
Monien muiden juhlien tapaan, halloween on sekoitus kristillistä perinnettä ja kristinuskoa edeltäneitä pakanallisia tapoja. Nykyisin halloween mielletään leimallisesti yhdysvaltalaiseksi juhlaksi, mutta sen juuret ovat Euroopassa, luultavasti kelttiläisessä kulttuurissa.
Muinaisten kelttien uudenvuodenjuhlaa, samhainia, vietettiin syksyisin sadonkorjuun ja kesäkauden päättymisen merkiksi. Se oli pelottava siirtymäjuhla, jolloin vainajien uskottiin kulkevan elävien joukossa. Suojautuakseen kuolleilta keltit naamioituivat hämääviin asuihin ja kantoivat mukanaan juurikaslyhtyjä, joiden valo karkotti henkiolentoja.
Kristinuskon myötä eri uskontojen juhlapyhät kietoutuivat toisiinsa; kelttien uudenvuodenjuhlasta tuli kaikkien pyhien ilta, All Hallow’s Eve eli halloween. Se oli pyhäinpäivän aatto, jota vietettiin lokakuun viimeisenä päivänä. Näin pakanallinen ja kristillinen juhla sijoittuivat kalenterissa peräkkäisille päiville.
Uudelle mantereelle halloween rantautui 1800-luvulla kelttitaustaisten siirtolaisten mukana, erityisesti Irlannista. Pohjois-Amerikassa siirtolaisten oli keksittävä kotoisalle juurikkaalleen korvike, josta kaivertaa halloweenlyhtyjä. Tähän tarkoitukseen soveltuivat erityisen hyvin erään amerikkalaisen köynnöskasvin hedelmät, ja näin sai alkunsa yksi halloweenin tunnetuimmista ikoneista: virnuileva kurpitsalyhty.
Amerikkalaiseen halloweeniin olennaisesti liittyvät karkinkerjuu ja keppostelu ovat nykyisin lähinnä lasten hupia, mutta alunperin ovelta ovelle naamioituneina kiertelivät aikuiset. 1800-luvun epätasa-arvoisessa yhteiskunnassa halloween tarjosi mahdollisuuden irrotteluun ja normien rikkomiseen. Aikojen muuttuessa myös halloween muuttui ja lapset ottivat juhlassa pääroolin.
Pohjois-Amerikasta halloween on eri muodoissaan levinnyt muualle maailmaan. Pohjoismaihinkin juhla on rantautunut lähinnä amerikkalaisen populaarikulttuurin siivittämänä. Suomessa halloweenin vietto on yleistynyt muutaman viime vuosikymmenen kuluessa, ja nykyisin kauhuaiheiset koristeet ovat jo varsin näkyvä osa loka-marraskuun vaihdetta.
Teksti: Jesse Laitinen
Kuva: Wikimedia Commons (linkki alkuperäiseen kuvaan)