Halloweenia ja Hollywoodia kaamoksen keskelle

Iloitaan nyt tästäkin vähästä

Suomeenkin levinnyt Halloween muistuttaa minua vuosittain väitteestä, jonka mukaan Suomi on Euroopan amerikkalaisin maa. Tämä alunperin eurooppalainen juhlahan tunnetaan meillä nimenomaan Yhdysvalloista periytyneenä ilmiönä. Halloweenin viettäminen on maassamme ystävänpäivän tavoin verrattain tuore ilmiö. Molempiin liittyy keskeisesti bisnes. Kauppatavara saa lisää markkina-arvoa, kun tiettynä ajankohtana vuodesta siihen piirretään ihmisiä yhteisen juhlan alle yhdistäviä lepakoita tai sydämiä.

Globalisaatio on ihanaa. Ilman kulttuurillisten ilmiöiden pandeemista leviämistä yli kansallisvaltioiden rajojen eläisimme Suomessa vieläkin ikuista ja ankeaa talvea ilman McDonald’seja, amerikkalaisia elokuvia ja mitä sekopäisimpiä tv-ohjelmia. Onhan meillä toki sauna, ruisleipää ja väkijuomia ihan omastakin takaa. Vielä kun suomalaisen saisi kaamoskoomassaan hymyilemään ilman jälkimmäistä.

Halloween ja muut kansan yhteiset teemakekkerit tuovat myös bilettämiseen piristystä. Tällöin kun ei tarvitse ihan muuten vaan kerääntyä kavereiden kanssa jonkun olohuoneeseen sössöttämään, kuinka kaikki rakastaa kaikkia, vaan emootioiden nostattamiselle tunnekylmästä sielusta on ihan perusteltu tarkoituksensa. Ja Halloweenina taviksetkin pääsevät tärvelemään naamansa ja asusteensa gootahtaviksi kadottamatta perisuomalaisen häpeän pelon hillitsemää arki-imagoaan.

Kun olin viattomuudeltani turmeltumaton lapsi, Amerikan Yhdysvallat vaikutti vielä Hollywoodin värittämien linssieni läpi kimalluksessaan kaikkien ihannoimalta. Ainakin televisio-ohjelmien tarjonnan pohjalta voidaan väittää, ettei tämän lihavien lihasten ja tuunattujen tissien maan fanitus ole meillä koskaan lakannut.

Jossain vaiheessa alettiin toki ankarasti kypsyä muun muassa jenkkien poliittiikkaan ja kapitalismiin, ja hispterit ryhtyivät suosimaan eurooppalaisia tai aasialaisia elokuvia amerikkalaisten sijaan. Mutta on kyseessä sitten Halloween, ystävänpäivä, tosi-TV tai hampurilaiset, olemme paljossa velkaa Atlantin tuolta puolen kantautuvalle tähtien kimallukselle. Ja kun kaamos alkaa jälleen masentaa, on hyvä muistaa: amerikkalainen unelma on vain kaukosäätimen napin painalluksen päässä.

 

Teksti: Jere Jokinen
Kuvat: Pixabay