2020

Uusi vuosikymmen alkaa.

Miten olisi aloittaa jo nyt uusi vuosikymmen – sellaisten asioiden parissa, mistä oikeasti tykkää? Kuten olemisella rakkaidensa kanssa läsnä. On se rakas sitten oma hauska ihmis-itse, puoliso, lapsi, ystävä, kasvi tai lemmikki. Tekemällä yhdessä ja itsekseen jotain erilaista. Antaa sen Aliaksen ja Rappakaljan olla pienemmällä huomiolla, ja jättää eläimien pelottelukin vähemmälle. Toivottaa jollekin tuntemattomalle iloisia aikoja – ilman sarkasmia. Viettää aikaa muutenkin kuin hypnoosilaatikon välityksellä; ja julistaa rakkauttaan, kuka milläkin tavalla. 😉

Mikä voisi olla uutta tässä vuodessa? Kenties sellaista on suoraan hankalaa määritellä. Vai osaisitko itse keksiä vaikka uuden värin, ja kuvailla sitä minulle? Uutta voisi olla jonkinlainen muutos ajattelu- ja toimintatapoihin. Jos vahingossakin alkaa seuraamaan, mitä maailman tapahtumista kerrotaan, niin muutos alkaa olla ajankohtaista. Muutoksia on pidetty pitkään pelottavina, ja niiden on odotettu johtavan asioiden huononemiseen. Hevosien tilalle tulleet autot taisivat olla aikansa järkytys. Brexit on ihan oma tarinansa. Uutta ja muutoksia muka halutaan, ja niiden alkaessa toteutua niitä aletaan vastustaa – ihan luontaista ihmisluonnolle. Kyllä minäkin olen työntänyt kaikkea mahdollista vastaan. Kironnut, tuominnut kaiken täysin paskaksi, ollut epätoivossa, epäillyt ja kyseenalaistanut itseni ja valintani muutoksien tullessa kohdalle, ja jälkeenpäin nauranut niille – no näinhän tämän kuuluikin mennä! Jopa tämän artikkelin työstämisen aikana. Kaippa ihmiset haluavat ennemmin vain sokerikuorrutusta nykyiseen elämäänsä – jotta olisi vähän parempaa vanhaa ja makeampaa hattaraa – ei suinkaan uutta. Olisiko mahdollista alkaa odottaa muutoksien johtavan enempään iloon?

Muutos voi alkaa esimerkiksi oman ilonsa tunnistamisesta ja selkiytymisestä – mikä tuo iloa. Ihan yhtä oikea reitti on tutkailla kaikkea, mikä ei ainakaan tuo iloa. Asiat, jotka eivät kuulu eivätkä toimi uuden kanssa nostavat päätään; epämukavat taajuudet nousevat olemuksesta ja vapautuvat, kun niistä on valmis irrottamaan. En enää väitäkään sitä aina kovin mukavaksi. Kun reissaa uuteen ja johonkin haluttuun, niin ei silloin tiedä, miltä sen matkan pitäisi tuntua ja näyttää ollakseen “oikein.” Yhtä hyvin voi valita, että kaikki on juuri niin kuin on toivonutkin. Yhtä hyvin voi aloittaa lopusta ja ottaa selvää, miten siihen pääsikään; ja luottaa elämän prosessiin.

Moni toivoo muutosta elämäänsä; muutosta rahatilanteessa, muutosta suhteissa, muutosta terveydessä, muutosta työssä, ja kuitenkin monet luovat jatkuvasti samoja kokemuksia yhä uudelleen. Lavasteet saattavat vaihtua, vuosi on kulunut, ihmiset saattavat vaihtua, mutta kaikkiaan on ollut hyvin vähän oikeaa muutosta.

