Yleistietovisa #79

1. Onko ankerias rauhoitettu Suomessa?

Correct! Wrong!

Ankerias on nykyään rauhoitettu 11 kuukautta vuodesta elokuusta kesäkuuhun. Vain heinäkuussa ankeriaan kalastus on sallittu. Jos ankeriaan saat saaliksi ja erehdyt sen pitämään, niin siitä voidaan määrätä maksettavaksi 3 510 euron luonnonsuojelumaksu.

2. Minkä kaupungin asuinalue Pupuhuhta on?

Correct! Wrong!

Pupuhuhta, tuo Jyväskylän Tesoma, on asuinalue Kangasvuoren kaupunginosassa Jyväskylässä. Se kuuluu Huhtasuon suuralueeseen. Pupuhuhdasta Jyväskylän keskustaan on matkaa noin neljä kilometriä.

3. Minkä eläimen maidosta italialainen taleggio -juusto valmistetaan?

Correct! Wrong!

Taleggio on italialainen lehmän täysmaidosta valmistettu runsasrasvainen juusto.

4. Mikä on jokiravun ja täpläravun alamitta?

Correct! Wrong!

Jokiravulla ja täpläravulla ei ole lakisääteistä alamittaa. Yleisesti kuitenkin suositetaan, ettei alle 100 mm mittaisia rapuja pyydettäisi ruokaravuksi. Kauppiaat ja ravintoloitsijat eivät mielellään ota alle 100 mm mittaisia rapuja.

5. Kenen kirjoittama näytelmä Canzio on?

Correct! Wrong!

Canzio on Aleksis Kiven vuosina 1867–1869 kirjoittama viisinäytöksinen tragedia. Näytelmän suomenkielinen kantaesitys annettiin Suomalaisessa Teatterissa keväällä 1901. Kiven tuotantoa käsittelevässä tutkimuksessa Canzio on usein sivuutettu lyhyin maininnoin.

6. Mikä helikoni on?

Correct! Wrong!

Helikoni on tuuban sukuinen vaskipuhallin, jota käytetään bassoäänten soittamiseen. Soittimen putken paksuin osa kiertää soittajan ympäri eli soittaja on ikään kuin torven "sisällä". Helikonia on helpompi kantaa marssiessa kuin tavallista tuubaa.

7. Missä maassa Jungfrau-vuorenhuippu sijaitsee?

Correct! Wrong!

Jungfrau on Bernin Alpeilla Sveitsissä sijaitsevan Jungfraun vuoristoalueen korkein vuorenhuippu, 4 158 metriä merenpinnan tasosta. Samaan vuoristoalueeseen kuuluvat myös huiput Mönch ja Eiger.

8. Kenen jo edesmenneen laulajan lempinimi oli Satchmo?

Correct! Wrong!

Louis Daniel Armstrong oli yhdysvaltalainen jazzlaulaja ja -trumpetisti. Hänet tunnetaan myös lempinimillä Satchmo ja Pops. Hän loi 1920-luvulla suuntaviivat tulevalle jazz-improvisaatiolle.

9. Missä maassa Managua-järvi sijaitsee?

Correct! Wrong!

Managua on järvi Nicaraguassa.

10. Mikä eläin on Berliinin vaakunassa?

Correct! Wrong!

Berliini on Saksan pääkaupunki. Noin 3,6 miljoonalla asukkaallaan se on myös Saksan suurin ja Euroopan unionin suurin kaupunki.

Visaa väsäili: Matti R

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa