Yleistietovisa #76

1. Mihin lintuheimoon piekana kuuluu?

Correct! Wrong!

Piekana on haukkojen heimoon kuuluva petolintu.

2. Missä kaupungissa sijaitsee Topkapın palatsi?

Correct! Wrong!

Topkapın palatsi on Istanbulissa sijaitseva palatsi, joka toimi vuosina 1465–1853 Ottomaanien valtakunnan hallintopaikkana. Palatsin rakennustyöt aloitti sulttaani Mehmed II vuonna 1459. Sulttaani asui siellä vuoteen 1856, jolloin hän muutti Dolmabahçen palatsiin, jossa oli modernit mukavuudet, kuten juokseva vesi.

3. Mitä eläimiä bulbulit ovat?

Correct! Wrong!

Bulbulit on pienikokoisten varpuslintujen heimo. Ne esiintyvät luonnonvaraisina pääosin Afrikan ja Aasian trooppisilla alueilla. Bulbulit syövät pääasiassa hedelmiä. Niiden väritys vaihtelee suuresti: jotkin bulbulit ovat värikkäitä, mutta suuri osa on tavallisen ruskean tai mustan värisiä. Bulbulit elävät pääasiassa puiden latvojen tuntumassa, joskin jotkin lajit elävät alempana. Bulbulit munivat pesäänsä noin viisi violetin ja vaaleanpunaisen väristä munaa, joita naaras hautoo yksin.

4. Missä sijaitsee Suomen Pesäpallomuseo?

Correct! Wrong!

Vimpelissä sijaitseva Suomen Pesäpallomuseo perustettiin Vimpelin Veto ry:n, Vimpeli-seura ry:n, Vimpelin kunnan ja E-P:n maakuntamuseon 1997 käynnistämänä yhteistyönä. Suomen Pesäpallomuseon näyttelyssä pääsee tutustumaan eri joukkueiden peliasuihin, -välineisiin ja mitaleihin vuosien varrelta. Museon kokoelmia on vuosien varrella täydennetty mm. toimintansa lopettaneen Ikaalisten pesäpallomuseon esineistöllä. Eemeli Kankaan suksi- ja puunjalostustehtaan entiseen höyläämö- ja varastorakennukseen perustetussa Pesäpallomuseossa on perusnäyttelyn lisäksi tila vaihtuville näyttelyille.

5. Mitä poikkeuksellista on ranskalaisessa romaanissa La Disparition?

Correct! Wrong!

Georges Perec kirjoitti romaanin vuonna 1969 kokonaan ilman e-kirjainta Oulipon rajoitusten mukaisesti.

6. Minkä nykyaikana itsestäänselvän mukavuuden Thomas Crapper keksi?

Correct! Wrong!

Thomas Crapper kehitti ensimmäisen ns. nykyaikaisen itsestääntäyttyvän vesivessan. Ensimmäinen vesivessa toki oli keksitty jo satoja vuosia aiemmin.

7. Mikä on semafori?

Correct! Wrong!

Semafori on rautateiden siipiopastin, jota käytetään liikenteen ohjaukseen. Liikennesuuntaan nähden poikittain vaaka-asennossa oleva semafori tarkoittaa, että liikenteen on pysähdyttävä. Pystyasennossa oleva semafori tarkoittaa, että liikenne voi jatkua.

8. Merimiehet seilaavat sen seitsemää merta, mutta tehdäänkö merimiespihvi lihasta, kalasta vai äyriäisistä?

Correct! Wrong!

Aito merimiespaisti tehdään naudanpaistista, joka leikataan ohuiksi viipaleiksi, ruskistetaan pannulla ja ladotaan perunoiden (ym kasvisten esim sipuli, porkkana) kanssa kerroksittain pataan ja siitä uuniin.

9. Mikä on maapallon suurin niemimaa?

Correct! Wrong!

Arabian niemimaa eli Arabia on Lähi-idässä sijaitseva niemimaa. Sitä rajaavat koillisessa Omaninlahti ja Persianlahti, kaakossa Arabianmeri ja lounaassa Punainenmeri. Pohjoisessa niemimaa rajoittuu Syyrian aavikkoon, ja sen pohjoisrajana voidaan pitää Saudi-Arabian ja Kuwaitin pohjoisrajoja.

10. Kuinka monen hallituksen pääministerinä toimi Urho Kekkonen?

Correct! Wrong!

Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen...jne

Visan väsäsi: Matti R