Voit kokea ja koetkin juuri nyt vain sitä, minkä kanssa olet samalla taajuudella. Tässä on samalla syy, mikä pitää monet vanhoissa asioissa. Se on se sitkeä huomio tapahtumiin ja olosuhteisiin, jotka jo ovat siinä edessäsi. Erilaiset kokemukset vaativat, että muutat omaa taajuuttasi; tuntemista eri tavalla. Jätä vaikka jokin epämiellyttävä asia tekemättä. Anna uuvuttavan työn olla. Yllätä itsesi – tee jotain hetken mielijohteesta. Lappaa ostoskärry täyteen tavaraa ja jätä se kauppaan. Jonota ilman ostoksia ja morjesta kassalle. Laita vitosen seteli minigrippiin viestin kera, että voisitko viedä pussin roskiin, ja jätä se jonkun löydettäväksi lenkkipolulle. Lykkää suklaalevy jonkun postilaatikkoon. Osta aski röökiä ja heitä se roskiin. Mene retkeilemään suunnittelematta ollenkaan minne, menet vain minne haluat mennä, mistä kohtaa ja millä haluat mennä. Anna itsellesi jotain kivaa, mitä et aiemmin ole raaskinut. Tee jotain, mistä saat iloa. Tee perus arkijuttujasi, ja kuvittele samalla olevasi maailman suurin rokkitähti, joka on keikalla esiintymässä kymmenille tuhansille. Lorota vettä lasiin, ja kuvittele kuinka ilomaljasi siinä täyttyy. Sitten anna vuotaa sen yli. Ole tekemättä mitään ja ilman virikkeitä. Poistu siltä vanhalta kanavaltasi ja virittäydy jollekin uudelle ja mieluisalle. Jos siis haluat jotain uutta ja erilaista. Tee samoja vanhoja asioita samalla tavalla jatkossakin, jos ne vielä nappaavat.

Helppo telkkarivertaus: haluat katsoa mitä on Foxilla, vaikka huomiosi on jatkuvasti Subilla. Ymmärrät, että jos haluat katsoa jotain muuta ohjelmaa, on vaihdettava kanavaa. Samoin on elämässä. Maailmasi esittää, mitä olet ajatellut ja tuntenut tähän mennessä. Tulevissa hetkissä se esittää, mitä ajattelet ja tunnet nyt. Mille tahansa annatkaan suurimman huomiosi, tulee siitä sinun todellisuutesi.

Miltä muutokset saattavat näyttää

Voisi alkaa jo nyt pitämään itsestään enemmän hyvää huolta ennen ketään muuta. Palkitsemaan itsensä ennen muita, laittamaan itsensä etusijalle elämässään. Vaihtaisko hiljaisesta ja tyynestä komediaan ja huumoriin – vaihtelun ja hauskuuden vuoksi. Uusien kokemusten vuoksi. Tarkkuudesta, tosikkomaisuudesta ja itsekontrollista leikkimielisyyteen, ja olemiseen ehkä piirun verran paskiainen. Ehkä. Ystävällisestä ja loogisesta mysteeriin ja intiimiyteen. Vaikuttaisi mukavalta ja kehittävältä. Maailma ympärillä alkaa muuttua, kun itse ensin muuttuu maailmassa.

Jotta jotain uutta voisi tulla, jotain vanhaa pitää ensin poistua. Vanha auto tarvitsee peruuttaa tallista ulos, jotta uusi mahtuu tilalle. Munakasta tehtäessä munat tavallisesti hajotetaan, sitten paistetaan ja lopuksi syödään. On se varmaan munan mielestä omituinen muutos. Muna ei kuitenkaan vastusta mitään vaihetta. Toisin kuin ihminen, joka vastustaa kaikkea mahdollista ja mahdotonta, omia tunteitaan ja ajatuksiaan. Perhosen muodonmuutos kulkee toukasta koteloon, jossa toukka hajoaa ja rakentuu uudelleen lentäväksi ötökäksi. Ei toukka tiedä, miksi se rakentaa kotelon, miksi siitä tulee lötjö, ja mitä sille tapahtuu. Perhosen muodonmuutos on käsittämätön. Ihminen puolestaan haluaa vaikkapa uuden ja kivemman työn tietämättä ensin, mistä ja miten. Hän kuitenkin tietää, että vanha työ ei enää tarjoa sitä iloa, mitä aiemmin. Sitten se alkaa vastustaa muutosta. Ehkä vanhassa työssä asiat alkavat jumittaa ja lakkaavat virtaamasta. Ilo alkaa kadota vanhasta, kun alitajunnassa koputtelee jo uusi, sopiva ja oikein mukava duuni. Silti useat valitsevat mieluummin saman vanhan duunin, jossa roikkuu niin kauan, kun se käy sietämättömäksi, ja sitten ottaa vastaan sen kivemman työn.

Tekisikö mieli aloittaa uusi suhde tuon naapurin Sinikan kanssa? Se olisi iloista. Sitten ehkä vanhaa kamaa edellisistä Pirjon ja Outin kanssa vietetyistä ajoista lähtee; sellaisia, jotka eivät Sinikan kanssa toimisi. Ilo ajaa rakkausvaununsa todella lähelle menemättä sisään, ja sitten peruuttaa ja päästää irti, jotta vanhalla on tilaa lähteä. Kuin tökkäisi reiän uima-altaaseen ja valuttaisi vanhat vedet pois. Tämä ei tietenkään takaa yhteensopivuutta edes irtipäästämisen jälkeen. Sinikallakin on vapaa tahto.

Yhteyden kokeminen omaan itseen. Ai haluat kokea enemmän rakkautta? Ehkä ensin nousee esiin sellaisia asioita, jotka eivät rakkaudessa ole olleetkaan. Niin kuin arvottomuuden ja pelon tuntemuksia. Entä mitä näille ihmeellisille tunteiksi kutsutuille jutuille pitäisi tehdä, kun niitä ilmenee? Ei mitään. Sallia ne. Olla niiden kanssa läsnä sen aikaa, kun ne ovat. Ne eivät ole loputtomiin. Kuunnella, jos niillä on jotain kerrottavaa, ja tuntea ne. Niin ne irtoavat, muuntuvat ja korvautuvat enemmällä rakkaudella. Sitten huomioida jälleen niitä asioita, jotka tuovat iloa.

Aika usein muutokset tuntuvat – ainakin alkuun – siltä kuin haluaisi kääntyä vasemmalle, mutta ensin koukataan oikealle ja haetaan sopivampi ajolinja. Jos haluaa jotain enemmän, niin mahdollisesti on kunnia kokea ensin, kun sitä jotain on vähemmän. Ehkä osittain siksi, että haluaminen tarkoittaa usein “mulla ei ole.” Sitä ei juuri haluta, mitä jo on. Elämän omaa logiikkaa.
Ai tunnet jo olosi erinomaiseksi riippumatta olosuhteista? Elämällä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin alkaa heijastamaan hyvää oloasi takaisin sinulle.

Vuosi 2020 tulee olemaan Uusi vuosi. Uuden vuosikymmenen alku. Muutoksia tapahtuu monien elämässä. Muutoksia on lupa vastustaa, niitä vastaan saa taistella. Niiden kanssa voi painia, niitä voi prosessoida päässään hetkestä toiseen, ja ne voi yrittää kieltää. Niille voi karjua ja niistä voi valittaa. Niitä voi juosta karkuun. Mutta niiltä ei voi piiloutua. Muutoksien tullessa ne voi myös sallia. Olla taistelematta vastaan. Silloin ne saattavat olla helpompia. Itse en jaksa enää kerrata kaikkia edellisiä ”uusia” vuosia.

Kiitos Nauhalaiselle ja Nauhalaisen lukijoille kuluneesta vuodesta! Ja iloista & erilaista UUTTA vuosikymmentä 2020!

”If everything is controlled and planned, things can get boring or even stressful, and it is great to sometimes have no idea what you are doing or where you are going.” -Frederick Dodson

Teksti: Riku J Kuokkanen
Kuva: Pixabay