Eero Herranen – Pintaliidosta virran vietäväksi

Eero Herranen on nopeassa tahdissa päässyt monien mutkien kautta näyttelijäntyöhön nettisarjasta valtakunnalliseen televisioon ja merkittävään suomalaiseen elokuvaan. Sosiaalisten suhteitten kautta monet ovet aukeavat taiteellisilla aloilla. Jopa ovet joista ei ole ollut edes tietoinen.

”Joku tunsi jonkun henkilön joka tunsi mut”, Eero kertoi yhdestä saamastaan roolista.

Pienet ovat piirit Suomessa tällä alalla, ja Eero on huomannut että jopa valmistuneelle ammattinäyttelijälle roolin saaminen Suomessa voi osoittautua haastavaksi. Hyvillä sosiaalisilla kontakteilla varustautuneelle amatöörinäyttelijälle taasen voi onni olla hyvinkin myötä. Eero myöntää että hänellä on ollut ristiriitaisia tunteita tätä epäreilultakin tuntunutta realiteettia kohtaan.

”Tuntuu kuin olisi syönyt jonkun toisen leipää”, hän sanoo, mutta lopulta hän on antanut itselleen luvan nauttia onnekkaasta tilanteestaan.

 

Hra. Herranen on elämänsä aikana paljon tehnyt toimistotyötä kun mahdollisuus päässä näyttelemään ToosaTV:en tuli vastaan. Omien sanojensa mukaan näytteleminen oli parasta mitä hänelle oli tapahtunut siihen asti. Eerolla oli halu muutokseen elämässään ja hän oli aikeissa mennä takaisin kouluun ja vaihtaa täysin alaa, kun Yle-kanavalta otettiin yhteyttä ja kutsuttiin koekuvaukseen Donna-sarjaan.

Koekuvauksissa oli flunssa ja huonosti nukuttu yö taustalla, joten suoritus ei mennyt aivan nappiin. Eero päätti itse kuvata osuutensa uudestaan kotonaan ja laittoi sen tuottajan katsottavaksi. Tämä itsepintaisuus jo itsessään osoitti tuottajalle että hän on roolinsa ansainnut. Kuvausten yhteydessä kävi ilmi että Eero osaa puhua saksaa ja tästä poiki rooli sarjan ohjaajan Heikki Kujanpään seuraavaan projektiin: viime vuoden historiallinen komediadraama Suomen hauskin mies.

Donna-sarjan kuvaukset olivat nopean aikataulutuksen ja ehkä hieman tiukemman budjetoinnin vuoksi hektinen projekti kuten televisiotuotannoilla on tapana olla. Suomen hauskimmassa miehessä tuotanto puolestaan oli hieman erilainen ja työtahti sekin rauhallisempi. Kuvaustauoilla pystyi jopa käydä omalla ajallaan tutkailemassa Kotkaa, missä leffa kuvattiin. Sarjassa näytteli paljon nuoria, joilla oli vielä paljon todistettavaa kun taas elokuvan näyttelijäkaarti oli täynnä veteraaneja kuten Martti Suosalo ja Jani Volanen, jotka osasivat jo ottaa hommansa rennosti mutta toki ammattimaisesti.

Produktioiden mittakaavojen suurentuessa, niiden ohella Eerolla tapahtui myös merkittävää henkilökohtaista kehitystä. Aluksi tuli stressattua että muistaako vuorosanoja ja isojen nimien kanssa työskentely jännitti. Myöhemmin tuli havaittua että kyllä ne kaikki muutkin näyttelijät ihan ihmisiä ovat. Eräänlainen ’ahaa’-kokemus tapahtui myös oman näyttelijäntyön kohdalla. Jos vain luottaa siihen että osaa omat vuorosanansa niin voi vain nauttia itse tilanteesta ja se rentous näkyy silloin itse performanssissa.

Yhtenä tulevaisuuden vaihtoehtona Eero näkee mahdollisuuden suunnata Eurooppaan ja vaikkapa saksankielen osaajana Saksan markkinoille työskentelemään. Siellä päin on tietysti isompi maailma ja enemmän mahdollisuuksia. Tälläkin hetkellä Eerolla on tekeillä yksi projekti Euroopan markkinoille ja talvella oli toinen tuotanto Ranskan televisioon.

Jokaisen miehen tulevaisuuden muokkaa hänen menneisyytensä ja Eerolla onkin mielenkiintoinen kasvutarina.

”Joskus nuorempana meni vähän lujaa. Laulettiin korkealta ja kovaa.”

Silloin tuli elettyä pinnallista ja materialistista elämää ja noilta ajoilta mukaan tarttui myös humoristisessa mielessä annettu lempinimi ”Pornokojootti”, joka jäi niin median, kuin ihmisten mieleen. Kavereiden antama nimitys johtui Eeron tavasta haalia ympärilleen paljon neitiseuraa kaupunkien yöelämässä ja vieraillen VIP:nä erinäisissä baareissa. Eero arvelee näin jälkikäteen tässä käytöksessään olevan tiettyä kompensointia aistittavissa.

Vaikka vanha elämäntyyli oli tietynlaista pintaliitoa, niin siitä tuli opittua joitakin tärkeitä asioita. Esimerkiksi, jos menee stereotyyppisesti poikaporukalla hakemaan ’sitä itseään’ niin ei siitä välttämättä mitään tule. Jos taasen lähtee vain sillä mielellä että mennään pitämään hauskaa niin silloin voi tapahtua mitä vain. Tällainen rento antautuminen virran vietäväksi on pätevä suhtautuminen mihinkä tahansa elämän osa-alueeseen.

Eerolla on takanaan pitkähkö parisuhde, joka sittemmin päättyi eikä kotieläimiä tai muitakaan sitovia tekijöitä elämässä ole. Hänen elämänsä on juuri nyt niin hektistä että hän ei myöskään halua hankkia uutta parisuhdetta taikka edes lemmikkiä kun nyt ei voi tietää mihin ja milloin elämä vie. Ei kannata rakentamalla rakentaa asioita mitkä eivät juuri nyt tunnu oikealta.

”Elämä ei ehkä ole pitkälle suunniteltua mutta aina vaan tapahtuu kaikkea mukavaa jos vain tuntee tarpeeksi ihmisiä ja antaa asioiden tapahtua.”

 

Teksti: Janne Karjalainen
Kuvat: Elina Laukkarinen