Esittelyssä Nauhan Numa (Nuorten matalan kynnyksen palvelut)

Nauhan numa

Nauhan Numa.

Nuoren elämä voi olla hektistä. Asiat eivät aina mene suunnitelmien mukaan, ja välillä saattaa tuntua, että vastoinkäymisiä ilmaantuu turhankin usein. Koulutus on jäänyt kesken tai tauolle, tai työrintamalla onni ei ole ollut myötätuulinen. Menneisyyden huonot päätökset painavat mieltä. Yksinäisyys on läsnä jatkuvasti, eikä läheltä välttämättä löydy paikkaa, mihin mennä.

Nuorten matalan kynnyksen palveluiden paja Tampereen Hatanpäällä tarjoaa apuaan. Hatanpään Numa on suunniteltu 18-29-vuotiaille, koulutuksen ja työelämän ulkopuolella oleville tai syrjäytymisvaaran alla oleville nuorille. Pajan toiminnalla vahvistetaan perusarjen ja elämänhallinnan taitoja sekä tuetaan suunnitelmallisesti nuorten matkaa kohti opinto- tai työpaikkaa. Toimintaa järjestetään neljänä päivänä viikossa, pääsääntöisesti neljä tuntia päivässä. Monipuoliseen toimintaskaalaan sisältyy mm. aihekeskustelua, musiikkia, liikuntaa, ruoanlaittoa, taidetta, elokuvia sekä tutustumiskäyntejä työ-, koulu- ja muihin jatkopolutuspaikkoihin. Toimintaa suunnitellaan tiivisti yhteistyössä nuorten kanssa viikottain.

Taloudellisesti ei toiminta nuoria rasita. Tampereen kaupunki tarjoaa nuorille päivittäisen ruoan, ja matkakulujen kattaminen hoituu bussikortilla. Jokaisesta osallistumispäivästä maksetaan myös kannustinrahaa, joka ei vaikuta nuoren mahdollisiin muihin tukirahoihin.

Mielikuvituksellisia visioita.
Taiteellista hedelmää.

Hatanpään pajalla nuoria tukee valmentaja Jani Pouhula. Aiemmin Ylöjärven kuntoutuskoti Villa Hockeyn leivissä menestyneellä Pouhulalla on kokemusta nykyisestä Numan pestistään viiden vuoden ajalta. Pouhula on tyytyväinen nuorten oma-aloitteisuuteen, idearikkauteen ja keskinäiseen ilmapiiriin.

– Nuorilta tulee toiminnan tueksi paljon ajatuksia ja ideoita, ja niiden pohjalta laajasti toimitaan. Tiimityö toimii mutkattomasti, eikä itse tarvitse useinkaan puuttua tekemisiin. Lähihoitajan työssähän pyritään tekemään itsestään tarpeeton, Pouhula naurahtaa.

– Palaute on myös positiivista; nuoret arvostavat erityisesti monipuolista toimintaa ja vaihtelua, hän jatkaa.

Valmentaja Jani Pouhula.

Paja palvelee arvion mukaan noin 60-70 nuorta vuodessa. Taustaa ja tarinaa on monenlaista, mutta yksi on varmaa: onnistumisilta ei voi välttyä.

– On hienoa, kun nuori saa uuden onnistumisen kokemuksen, rohkaistuu kokeilemaan jotain uutta tai pääsee eteenpäin haluamalleen tielle. Pitkään tavoiteltujen tavoitteiden saavuttaminen on aina mahtavaa, ja onnistumisen tunne välittyy nuoren matkassa kulkevalle ohjaajallekin, toteaa Pouhula hymyillen.

Hatanpään pajalla homma pelittää. Tätä faktaa tukee pajalla käyvän nuoren lausunto:

– Olen käynyt täällä toukokuusta lähtien. Hyvin olen viihtynyt, ja homma on mielekästä. Hyviä tyyppejä koko porukka, ja kaikkien kanssa tulee toimeen. Taloudellinen tuki on myös tervetullut. Iso plussa koko paketille.

Hatanpään Numan pajalla järjestetään toimintaa neljänä päivänä viikossa.
Tutustumisajan voi varata soittamalla tai sähköpostitse.

P. 050-5650998
jani.pouhula@nauha.fi

Hatanpään valtatie 34
E-rappu, 2. kerros
33100 Tampere

http://www.facebook.com/numanauha

Kuvat: Jemppu
Teksti: Nico Kallio