
Erikoisalat tarvitsevat erikoisosaajansa. Elokuva-ala työllistää hieman erilaisempiin työtehtäviin omistautuneita osaajia. Ilman erikoistehosteita moni elokuva ja video menettäisi uskottavuutensa ja kiinnostavuutensa. Amin Kassam edustaa kyseistä erikoisammattiryhmää, joka on vastuussa mm. elokuvien ja videoiden uskottavuudesta erikoisefektien keinoin.
Amin työskentelee KFX Finland Oy -nimisessä yrityksessä, jonka alaa on erikoistehosteiden tekeminen, toteutus sekä laitteiston vuokraus. Mies on vuosien varrella ehtinyt olla monessa mukana sekä suomalaisten elokuvien että musikkivideoiden saralla, joten antaa erikoismiehen kertoa hieman erilaisesta ammatistaan.
Mistä sait alunperin kiinnostuksen alalle?
Vähän vahingossa ajauduin ensimmäiselle keikalle apukädeksi. Siskoni oli omaan sirkusalan uraansa liittyen hankkimassa työkokemusta tulitehosteista, ja elokuvan Etulinjan edessä kuvausten suuriin tehostekohtauksiin tarvittiin apulaisia. Homma tuntui heti mielenkiintoiselta, ja kun seuraavalle keikalle tuli kutsu silloisen Damage FX Oy:n suunnalta hyvinkin pian tämän jälkeen, oli helppo hypätä jälleen kelkkaan.
Kauanko olet opiskellut alaan liittyen?
Varsinaista alan koulutusta minulla itselläni ei ole. Tehosteräjäytysten tekemistä varten tarvitaan kyllä lupa, jota varten on olemassa lakisääteinen kurssi. Tämän lisäksi tarvitaan tietty määrä työkokemusta luvan saamiseksi. Itse olen oppinut kaiken hyvin pitkälti vain olemalla mukana ja tekemällä.
Kuinka pitkä ura on takana?
Ensimmäinen kosketus alaan on vuodelta 2003 tuo mainittu Etulinjan edessä.
Tiiminne vahvuus? Oma vahvuus, erikoisosaaminen?
KFX Finland Oy työllistää keikoilla noin kymmenkunta tekijää. Se, kuinka paljon kuvauspäiviä vuodessa kenellekin sattuu, riippuu hyvinkin pitkälti kulloinkin kuvattavista elokuvista ja mainoksista ja niiden tehostetarpeista. Minut ehkä tunnetaan porukassa sadetuskaluston hyvin tuntevana ”hanamiehenä”.
Tulevaisuuden näkymät alalla?
Tuohon on vaikea mennä mitään suunnattoman syväluotaavaa sanomaan. Ehkä hieman harmillisesti jonkun verran tuotantoja on siirtynyt enemmän ulkomailla tehtäviksi, ja sitä myötä osa töistä on siirtynyt sikäläisten tekijöiden tehtäväksi.
Paljonko saman alan toimijoita Suomessa suunnilleen on?
Kyllähän tekijöitä alalla on, etenkin jos lasketaan mukaan myös kaikki lavatehosteita, tapahtumia yms. tekevät henkilöt. Ei ehkä ihan yhtä montaa kuin puhelinmyyjiä kuitenkaan.
Suurin projekti, missä olet ollut mukana? Ikävin projekti?
Monessa projektissa voi olla joitakin ikäviä asioita, eikä kaikki aina suju käsikirjoituksen mukaan (pun intended), mutta ei nyt tule mieleen yhtään keikkaa, jonka oikeasti tuomitsisin kokonaisuudessaan ikäväksi. Projektien suuruus puolestaan määrittyy niin monella tavalla, ettei siihenkään mitään oikein absoluuttista osaa sanoa.
Isoa on tietenkin, kun kyseessä on Hollywood-tuotanto niminäyttelijöillä. Tällainen oli esimierkiksi Hanna (2011), johon teimme aika massiivista lumimaisemointia. Omalla laillaan iso homma oli myös ensimmäinen Vares – yksityisetsivä (2004), jossa sadetimme seitsemän viikkoa yhtäjaksoisesti. Tiesit, että tunti kuvauspäivän alkamisen jälkeen sukat olivat märät ja kuivaa saisi ylle heti 12 tunnin päästä.
Tuleeko usein onnettomuuksia? Pahin itselle käynyt tapaturma työhön liittyen, jos sellainen on käynyt?
Meille turvallisuus on kaikki kaikessa. Etenkin räjähteiden ja tulien kanssa työskennellessä kaikessa mennään turvallisuus edellä. Toivottavasti en tällä jinxaa mitään, mutta toistaiseksi pahin työtapaturma henkilökohtaisesti on varpaan potkaiseminen työkalupakin nurkkaan. Kyllä sattui.
Montako henkilöä on ydintiimissä, jotka tekee ns.käytännnön työt?
KFX Finland Oy, jonka lukuun näitä töitä teen, on käytännössä yhden miehen firma. Konsta Mannerheimo hoitelee hallinnon, myynnin ja suurimman osan tuotannosta. Meitä apukäsiä pyörii siinä sitten kymmenkunta, ja niin kuin aikaisemmin mainitsin, vuodelle sattuvien keikkojen lukumäärä riippuu paljon tehostetarpeista sekä miesten saatavuudesta.
Missäs elokuvassa tai videossa voi duunejanne nähdä? Oma elokuva-/tv-sarja -historia:
Kassamin samoin kuin Mannerheimon varsin kattavat ansiolistat löytyvät kansainvälisestä arkistosta.
Näiden lisäksi olen ollut tuottamassa lukemattoman määrän mainoksia ja muita listaamattomia tuotantoja. Youtubesta löytyy myös showreel hakusanoilla ”KFX Finland Oy showreel”. Hieman vanhahan se on, mutta pirun hieno.
Kuinka pitkiä työpäivät ovat pahimmillaan? Mitä työpäivään konkreettisesti kuuluu?
Minulla työpäiviä on kahdenlaisia: valmistelupäiviä ja kuvauspäiviä. Valmistelupäivinä nimen mukaisesti valmistellaan ja testataan tulevia tehosteita. Tämä voi olla rakentelua ja nikkarointia, räjähdemäärien testaamista, eri materiaalien ominaisuuksiin tutustumista ja oikeastaan vaikka mitä muuta.
Kuvauspäivä taas rytmittyykin tuotantoryhmän mukaan. Vähän riippuen kulloisestakin vakanssista (erikoistehostekoordinaattori, erikoistehoste-esimies, erikoistehosteteknikko) se koostuu sarjasta työsuoritteita, joiden tavoitteena on tuottaa halutunlainen tehoste haluttuun aikaan halutussa paikassa.
Elokuva-alalla normaali työpäivän pituus kuvauspäivänä on 10 tuntia. Ei kuitenkaan ole ihan ennen kuulumatonta, että päivä siitäkin venähtää. Ne asiat, jotka piti kuvata sinä päivänä, pitää vain kuvata sinä päivänä, koska seuraavana päivänä kuvataan jotain muuta.
Mitä vinkkejä tai ohjeita haluat alalle pyrkivälle antaa?
Rohkeasti vain yhteyttä esim. Konstaan KFX Finland Oy:ssä. Meillä on jatkuva, mutta äärimmäisen satunnainen tarve apukäsille. Hyville tekijöille riittää kyllä hommia, jos nyt ei aivan heti haaveile kokopäiväisestä urasta erikoistehosteiden parissa. Hieman kliseisesti voisi varoittaa että don’t give up your day job. Fysiikka pitää olla kunnossa sekä kehon että mielen osalta.
Haastattelu: Arto Toikkanen
Kuva: Pixabay
Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?