa tai kaveria vastaan kilpaillen. Osa peleistä painottuu vahvasti sosiaaliseen kanssakäymiseen ja pelin idea saattaa olla pelkästään absurdien tilanteiden läpikäyminen. Pelaajasta riippuen paljon ratkaisee millaisella porukalla pelejä pelataan. Kilpailuhenkisille pelaajille löytyy lukuisia pelejä ja tapoja mittailla paremmuutta eritasoisten pelaajien kanssa. Toisaalta yhteistyöpelit pyrkivät saamaan peliporukan löytämään yhteisen sävelen ja selvittämään ennalta määrätyn ongelmatilanteen tai päihittämään pelinjohtajana toimivan ”pääpahiksen”.

Missä voi pelata?

Omalla kaveriporukalla pelejä voi pelata missä tahansa, niin olohuoneissa kuin pihalla piknikilläkin. Uutta peliseuraa kaipaaville paras tapa tutustua niin peleihin kuin muihin harrastajiin ovat pelitapahtumat. Onneksi Tampereella lähes kaksi vuotta sitten aloittanut lautapelikahvila Taverna (lautapelikahvila.fi) tarjoaa asiakkailleen monipuolisia pelejä ja jopa ohjattua peliopastusta. Joillekin kilpaharrastukseen tarkoitetuille peleille löytyy omia tapahtumapaikkoja aina kahviloista messuhalleihin.

Kuinka paljon maksaa?

Lautapeleistä kiinnostuneille aloittelijoille opastaviin pelihetkiin osallistuminen esim. Tavernassa on ilmaista. Lisäksi kahvilasta löytyvien pelien pelaaminen on asiakkaille ilmaista. Joidenkin pelien osalta kilpaharrastaminen tuo enemmän kuluja pelivälineiden ja pelien lisäosien muodossa. Jos pitää enemmän pelailusta omassa tutussa ympäristössä tuttujen naamojen ympäröimänä, voi nykyään lautapeleja lainata myös kirjastoista. Valikoimista löytyy muitakin kuin läpikulutettuja Kimblejä. Omiin kokoelmiin hankittuina yksittäiset lautapelit maksavat parista kympistä muutamaan kymppiin plus valinnaiset lisäosat ja -tarvikkeet.

 

-TP

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa