Zombeja! -musikaali (Esittely ja ohjaajan haastattelu)

Löytävätkö zombi-apokalypsin selviytyjät yhteisen sävelen?

Tampereen ylioppilasteatterin uusi näytelmä on zombigenren perinteitä kunnioittava ja niitä myös kevyesti parodioiva musikaaliesitys. Zombimusikaalit eivät ole yleinen subgenre. Lähin kiinnekohta useimmille voisi olla Michael Jacksonin Thriller-musiikkivideo ja musikaalissa onkin monia zombien tanssikohtauksia. Tarina sijoittuu tavarakauppaan, jota alkavat zombit piirittämään. Klassisen alkuasetelman voi löytää Dawn of the Dead-elokuvasta. Toisin kuin kyseisen leffan melkein paratiisinomainen ostoskeskus, näytelmän tapahtumapaikkana toimii vähemmän ihanteellinen Lidl.

Lidlin uuden työharjoittelijan Millan ensimmäinen työpäivä menee aivan pilalle kun zombiet ilman ennakkovaroitusta valloittavat ulkomaailman ja joutuu linnoittautumaan työpaikkaansa asiakkaiden kanssa. Selviytyjät ovat ”sattumalta” sekalainen joukko yksilöitä yhteiskunnan eri tasoilta. Keskiluokkainen yksinhuoltaja-äiti ja hänen tyttärensä, merkittävä business-mies ja hänen vaimonsa, ja koditon pummi.

Kuten on tyypillistä genren teoksissa, todellinen vaara ei ole ulkona vaan sisällä kun ihmisillä on vaikeuksia tulla toimeen keskenään. Elävien yksilöllisyys vastaan zombien yksisuuntainen massa. Kuolleet tanssivat yhtenäisesti ulkona kun taas elävät hakeutuvat omiin nurkkiinsa vihoittelemaan toisilleen. Joukossa on tottakai se yksi mahdoton paskiainen joka ei tule toimeen kenenkään kanssa, ei kestä stressiä ja ei pysty luopumaan siviilissä saavuttamastaan statuksesta jopa maailmanlopun partaalla.

Zombeja! on ylioppilasteatterin kunnianhimoisempia projekteja ja sitä on johtanut ohjaaja/käsikirjoittaja Aino Putaala. Tässä hän kertoo musikaalin tekemisestä omin sanoin.

(Vasemmalla) Ohjaaja/käsikirjoittaja: Aino Putaala, (oikealla) käsikirjoittaja: Kirsti Riekkola

Mikä on historiasi Tampereen Ylioppilasteatterilla?
Olen ollut Tampereen Ylioppilasteatterin jäsen viitisen vuotta. Aikaisemmin olen toiminut teatterillamme näyttelijänä ja muusikkona. Zombeja! -musikaali on ensimmäinen pitkän näytelmän ohjaukseni, käsikirjoitus syntyi yhdessä Kirsti Riekkolan kanssa.

Mistä lähti idea tällaiseen?
Olemme Kirstin kanssa pitkään viihdyttäneet itseämme ajatuksella marssittaa zombeja musikaalin riemukkaaseen maailmaan. Nämä kaksi genreä tuntuvat lähtökohtaisesti olevan hyvin kaukana toisistaan eli niiden yhdistäminen jo itsessään herättää mielenkiinnon. Idea on muhinut mielissämme vuosia, mutta keväällä 2017 tarina alkoi viimein kehittymään lopulliseen muotoonsa.

Esityksestä näkee että zombigenren klassikot ovat tuttuja. Mitkä elokuvat inspiroivat esitystä?
Olemme ammentaneet inspiraatiota zombie-genren klassikoista. Shaun of the Dead ja The Mist ovat erityismaininnan arvoisia sekä tuoreempi zombieilottelu Santa Clarita Diet.

Entä mitkä musikaalit inspiroivat esitystä?
Osaan musikaalikohtauksista otimme esikuvaksi Disneyn. Disneytyylin ja zombiegenren yhdistäminen tuntui herkulliselta yhtälöltä. Päähenkilö Milla on kuin Disney-prinsessa eksyneenä aivan väärässä tarinaan.

Kuinka musiikki ja lyriikat syntyivät?
Musikaalikohtausten sisältö avattiin käsikirjoitukseen hyvin tarkasti, oli määritelty, millä tavoin ja millä tyylillä tarina etenee musikaalikohtausten aikana. Tämän jälkeen laulujen säveltäminen ja sanoittaminen sujui yllättävän vaivattomasti.
Laulut syntyivät loppupeleissä peppulihasten voimalla. Tämän prokkiksen myötä opin, että taidetta voi toden totta luoda myös hyvin määrätietoisesti ja aikataulutetusti – inspiraatiota ei ehdi jäädä aina odottelemaan.

Entä kuinka tanssikoreografiat syntyivät?
Tanssikoreografiat syntyivät taitavien Ella Nummisen ja Klaara Haapasen ohjauksessa.

Kuinka iso produktio tämä oli Tampereen ylioppilasteatterin mittakaavassa?
Tämän kokoluokan prokkiksia meidän teatterilla ei ihan joka kaudella tehdä. Näyttämöllä oli 15 näyttelijää, työryhmässä yhteensä oli mukana yli 30 upeaa taiteentekijää.

Mitä uusia haasteita tämän tason produktio aiheutti?
Teatterimme tekniikan rajat tulivat aika pian vastaan, mutta onneksi saimme apurahojen ja sponsorien avulla päivitettyä tekniikkaa vaaditulle tasolle.
Minulle henkilökohtaisesti tämä oli valtavan tärkeä opintomatka – en ole aikaisemmin työskennellyt näin pitkäjänteisesti suuren työryhmän ohjaajana. Raskas, mutta onneksi myös äärettömän antoisa kokemus!

Seuraavaksi Zombeja! 2: Electric Boogaloo vai jotain muuta?
Haha – tämä jää nähtäväksi! Toistaiseksi keskitymme nyt ainakin tovin elokuva- ja tv-puolen teksteihin ja tänä kesänä Teatteri Reaktio esittää Tampereen seudulla minun ja Kirstin käsikirjoittamaa lasten musiikkinäytelmää Aasi, Koira, Kissa ja Kukko.

Zombeja! -musikaalia esitetään vielä 24. päivä klo 19 ja 26. päivä klo 15 ja 19
Lisätietoja sivulta www.tayt.fi

 

Janne Karjalainen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa