Yleistietovisa #89

1. Kuka on Ilveksen päävalmentaja tällä hetkellä?

Correct! Wrong!

Ilves antoi potkut kesken kautta Myrrälle ja saappaisiin astui välittömästi Pennanen.

2. Mikä on Itämeressä majaileva teisti?

Correct! Wrong!

Teisti (Pholis gunnellus) on Atlantin pohjoisosissa ja sivumerissä elävä noin 15–25 senttimetriä pitkä kala. Esiintymisalueena Suomen rannikolla on suurin piirtein Helsingin ja Kaskisten välinen alue. Se elää kesäaikaan matalassa vedessä rakkolevän suojissa ja pohjan kivenkoloissa. Hämäräaktiivisena kalana teisti tulee pois piiloistaan vasta illan hämärtyessä. Teistit syövät pääasiassa monia äyriäisiä, nilviäisiä, monisukasmatoja ja muiden kalojen mätiä. Kutuaika on talven kevätpuoliskolla. Koiras rakentaa pesän kiven tai simpukankuoren alle ja emokalat vahtivat sitä. Teistillä ei ole taloudellista merkitystä.

3. Sopiiko mustatäplätokko ruokakalaksi?

Correct! Wrong!

Mustatäplätokon vaalean lihan maun on sanottu olevan ahvenmainen ja mieto. Mustatäplätokko on Itämeressä asusteleva vieraslaji

4. Mikä on meritaimenen uhanalaisuusluokka?

Correct! Wrong!

Meritaimen luokitellaan erittäin uhanalaiseksi eli sillä on erittäin suuri uhka hävitä luonnosta lähitulevaisuudessa ja nousta luokituksessa kahdella pykälällä ylöspäin luokkaan luonnosta hävinnyt laji.

5. Oy Alkoholiliike Ab (nyk. Alko Oy) perustettiin vuonna 1932. Osakkeita oli 30 000 kpl. Kuinka monta niistä Suomen valtio omisti?

Correct! Wrong!

Pääosakkaana vuonna 1932 oli Suomen valtio, jonka lisäksi muodollisina osakkaina olivat silloinen valtiovarainministeri, professori Kyösti Järvinen ja oikeusministeri, professori T. M. Kivimäki. Järvinen ja Kivimäki merkitsivät kumpikin yhden osakkeen ja valtio 29 998 kappaletta 1 000 markan osakkeita. Osakeyhtiölaki muuttui 1990-luvulla, jolloin osakkaita ei enää tarvittu yhtä enempää, ja molemmat osakkeet ostettiin Järvisen ja Kivimäen perikunnilta.

6. Paljonko yksi Alkoholiliikkeen osake maksoi?

Correct! Wrong!

Yksi osake oli 1000 markan arvoinen.

7. Kuka voitti WRC -rallin mestaruuden tänä vuonna?

Correct! Wrong!

Rovanperä voitti kaudella 2022 rallin maailmanmestaruuden kaikkein aikojen nuorimpana kuljettajana, 22 vuoden ja yhden päivän ikäisenä. Hän rikkoi aiemmin Colin McRaen hallussa pitämän ennätyksen yli viidellä vuodella. Rovanperä varmisti mestaruutensa voittamalla syksyllä ajetun Uuden-Seelannin rallin, ja sen myötä hänestä tuli ensimmäinen suomalainen rallin maailmanmestari sitten Marcus Grönholmin (2002).

8. Kuinka paljon 1 kilowatti on milliwatteina?

Correct! Wrong!

Nyt ei puhuta hattiwateista.

9. Kuka oli Ranskan viimeinen kuningas?

Correct! Wrong!

Ludvig Filip I oli viimeinen Ranskan kuningas vuosina 1830–1848. Hän oli Louis Philippe d'Orléansin (Philippe-Égalité) poika Bourbonien Orléansin sukuhaaraa ja Henrik IV:n ja Ludvig XIII:n jälkeläinen.

10. Kuka valittiin Suomen kuninkaaksi vuonna 1918?

Correct! Wrong!

Friedrich Karl Ludwig Konstantin von Hessen-Kassel eli Fredrik Kaarle oli Hessenin maakreivi ja Saksan keisari Vilhelm II:n lanko. Hänen ollessaan vielä Hessenin prinssi Suomen eduskunta valitsi hänet Suomen kuninkaaksi lokakuussa 1918, kun Suomesta sisällissodan jälkeen kaavailtiin kuningaskuntaa. Saksan hävittyä ensimmäisen maailmansodan Friedrich Karl joutui kuitenkin torjumaan hänelle tarjotun kruunun, eikä hän koskaan saapunut Suomeen. Käytännössä hän ei koskaan toiminut Suomen kuninkaana ja monarkiahankkeesta luovuttiin maassa muutenkin.

Visailun koosti: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa