Fobioita riittää joka junaan

Opin hiljattain, että kärsin ilmiöstä nimeltä trypofobia, eli reikäkammosta. Olen aina saanut inhonpuistatuksia reikäisistä ja kennomaisista rakenteista. En vain tiennyt, että ilmiöllä on nimi.

Fobialla tarkoitetaan järjenvastaista pelkoa jotakin normaalia asiaa kohtaan. Käytännössä kaikilla ihmisillä on jokin järjenvastainen pelko. Fobiasta puhutaan, jos tämä pelko alkaa haitata  normaalia elämää. Omalla kohdallani fobia on ehkä liioiteltu termi, mutta reikäiset ja kennomaiset rakenteet todella aiheuttavat itselleni puistatuksia ja joskus jopa fyysistä pahoinvointia.

Aloin tutkia asiaa tarkemmin ja huomasin, että osa fobioista vaikuttaa sangen hauskoilta, vaikka toki ovat varmasti raskaita kokijoilleen. En tahdo väheksyä kenenkään ahdistusta, enkä pilkata foobikkoja, mutta pakko muutamalle fobialle on hymähtää.

Vestiofobia eli vaatteiden pelko on varmasti elämää rajoittava fobia. Kotona toki voi jokainen olla alasti, mutta jo matka lähikauppaan saattaa muodostua ylivoimaiseksi esteeksi. Jos foobikko kestäisikin Suomen talvisen pakkasen alastomana, todennäköisesti poliisi katkaisisi matkan heti alkuunsa.

Hieman samaa sukua on omphalofobia, eli napakammo. Napa on kuitenkin sangen helppo pitää piilossa, eikä ihmisen napaa yleensäkään kosketa muut kuin erittäin läheiset ja tarkoin valitut ihmiset. Toisten navoista voi aina kääntää katseen pois.

Cacofobia tarkoittaa kaiken ruman pelkoa. Kauneus on katsojan silmissä, mutta tämän fobian kanssa eläminen on varmasti täyttä tuskaa. Vaikka miten yrittäisi muuttaa asennettaan, maailma on täynnä asioita, jotka näyttävät jonkun silmiin rumalta.

Kysyä voi, kuka julmetun sadistinen iiskotti päätti antaa pitkien sanojen kammolle nimeksi hippopotomonstrosesquippedaliofobian.

Heksakosioiheksekontaheksafobia tarkoittaa luvun 666 pelkoa. 666 yhdistetään raamatulliseen paholaiseen. Tästä fobiasta on kärsinyt mm. Ronald ja Nancy Reagan. Ironisesti nimi Ronald Wilson Reagan koostuu kolmesta osasta, joissa jokaisessa on kuusi kirjainta. Luku itsessään ei aiheuta itsessäni pelkoa, mutta näin kylmän sodan lapselle nimi Ronald Wilson Reagan aiheuttaa muuten pahoinvointia.

Sääliä pitää ihmisiä, joilla on panfobia, eli kaiken pelko. Minun on parempi jättää tämä aihe tähän, ennen kuin minulle kehittyy phobofobia, eli fobiafobia, eli fobiakammo.

”Phobosshop” lh

Lähteet:
MTV uutiset
Mielenihmeet.fi
Wikipedia/ Heksakosioiheksekontaheksafobia

Teksti: Sari Laitinen
Kuva: Lasse I Heliävirta