Ilotulitteet ja niiden kieltäminen

kielto vai vastuu?

Uusivuosi lähestyy ja perinteisesti ilotulitteiden myynti alkaa muutamia päiviä ennen H-hetkeä. Lain mukaan ilotulitteiden ja pommien räiskintä on luvallista vasta uudenvuoden iltana. Perinteisesti jytinä yleensä alkaa jo hyvissä ajoin ennen uuttavuotta ja parhaimmillaan jatkuu päiviä jälkeenkin. Saattaa moinen alkaa ravisuttamaan hermoja pitkällä tähtäimellä. Paljon on lehtien otsikoissa varsinkin uudenvuoden jälkeen juttuja ilotulitteiden kanssa sattuneista onnettomuuksista, jotka eivät mitään kivoja ja harmittomia asioita ole.

Eri järjestöt ovatkin nyt keräilleet adresseja kieltääkseen ilotulitteet kokonaan. Sinänsä ymmärettävää, ja taivaalle savuna ilmaan haihtuva rahamäärä on suhteellisen posketon. Siitä huolimatta tuntuu vähintäänkin kornilta, että juhlimiseen tarkoitetut ja valvotusti valvotulla aikavälillä myydyt välineet kiellettäisiin. On vanhempien vastuulla, jos Petteri 7-v. sytyttää ilotulitteen, joka sinkoutuu naapurin lasten tai omille silmille. Siksi niissä on ikärajat. Ja luonnollisesti, kun on lapsi kyseessä, pitää tämän olla vanhempien valvovien silmien alla, ettei moisia onnettomuuksia pääsisi tapahtumaan. Tai sitten aikuinen supisuomalainen uudenvuoden känninen juhlija, joka on parhaassa vedossa parin kossun jälkeen, on valmiina lähettämään raketteja tai auton rattiin. Vastuu on henkilöllä itsellään, vaikka suomalaiseen oikeuskäsitykseen tuntuu kuuluvan, että jos ollaan tarpeeksi sekaisin päihteistä, ollaan syyntakeettomia.

Kaikesta huolimatta tuntuu kohtuuttomalta, jos moiset kiellettäisiin joidenkin välinpitämättömyyden vuoksi. Onko tarkoitus rangaista kaikkia joidenkin töppien vuoksi armeijan malliin? Samalla logiikalla voisi kieltää polkupyörät: niillä voi kaatua tai vahingoittaa muita. Auto on kaikille vaarallinen – kielletään! Uimarannat pitäisi sulkea, koska sinne voi hukkua. Ei muuta kuin: älä, älä, älä, ÄLÄKÄ! HYVÄÄ UUTTA VUOTTA, ÄLÄ RÄJÄYTÄ ITSEÄSI!

Teksti: Arto Toikkanen

Kuva: Pixabay