Iloa vapaaehtoistoiminnasta

iloa jakamassa

Tammelakeskuksessa pidettiin 30.8 Iloa vapaaehtoistoiminnasta -messut, johon oli kerääntynyt erilaisista vapaaehtoisjärjestöistä väkeä esittelemään toimintaansa. Paikalle oli kokoontunut hyvin kattava kirjo eri järjestöjä. Tapahtuman pääjärjestäjän Tarve ry:n puheenjohtaja Tiina Virnes kertoi tapahtumasta sekä järjestön toiminnasta.

Tarve Ry:n tehtävänä on koota vapaaehtoisjärjestöt saman katon alle, ja paikalle olikin saatu koordinoitua noin 28 eri vapaaehtoisjärjestöä Tampereelta. Tapahtuman tarkoituksena on saada yhteen ihmisiä, joita tämänkaltainen toiminta innostaa. Mukana olleiden järjestöjen määrästä voi päätellä, että verkosto on hyvin yhtenäinen Tampereella. Paikalle oli saapunut järjestöjä monilta eri toimialoilta – laajasti on väkeä liikenteessä, iloitsi Virnes.

Iloisen tapahtuman pääjärjestäjä Tiina Virnes.

Päivän teemana oli ilo, joka näkyi sisustuksessa. Mukana ilahduttamassa oli A-Killan Sirkus Fokus, joka on sosiaalista sirkusta, kertoili Virnes. Tapahtuman aluksi sirkuksen väki laittoi ilo-verkostokerän kiertämään, ja ihmisten tehtävänä oli kerän saatuaan kertoa, mistä sitä iloa saadaan. Varttuneempi väki otti heti suitset haltuun, ja mukavaa ja iloista näytti meno olevan. Eri järjestöjen myyntituotteita oli mukavasti tarjolla, samoin pientä naposteltavaa makeisten ja hattaran muodossa.

Sirkus Fokuksen reippaat ja iloiset vetäjät Kaisa Kortesoja ja Lida Kuusisto kertoilivat seuraavaksi, mikä  kyseinen sirkus on ja mitä se pitää sisällään. Kortesoja aloitti kertomalla, että Sirkus Fokus on A-Killan hanke, jonka tarkoituksena on kehittää sosiaalisen sirkuksen keinoja edesauttaa ja tukea ihmisiä pääsemään päihteettömään elämään. Nuorten puolella tehdään myös ennaltaehkäisevää työtä kaduilla. Etsivän nuorisotyön kanssa mietitään keinoja, miten sirkus voisi auttaa nuorten pahoinvointiin. Turvakotien kanssa tehdään omaisia tukevaa toimintaa. On sekä säännöllisiä ryhmiä että erilaisia tapahtumia.

Toiminta Fokuksessa on ryhmälähtöistä. Jos esim. ollaan lähdössä jonnekin, ei ole mitään valmiita suunnitelmia, vaan mennään vain paikalle ja kuulostellaan, mitä ihmiset haluaisivat tehdä. Sirkus Fokus -nimen alle mahtuu monenlaisia sirkusryhmiä. Mennään yhteisöihin, otetaan ihmisiä koolle ja sitten alkaa tapahtumaan, kertoili Kuusisto. Kun ryhmä on koossa, ikinä ei tiedä, minkälainen sirkus siitä tulee, jatkaa Kortesoja. Aina löytyy joltain joku taito, jonka voi tuoda yhteisöön. Tällä saa paitsi itseään näkyväksi myös kokemuksen siitä, että on osa ryhmää. Ei tarvitse hienosti osata akrobatiaa tai jonglöörausta, vaan Fokuksen tarkoitus on yhteisössä tekeminen.

Sirkus Fokuksen pirteät vetäjät Lida Kuusisto ja Kaisa Kortesoja.

Kuusiston elämässä sirkus on ollut mukana aina siitä lähtien, kun harrastaminen on alkanut. Takana on 18 vuotta sirkusta, josta hän opiskelee itselleen ammattia. Tärkeimpänä on ollut yhteisöllisyys. Itse ei tarvitse osata kaikkea, ja yhdessä tekemällä saadaan isompia ja erilaisia esityksiä aikaan kuin yksin. Toisilta myös jatkuvasti opitaan, sillä tämä on yhdessä oppimista, naurahtaa Kuusisto. Positiivista epäonnistumista, mutta hyvän mielen toimintaa.

Sirkus on Kortesojalle yhteisö, jossa ollaan sellaisia kuin ollaan, kun taas on taiteenlajeja joissa on tarkkaan määritelty minkälainen pitää olla. Fokus hyväksyy kaikki, eikä rajoitteita ole. On ollut ihana huomata, että ennakkoluuloista huolimatta on saattanut muutaman minuutin jälkeen olla jo täysin touhussa mukana. Monesti huomaa, että kun lähtee vaan rohkeasti kokeilemaan, vaikeiksikin luullut asiat voi oppia äkkiä. Kaikki ihmiset oppivat, eikä oppimisen ilo häviä koskaan ikävuosistakaan huolimatta. Sirkuksessa on aina tilaa ottaa uusia mukaan, oli oma vahvuus mikä tahansa.

Muuta ohjelmaa oli luvassa onnellisuusprofessori Markku Ojasen luennon muodossa, sekä Arva ry:n Jari Pirhosen Unelmatehdas -toiminta nojatuolihaastattelu.

Eri järjestöt olivat levittäneet näyttävästi materiaaliaan messujen pöydille, joista sai käydä nappaamassa esitteitä järjestöjen toiminnasta. Tutuimpina mukana olivat Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja SPR. Paikallisista järjestöistä löytyi mm. Mielen ry ja Finfami ry, jotka tekevät vapaaehtoistyötä mielenterveys tai päihdeongelmaisten omaisten tueksi.

Järjestöjen pöydillä riitti väkeä.

Vanhuksille suunnattua vapaaehtoistyötä edustivat Mummon Kammari ja Amurin Teon Tupa. Iltatupa tarjoaa yhdessäoloa ja tekemistä sekä retkiä. Tamperelaisen sosiaalialan järjestöjen muodostama verkosto Nääsville ry kokeilee ja kehittää kotona selviytymistä edistäviä toimintoja vanhuksille. Apukauppa.fi tarjosi myyntipöydällään arjen apuvälineitä joka lähtöön.

Nuoremmille suunnattua vapaaehtoistoimintaa edustivat Vapari-toiminta, joka pitää sisällään monikulttuurista vertais- ja osallisuustoimintaa 12-25-vuotiaille murrosikäisinä Suomeen muuttaneille pojille ja nuorille miehille. Ahjolan Setlementti ry puolestaan tarjoaa isosisarustoimintaa lapsille ja nuorille.

Lisäinfoa löytyy järjestöjen omilta sivuilta:

www.finfamipirkanmaa.fi

www.mielen.fi

www.tyttojentupa.fi

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hämeen piiri ry

Lasten ja nuorten tukihenkilötoiminta www.tampere.fi/tukihenkilohameenpiiri.mll.fi

www.kolvi.fi Facebook: Vapari-toiminta tai Kölvi Toiminta

www.iltatupa.fi Amurin Teon tupa ry www.teory.fi

www.mummonkammari.fi

www.pirkanmaansenioripalvelut.fi

http://yhdessäeteenpäin.fi

http://www.sirkusfokus.fi

http://www.ahjola.fi Ahjolan Setlementti ry

http://www.tarve.fi

 

Teksti: Arto Toikkanen

Kuvat: Eemu