Yleitietovisa #7

1. Kuinka leveä uimareiden rata on olympialaisissa?

Correct! Wrong!

Olympialaisissa ja pitkän radan MM-kisoissa altaan pitää olla 50 metriä pitkä jaettuna 2,5 metrin leveisiin ratoihin, joista kahta reunimmaista ei käytetä. Veden lämpötilan pitää olla 25—28 celsiusastetta, valaistuksen vähintään 1 500 luxia ja syvyyden vähintään 2 m. Myös rataköysien värityksistä ja merkkilippujen paikoista on omat määräyksensä.

2. Minä vuonna Varsovan liitto lakkautettiin?

Correct! Wrong!

Varsovan liitto, viralliselta nimeltään "Sopimus ystävyydestä, yhteistyöstä ja keskinäisestä avunannosta" (myös Varsovan sopimus), oli sotilasliitto, jonka itäblokin maat solmivat 14. toukokuuta 1955 Varsovassa Naton vastapainoksi ja nimellisesti uudelleen aseistautuneen Saksan liittotasavallan muodostaman uhan torjumiseksi. Perustaminen ajoitettiin kyseiseen ajankohtaan Saksan liittotasavallan liityttyä edellisenä päivänä Natoon. Vuonna 1989 kommunististen hallintojen sortuessa Itä-Euroopassa sotilasliiton merkitys väheni muodolliseksi, kunnes viimein 1. heinäkuuta 1991 organisaatio lakkautettiin virallisesti Prahassa.

3. Mikä ikävä vaiva on latinankieliseltä nimeltään enuresis nocturna?

Correct! Wrong!

Lapset oppivat päivä- ja yökuiviksi yksilöllisesti, usein 4–5 vuoden ikään mennessä. Yökastelusta puhutaan silloin, jos yli 5-vuotias lapsi pissaa säännöllisesti yöllä sänkyyn. Öisin kastelevat lapset saattavat olla päivisin täysin kuivia. Pojilla saattaa yökastelua esiintyä hiukan enemmän kuin tytöillä. Useita kertoja viikossa kasteleville ja kastelun jatkuessa pitempään Kelalta on mahdollisuus hakea ja saada alinta vammaistukea (tämä vaatii myös, että vaivaan on lääkitys, joka ei auta).

4. Mistä on peräisin kansantanssi nimeltä halling?

Correct! Wrong!

Halling on norjalainen kansantanssi, jota tavallisesti tanssitaan norjan maaseutualueilla. Halling on hyvin fyysinen akrobatiataitoja vaativa tanssi, jossa on tarkoitus mm. hyppypotkulla potkaista hattu kepin päästä. https://youtu.be/UBYAbfWkYx8?t=83

5. Mitä lukua roomalainen numero D tarkoittaa?

Correct! Wrong!

Roomalaiset numerot perustuvat kirjaimiin I, V, X, L, C, D ja M, joista jokaista vastaa tietty arvo, ja niitä yhdistelemällä voidaan muodostaa kaikki eri luvut. Roomalaiset numerot ovat edelleen jossain määrin käytössä, tosin niiden merkintätapaa on muunneltu hieman keskiajalla ja sen jälkeen ymmärrettävyyden parantamiseksi. Yleensä roomalaisina numeroina käytetään suuraakkosia.

6. Mistä maasta Pamela Anderson on kotoisin?

Correct! Wrong!

Pamela Denise Anderson (s. 1. heinäkuuta 1967 Ladysmith, Brittiläinen Kolumbia, Kanada) on kanadalais-yhdysvaltalainen näyttelijä ja malli. Hänet tunnetaan parhaiten roolistaan televisiosarja Baywatchissa sekä urastaan Playboy-mallina. Andersonilla on kanadansuomalaiset sukujuuret. Hänen isoisänsä isä oli alkujaan Juho Hyytiäinen, mutta vaihtoi sukunimensä Andersoniksi muuttaessaan 19-vuotiaana Saarijärveltä Amerikkaan vuonna 1908.

7. Minkä nimisellä saarella Kööpenhamina sijaitsee?

Correct! Wrong!

Kööpenhamina on Tanskan pääkaupunki ja suurin kaupunki, joka sijaitsee Själlannin saarella, Juutinrauman salmen länsipuolella.

8. Missä maassa sijaitsee Euroopan maantieteellinen keskipiste?

Correct! Wrong!

Liettuan pääkaupunki Vilnasta 26 kilometriä pohjoiseen sijaitsee Euroopan maantieteellinen keskipiste, joka on nimetty Europos Centrakseksi.

9. Mikä on Monacon pinta-ala?

Correct! Wrong!

Monaco on maailman toiseksi pienin itsenäinen valtio Vatikaanin jälkeen. Se sijaitsee Alppien juurella Välimeren rannalla lähellä Italian rajaa 18 kilometriä Nizzasta itään ja on Ranskan ympäröimä kolmesta ilmansuunnasta. Monacon korkein kohta on Chemin des Révoires (161 metriä), joka on Mont Agel -vuoren rinteellä. Vuoren huippu on Ranskan puolella.

10. Mikä on Euroopan pienin sorsalintu?

Correct! Wrong!

Tavi on Euroopan pienin sorsalintu. Lentää nopeasti tiiviissä parvissa usein heittelehtien. Valkea vatsa loistaa kuten haapanalla. Vihreä siipipeili, jonka edessä selvä valkea juova. Juhlapukuisella koiraalla alaperän sivuilla mustakehyksinen keltainen kolmio sekä kanelinruskeassa päässä vihreä niskaan ulottuva silmänympäryslaikku. Naaraalla huomaamaton ruskeankirjava höyhenys, vaalea silmäkulmajuova ja tumma päälaki. Nuori tavi on naaraan näköinen. Koiras muistuttaa syksyllä naarasta.

Tietovisan koonut: Matti R.