Koronahysteria

Tautista touhua

Kuva: Pixabay

Jokainen lienee huomannut, että maapallolle on ilmestynyt uusi pieni veijari nimeltään koronavirus, joka on pistänyt paitsi kokonaisia valtioita myös median ja yksittäiset ihmiset sekaisin.

Selasin tuossa huvikseni nettiapteekkeja, lähinnä niitä jotka löytyivät Googlella parilta ensimmäiseltä sivulta. Yhdessäkään ei ollut minkäänmerkkistä käsidesiä enää tarjolla. Saman huomasin kun selailin erilaisia nettikauppoja, jotka myyvät käsidesiä. Kivijalka apteekkikin myi eioota. Toisaalta tämä on positiivinen asia, jos ihmiset nyt oppisivat huolehtimaan omasta käsihygieniastaan ja täten estäisivät tartuntaketjujen muodostumisen.

Yhtenäkään aikaisempana talvena miesmuistiin mikään sairaus ei ole saanut yhtä paljon huomiota lehdistössä, vaikka joka talvi riehuu tappava influenssa ja muita ikäviä viruksia, aiheuttaen jos jonkinmoista inhimillistä ja taloudellista kärsimystä.

Jos joka talvi vaahdottaisiin mediassa päivittäin käsienpesusta ja käsien desinfioinnista, niin montako päiväkotiryhmää ja koululuokkaa sekä työpaikkaa säästyisi suuremmalta epidemialta. Ja edelleen, jos korostettaisiin, että sairaana jäädään kotiin potemaan, ja palataan töihin vasta varoajan päätyttyä (yleensä muutama terve päivä). Mutta onko meillä siihen (varoaikaan) enää mahdollisuutta tässä nykyajan maailmassa, joka korostaa individualismia ja kovan työnteon sekä ahkeruuden merkitystä. Samalla pelätään oman pallin menettämistä YT-neuvottelujen ja jatkuvien säästötoimien piinaamassa työelämässä.

Muistetaan huolehtia siitä käsihygieniasta myös koronapandemian jälkeen. (Kuva: Juha Kilpinen)

Erityisen huvittavaksi asian tekee se, että oikeasti tarvitaan joku uusi ja pelottava maailmantaloutta uhkaava virus, jotta ihmiset oppivat noudattamaan normaaleja jokapäiväiseen elämään kuuluvia hygieniaohjeita. En kuitenkaan epäile etteivätkö jotkut ihmiset jo valmiiksi ole olleet valistuneita ja noudattaneet näitä neuvoja arkielämässään. Kiitos heille! Kiitos lähinnä siksi, että he estävät myös paljon muita inhottavia pöpöjä leviämästä kuin vain koronaa.

Otetaan tavaksi, pestään kesälläkin kädet, yskitään syksylläkin kainaloon, ei kaiveta keväällä nenää bussissa, jonka kymmeneen tankoon olet ehtinyt koskea ennen kuin pääset istumaan. Ei mennä sairaana töihin; ei kenenkään talous siihen kaadu, mutta firma voi kaatua jos yksi työntekijä sairastuttaa muut työntekijät. Think big.

Teksti: Matti R.