Yleistietovisa #91

1. Kuka näytteli šeriffi Mort Merzgeria sarjassa Murhasta tuli totta?

Correct! Wrong!

Ronald Alan Masak oli yhdysvaltalainen näyttelijä. Parhaiten hänet tunnetaan sarjasta Murhasta tuli totta šeriffi Mort Merzgerin roolista.

2. Kuka näytteli Jessica Beatrice Fletcheriä edellä mainitussa sarjassa?

Correct! Wrong!

Dame Angela Brigid Lansbury (16. lokakuuta 1925 Regent’s Park, Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta – 11. lokakuuta 2022 Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat) oli brittiläisamerikkalainen näyttelijä. Hänet tunnetaan muun muassa salapoliisikirjailija Jessica Fletcherin roolista televisiosarjassa Murhasta tuli totta (1984–1996).

3. Milloin julkaistiin ensimmäinen Aamulehti?

Correct! Wrong!

Aamulehti on vuonna 1881 perustettu tamperelainen sanomalehti. Se on levikiltään Suomen toiseksi suurin seitsenpäiväinen sanomalehti. Aamulehti oli vuosina 1998–2020 osa Alma Media -konsernia. Sen omistaa toukokuusta 2020 lähtien Sanoma. Ensimmäinen lehti julkaistiin 3. joulukuuta 1881.

4. Mikä on Sveitsin suuntanumero?

Correct! Wrong!

Kansainvälinen suuntanumero +41 kuuluu valtiolle: Sveitsi.

5. Mikä on Popocatépetl?

Correct! Wrong!

Popocatépetl on aktiivinen tulivuori Meksikossa. 5 426-metrinen vuori on Pico de Orizaban jälkeen Meksikon toiseksi korkein vuori. Popocatépetl sijaitsee maan pääkaupungista Méxicosta 70 kilometriä kaakkoon.

6. Kuka on Giorgio Meloni?

Correct! Wrong!

Giorgia Meloni on italialainen poliitikko, joka on toiminut Italian pääministerinä 22. lokakuuta 2022 lähtien. Meloni toimi vuosina 2008–2011 Silvio Berlusconin hallituksessa nuorisoministerinä ja oli silloin Italian historian nuorin ministeri.

7. Mistä Ranskassa sijaitseva Vézèren laakso on tunnettu?

Correct! Wrong!

Vézèren laakso on kuuluisa luolajärjestelmistään, joista on löytynyt useita luolamaalauksia ja hominidijäänteitä. Unesco valitsi alueelta löytyvät 15 arkeologista kohdetta yhdeksi maailmanperintöluettelonsa kohteeksi vuonna 1979.

8. Mikä on Ranskan pisin joki?

Correct! Wrong!

Loire on pisin kokonaan Ranskassa virtaava joki, pituutta sillä on 1 020 kilometriä. Loire virtaa seuraavien kaupunkien läpi: Le Puy-en-Velay, Roanne, Nevers, Orléans, Blois, Tours, Saumur, Nantes ja Saint-Nazaire.

9. Minkä maalainen taidemaalari Pablo Picasso oli?

Correct! Wrong!

Pablo Picasso oli espanjalainen kuvataiteilija. Hänen tuotannossaan on nähtävissä lähes kaikki 1900-luvun taiteen suuntaukset, ja hänen vahva persoonallinen taiteensa vaikutti taiteen suuntausten syntyyn. Hänet tunnetaan myös innovaatioistaan kuten kollaasin ja assemblaasin käytöstä kuvataiteessa.

10. Kuka oli 10 000mk setelissä?

Correct! Wrong!

J. V. Snellman on ikuistettuna 1950-luvun klassikkoseteliin. Setelin on suunnitellut Tapio Wirkkala.

Visan tekaisi: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa