Aikamatkustusta ja aarteiden havinaa

Kierrättäminen ei ehkä koskaan ole ollut niin ”in” kuin tänä päivänä. Ihmiset ovat entistä tietoisempia kuluttamisestaan ja ekologisuus on ostopäätöksen teossa yhä painavampi tekijä. On sanomattakin selvää, että kirpputorit ovat vahvoilla tässä asetelmassa. Käytetty tavara vaihtaa omistajaa usein hyvin huokeaan hintaan ja samalla saa kokea omantuntonsa puhtautta tekemästään ekoteosta. On helppo ymmärtää, missä suosion syy piilee.

Parhaimmillaan second hand -liikkeet voivat tarjota suoran aikamatkan menneisyyteen, juuri sinne, minne sinä tahdot. Retrotavaroilla on oma ostajakuntansa, eikä ihme. Niillä voi luoda uudelleen menneen ajan henkeä ja sisustaa kotinsa hyvin mielenkiintoiseksi, tarinaakertovaksi. Ethän saata koskaan tietää, mitä kaikkia seikkailuja ostamallasi tavaralla on takanaan. Monen mielestä juuri se seikka tekee niistä niin mielenkiintoisia.

Totuus kuitenkin on, ettei kirpputoreja kolutessaan voi koskaan tietää minkä aarteen tulee löytämään. Mahdollisuuksia on siinäkin monia. Suoraan silmiesi edessä saattaakin tuijottaa takaisin keräilyharvinaisuus sarjakuvalehdestä, jota olet jäljittänyt useita vuosia onnistumatta. Siinä ehkä onkin yksi osasyy kirppisten valtaisaan suosioon – voit löytää jotain sellaista, minkä luulit olleen jo lähes mahdotonta. Ei siis ole lainkaan liioiteltua sanoa, että tosielämän aarteenmetsästäjät löytyvät sieltä.

Sen lisäksi, että kirpputoreilla käyminen on monille suurta seikkailua timanttien kiilto silmillä, on se myös usein yhdistävä sosiaalinen kokemus. Kiireettöminä viikonloppuaamuina monet suuntaavat parhaimmille apajille heti aamuvarhain, ja siinä samalla vaihtuu kuulumisetkin kaverien kanssa kahvikupin äärellä. Tekemistään löydöistä on sitä paitsi paljon mukavampi iloita yhdessä. Pienimmätkin asiakkaat on otettu useinmiten huomioon pienellä leikkinurkkauksella, jossa aika kuluu helposti lelujen ja leikkikaverien kera.

Kotikentän tilanteesta
Tampereella kirpputorien kattaus on hyvin laaja ja se sisältää myös tietyntyyppisille tavaroille keskittyneitä liikkeitä. Lasten-ja nuorten vaatteille ja tavaroille keskittynyt liike ’’Lasten Into’’- sijaitsee aivan ydinkeskustassa, suositussa Koskikeskus-liikekeskuksessa. Myös miesvoittoisille harrastuksille on pyhitetty oma ja varsin uusi kirpputori nimeltään Äijäkirppis Lualamiäs. Se sijaitsee Nekalassa teollisuusalueen kupeessa. Liikkeen nimi antaa jo selkeän osviitan siitä, mitä on luvassa. Sieltä nimittäin löytyy harvemmin naisia kiinnostavia tuotteita, jotka ovat kaikkea aina moottoripyörän ja auton osista polkupyörän kautta jääkiekkopaitoihin. Sitä voi kutsua todelliseksi aarreaitaksi äijäharrastuksille. Liikkeitä löytyy hyvin ydinkeskustan lisäksi myös kaupungin laitamilta, joten oman lempipaikan voi löytää aivan kotinsa läheltä.

Askeltakaan ottamatta
Nykymaailman menoon sopien kirppiskierroksia voi tehdä kätevästi myös omalta kotisohvaltaan (tai sängyltään) käsin. Tarvitaan vain internetiä pyörittävä laite ja täysin uusi maailma on avoinna. Maailma, jossa yleiset käyttäytymismallit ovat haave vain, ja vastassa ovat viidakon lait. Ken nopeimmin tavaran noutaa, hän sen myös saa! Vai saako? Mikäli nettikirpputorien syövereihin ajatutuu, on hyvä varautua mitä tarkimpiin ja toisaalta myös mitä yksinkertaisimmilta kuulostaviin sääntöihin, jotka muuttavat myös muotoaan täysin lennossa. Ole siis valmis pitämään puoliasi ja vaadi itseltäsi sinnikkyyttä. Myös pieni määrä taistelutahtoa ei ole pahitteeksi, sille nimittäin voi olla käyttöä.

Lopuksi lienee hyvä vinkata muutamista kirppistelyä helpottavista tekijöistä.
-Jotkut kirpputorit ovat asettaneet hinnan, jonka alle meneviä ostoksia ei voi maksaa kortilla. Syynä tähän lienee, että maksupäätelaitteella pienen summan maksaminen tulee loppuviimein kalliimmaksi itse yrittäjälle. Usein tämä raja on n. 5 euron luokkaa.
-Kaikilla liikkeillä ei välttämättä ole suurta määrää vaihtorahaa, joten varauduthan maksamaan myös pienempiä seteleitä ja kolikkoja käyttäen. Kolikot ovat muuutenkin hyvin toivottuja.
-Muovipussit ovat lähes poikkeuksetta maksullisia, joten oma kangaskassi on ekologisuutensa lisäksi myös rahallinen säästö.
-Syvempi perehtyminen tuotetarjontaan vie aikaa, älä siis mene kiireessä.
-Harjaannuta omaa silmääsi. Kokenut kirppistelijä osaa jo pelkällä katseellaan bongata ne pöydät ja vaaterekit, joista todennäköisimmin löytää jotakin itselleen. Tämä taito kehittyy vain tekemällä.

Iloisia hetkiä kirpputorien parissa!

Kuva: Wikipedia Commons (linkki kuvaan)
Teksti: Jenni Salonen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa