Yleistietovisa #90

1. Mistä maasta kansainvälinen kosmetiikkayritys The Body Shop on peräisin?

Correct! Wrong!

The Body Shop on kansainvälinen kosmetiikka-alan yritys. Se toimii franchising-periaatteella 60 maassa, ja sillä on yhteensä yli 3 000 liikettä. Suomessa The Body Shop on toiminut vuodesta 1981 lähtien, ja nykyisin Suomessa on 29 The Body Shop -myymälää.

2. Essi Sainio on erään urheilulajin taitaja, vaan minkä?

Correct! Wrong!

Essi Katriina Sainio on suomalainen jalkapalloilija, joka edustaa Helsingin Jalkapalloklubia. Sainio on aikaisemmin pelannut muun muassa saksalaisessa Turbine Potsdamissa, jossa hän voitti ensimmäisenä suomalaisena naisten Bundesliigan mestaruuden vuonna 2009.

3. Mikä on Pirkanmaan maakunnan nimikkoeläinlaji?

Correct! Wrong!

Pirkanmaa (ruots. Birkaland) on Suomen maakunta, joka sijaitsee Satakunnan ja Hämeen historiallisten maakuntien alueella.

4. Kuka on Ruotsin pääministeri?

Correct! Wrong!

Ulf Hjalmar Kristersson on ruotsalainen poliitikko ja Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja. Kristersson toimi Ruotsin sosiaalivakuutusministerinä vuosina 2010–2014, minkä jälkeen hänet valittiin puolueensa talouspoliittiseksi edustajaksi. Nyttemmin hän toimii Ruotsin pääministerinä.

5. Kumpi on pienempi, varpuspöllö vai hiiripöllö?

Correct! Wrong!

Varpuspöllö on Euroopan pienin pöllö, vain punatulkun kokoinen. Se on päältä valkopilkkuisen ruskea, alta tummajuovaisen valkoinen. Hiiripöllö sen sijaan painaa noin 215 - 380g ollen kooltaan noin variksen kokoluokkaa.

6. Missä sijaitsee Mansikkakosken silta?

Correct! Wrong!

Mansikkakosken silta (myös Mansikkalan silta) on Vuoksen ylittävä 556-metrinen maantiesilta valtatie 6:lla Imatralla. Vuonna 1973 valmistunut 9-aukkoinen silta on rakenteeltaan teräksinen kotelopalkkisilta, jonka kansi on teräsbetonia. Silta korvasi valtatien siltana kapeaksi käyneen yhdistetyn Mansikkakosken maantie- ja ratasillan, joka jäi paikallisliikenteelle ja ratasillaksi.

7. Missä maassa sijaitsee Chillonin linna?

Correct! Wrong!

Chillonin linna on keskiaikainen kivilinna Sveitsissä, Genevenjärven itäpäässä, Veytaux'n kunnassa, Montreux'n eteläpuolella. Linna on rakennettu pääosin 1200-luvulla, mutta saarella on ollut linnoitus jo roomalaisajalla.

8. Minkä pääkaupunki on Hanga Roa?

Correct! Wrong!

Hanga Roa on Tyynellä valtamerellä sijaitsevan, Chilelle kuuluvan Pääsiäissaaren pääkaupunki. Se sijaitsee saaren lounaisrannikolla. Yli 87 % saaren asukkaista asuu kaupungissa. Hanga Roa on saaren ainoa kaupunki, ja siellä sijaitsevat lähes kaikki saaren kaupat, hotellit ja ravintolat.

9. Kuka on Ranskan pääministeri?

Correct! Wrong!

Élisabeth Borne on ranskalainen poliitikko, virkamies ja Ranskan nykyinen pääministeri. Borne on toinen nainen koko Ranskan historiassa, joka on toiminut pääministerin tehtävässä.

10. Mitä fonologia on?

Correct! Wrong!

Fonologia eli äänneoppi on luonnollisen kielen rakennetutkimuksen osa-alue. Kun fonetiikassa tutkitaan ihmisen kykyä tuottaa kaikenlaisia äänteitä puhe-elimillään ja puhetta konkreettisella tasolla, fonologia käsittelee sitä, miten äänne-eroja hyödynnetään eri kielijärjestelmissä merkitysten erottamiseen.

Visan tehtaili: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa