Blockfest pullonkerääjän silmin

Kuluvana kesänä (17-18.8.2018) vietettiin Tampereella rap-musiikkitapahtumaa nimeltä Blockfest, nyt kymmenennen kerran. Paljon onnea tasavuosien johdosta sekä menestystä myös tulevaisuudessa! Rap-musiikista ymmärtämättömänä oli periaatteessa ilo osallistua itsekin, tosin pullon- (vai sanotaanko tölkin)kerääjän ominaisuudessa.

Miksi periaatteessa? Siksi, että urakan yhteydessä tuli havaittua myös kaikenlaisia lieveilmiöitä, niin positiivisia kuin negatiivisiakin. Kummatko ensin? Aloitetaan kielteisistä: oli äärimmäisen raivostuttavaa nähdä kuinka kertakäyttötölkit jätettiin esille, kun taas pantilliset oli useasti tallattu täysin littanaksi. Monesti tämä tehtiin juuri keräilijän tullessa paikalle. Lisäksi palautuspulloista oli useassa tapauksessa raaputettu etiketti viivakoodeineen lukukelvottomaksi tai heitetty tölkkien kanssa suoraan Tammerkoskeen. Niinpä herääkin kysymys: oliko kaikki tämä tahallista pilkkaamista ja kiusantekoa? Jos näin, niin pysykää poissa, kurjat elukat!! Täällä teitä ei totisesti kaivata!

Toinen huomattava seikka oli maahan (ja myös koskeen) viskatut, puoliksi syödyt grilliannokset. Kuitenkin sama porukka saarnaa hävikkiruoan tuottamista vastaan ja luonnonsuojelun puolesta. Toisin sanoen, onko tämä nyt sitä niin paljon puhuttua ekologista arvomaailmaa? Suomeksi sanottuna, muiden pitää suojella luontoa, mutta heidän ei, niinkö? Eiköhän parempi ilmaisu olisi ylimielisyys, ulkokultaisuus ja kaksinaamaisuus ottaen huomioon, että kehitysmaissa nähdään yleisesti nälkää! Sopinee myös kysyä, onko ylipäätään järkevää hommata sapuskaa, jos ei pystytä syömään?

Merkille pantavaa oli myös jengin levittäytyminen keskelle laitureita tukkimalla kanssajuhlijoiden kulkuväylä niin, ettei ohi päässyt edes pyytämällä. Lisäksi kyseisten laiturien mitat huomioiden oli suoranainen ihme, että kukaan tipahtanut saman tien koskeen. Selvää on, että keräilijän tulee mennä mistä mahtuu, mutta entä muut festarivieraat? Nimittäin, jos ei osata tai haluta väistää kanssaihmisiä niin kuin pitää, on syytä jäädä suosiolla kotiin! Tampere kun sattuu olemaan kaikesta huolimatta kaupunki, ja kaupungissa pätevät eräät kirjoittamattomat säännöt, joista keskeisin on yhteispeli, ja jos se ei onnistu, niin passaa vaihtaa maisemaa!! Samassa yhteydessä todettakoon juhlijoiden mateleminen itse tapahtumapaikalle koko reitin leveydeltä. Hauskaa saa toki pitää ja tuleekin, esimerkiksi koskinäkymiä ihailemalla, sillä kysymyksessä ei ollut entisaikojen armeijan kurikomppanian (tykistössä patterin) ojennusleiri, päinvastoin. Mutta jos tässäkään yhteydessä ei osata toimia kaupunkisääntöjen mukaan, niin toistettakoon samat terveiset!

Huomionarvoista oli myös nähdä, kuinka jotkut olivat ottaneet koiransa mukaan rantapuistoon. Eihän siinä mitään, jos lemmikkki sattuu pitämään samasta musiikista omistajan tavoin, sillä jokainenhan vastaa itse (ainakin tulisi vastata) omasta hoidokistaan ilman eri lakipykäliä tai muita määräyksiä, sillä käytännön järjen pitäisi tässäkin seikassa olla kaikkein suurin sääntö. Mutta kaikesta huolimatta, olivatko kaikki ajatelleet asiaa aivan loppuun asti? Nimittäin, jos koira vaikka sattuisikin kärsimään kovaäänisestä musiikista viestittämällä siitä omistajan tietämättä? Toivottavasti kukaan ei syyllistynyt mahdolliseti tahattomaan eläinrääkkäykseen.

Positiivisista asioista todettakoon pelastuslaitoksemme meripelastusyksikön ahkera ja tunnollinen partiointi kosken alajuoksulla. Todella kiitettävää toimintaa! Onneksi eivät joutuneet tosihommiin, vaikka eräiden juhlioiden kunnosta päätellen kaukanakaan ei oltu. Myös ensihoitajat olivat läsnä peräti kolmen sairaankuljetusyksikön voimin. Hekin ansaitsevat mitä suurimmat kiitokset! Eivät turhaan päivystäneet, sillä työtehtävissä löytyi, vaikka kiireellisiltä tapauksilta ainakin kirjoittajan havaintojen mukaan sillä kertaa onneksi vältyttiinkin.

Myös ”sinivuokot”  olivat varautuneet tapahtumaan runsaalla miehityksellä. Näytti jopa siltä, että suurin osa henkilökunnasta oli kiinnitetty juuri kyseisiä pirskeitä varten. Sananparrenhan mukaan vara ei venettä kaada, mutta näin tavallisen kansalaisen vinkkelistä, eikö pienempikin miehitys olisi riittänyt? Nimittäin järkkäreitä löytyi kiitettävässä määrin omastakin takaa, ja eiköhän valvottavia piisannut myös muualla keskustassa. Eipä silti, ainakin yhden asiakkaan hekin saivat. Tämä seisoi vieläpä omin jaloin ja näytti jopa olevan ”vanha tuttava”. Myönnettäköön lisäksi, että kiinniotto tapahtui todella näppärästi.

Näin lopuksi olisi jäljellä pari käytännön toivomusta. Esimerkiksi alkuperäiset nuolimerkinnät hintatunnuksineen voisi olut- ja juomatölkkien yläreunaan palauttaa. Tämä jouduttaisi huomattavasti niiden keräämistä pimeässä. Lisäksi isommista tölkeistä olisi paikallaan saada 0,20 € 0,15 €:n sijaan, koska ne vievät kuitenkin oman tilansa. Myös pienimmät lasipullot voisivat olla 0,20 €:n arvoisia (nykyisin 0,10 €), sillä painavathan ne tölkkejä enemmän. Samoista syistä puolen litran lasipullot voisivat olla 0,40 €:n väärttejä ja yli 0,5 litran vastaavat 0,50 €:n ja euron väliltä. Näin siksi, että ovathan ne jo ostettaessakin kalliimpia vaikkapa limsoihin verrattuna. Viimeksimainituissa saisi myös näkyä selkeät Alkon tunnukset nykyisten pistemerkintöjen sijaan, koska tänä päivänä jäävät nämä lojumaan maahan yllättävänkin pitkäksi ajaksi, niin Blockfestissä kuin muissakin vastaavissa tilaisuuksissa.

Matti Nikama

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?