
Seek on lajintunnistussovellus, jonka avulla kuka tahansa, jolla on älypuhelin ja siinä toimiva kamera voi oppia ympärillään olevista lajeista. Seekin on kehittänyt iNaturalist-tiimi, joka on Kalifornian tiedeakatemian ja National Geographic Societyn yhteishanke. Se on luontoharrastajien verkkoyhteisö, jonka havainnot ovat julkisia ja auttavat edistämään tiedettä.
Voit Seekin kautta ottaa kameralla kuvan lajista (esimerkiksi kasvista, sienestä tai ötökästä), ja Seek auttaa sinua tunnitsemaan lajin. Seekin kamerassa on pisteitä, joista jokainen edustaa taksonomista tasoa pääryhmästä lajeihin. Kun osoitat kameralla eläviä asioita ympärilläsi ja mittari yltää lajitasolle asti, ottamasi kuva tallentuu sovelluksen havaintoihin. Seek jakaa havainnot kasveihin, hyönteisiin, lintuihin, nilviäisiin, nisäkkäisiin, sieniin, sammakkoeläimiin, kaloihin, matelijoihin, hämähäkkieläimiin ja muihin lajeihin (esimerkiksi Ruskojuoksiainen meni kirjoittajalla muiden lajien alle).
Seek antaa sinulle melkein joka kuukausi uuden haasteen jonkin teeman mukaan. Esimerkiksi tammikuun 2022 teemahaaste oli Selkärankaiset saalistajat vedessä -haaste, jossa tehtävänä oli etsiä kaksi selkärankaislajia tietyistä vesisaalistajien ryhmistä. Haasteiden etenemistä pystyy seuraamaan ja vanhojakin haasteita voi suorittaa edelleen. Haasteen suorittamisesta ansaitsee merkin.
Käytännössä Seek toimii melko mukavasti. Se tunnistaa helposti suurimman osan lajeista, mutta välillä joutuu jäämään pidemmäksi aikaa tarkentelemaan ja eri kulmia etsimään jotta sovellus tunnistaa lajin, eikä välttämättä tunnista silloinkaan. Joskus sovellus tunnistaa lajin selvästi väärin; esimerkiksi kalalokin se tunnisti alkuun rengasnokkalokiksi. Mutta tämäkään ei liikaa häiritse käyttömukavuutta, ottamaansa kuvaa voi verrata sovelluksen omaan kuvaan ja todeta siitä onko laji sama vai ei.
Käyttäjä voi halutessaan rekisteröityä Seekin kautta myös iNaturalistiin, jolloin tehdyt havainnot voi lähettää iNaturalistille. Tällöin omat havainnot auttavat kehittämään Seekiä ja tallentamaan tärkeitä luontohavaintoja julkiseen palveluun, mikä taas auttaa edistämään tiedettä ja suojelemaan luontoa.
Olen käyttänyt Seekiä nyt muutaman viikon, ja havainnut sen avulla 225 lajia ja ansainnut 12 merkkiä. Olen oppinut tunnistamaan monia itselleni tuntemattomia lajeja sekä löytänyt sen avulla ainakin yhden harvinaisen lajin. Uusien lajien etsiminen ja löytäminen on ollut hauskaa ja rentouttavaa puuhaa. Jos vähänkin muut lajit ympärillä kiinnostavat, suosittelen lämpimästi Seekin lataamista. Sen saa ladata ilmaiseksi sovelluskaupasta ja se toimii hienosti myös suomenkielellä ja suomalaisten lajien tunnistamisessa.
Teksti: Tanja