Yleistietovisa #75

1. Mikä on avaruuden kirkkain tähtisumu?

Correct! Wrong!

Orionin (suuri) sumu eli Messier 42 on tähtitaivaan kirkkain kaasusumu ja helposti havaittavissa myös paljain silmin pimeällä taivaalla. Tosin se näyttää paljain silmin tähtimäiseltä. Sen löysi Nicolas-Claude Fabri de Peiresc kaukoputkella vasta vuonna 1610.

2. Mitä Seppo Räty vastasi kun toimittaja pyysi hänen sanovan jotain painavaa?

Correct! Wrong!

Seppo on Seppo ja Saksa on paska maa

3. Mille maalle Färsaaret kuuluu?

Correct! Wrong!

Färsaaret on Tanskalle kuuluva itsehallinnollinen saariryhmä pohjoisella Atlantin valtamerellä.

4. Kuinka monesta saaresta Färsaaret koostuu?

Correct! Wrong!

Färsaaret on Tanskalle kuuluva itsehallinnollinen saariryhmä pohjoisella Atlantin valtamerellä. Färsaarten kahdeksantoista saarta sijaitsevat suunnilleen Skotlannin, Norjan ja Islannin välissä. Niiden yhteispinta-ala on 1 396 neliökilometriä. Saaret ovat muodostuneet noin 55 miljoonaa vuotta sitten. Ne ovat vuoristoisia, ja niillä vallitsee arktinen meri-ilmasto. Kasvillisuus on pääasiassa matalaa, eikä puita ja pensaita ole paljonkaan. Färsaarilla asuu noin 54 000 ihmistä.

5. Kuinka paljon maksaa lohenkalastuksen vuorokausilupa Teno-joelle kesällä 2022?

Correct! Wrong!

Ei maksa mitään, lupia ei myydä, lohenkalastus on kielletty myös vuonna 2022.

6. Missä kaupungissa on Minna Canthin kotitalo Kanttila?

Correct! Wrong!

Kanttila on kirjailija Minna Canthin kotitalo ja liiketalo Kuopion keskustassa. Sen omistaa Minna Canthin talo ry, joka osti sen 2017. Tontin omistaa Kuopion kaupunki.

7. Minkä maiden rajalla Kuollutmeri sijaitsee? Israelin ja…

Correct! Wrong!

Kuollutmeri on Jordanian ja Israelin rajalla sijaitseva järvi. Sen pinta on 408 metriä Välimeren pinnan alapuolella ja on maan pinnan matalin paikka. Sen pituus on noin 76 kilometriä ja leveys 14–16 kilometriä, pinta-ala 1 049 neliökilometriä ja syvyys pohjoisosassa jopa 400 metriä.

8. Positiiviset kokonaisluvut matematiikassa tunnetaan millä termillä?

Correct! Wrong!

Luonnollisia lukuja ovat tavalliset arkipäiväiset luvut, joilla ilmaistaan lukumäärää ("minulla on kuusi omenaa") tai sijoittumista ("tulin kolmantena maaliin"). Nykyään on tavallista nimittää eli nominalisoida kohteita numeroilla ("tulin ensin bussilla 32 ja vaihdoin sitten 6:een"). Positiivisten kokonaislukujen yhteenlaskeminen perustuu luonnollisiin lukuihin, josta matematiikan moninaisuus on alkujaan lähtöisin.

9. Minkä alkoholijuoman tunnettuja merkkejä ovat mm Beefeater, Gordons ja Finsbury?

Correct! Wrong!

Gini on väkevä alkoholijuoma, joka valmistetaan tislaamalla viljasta ja katajanmarjoista. Katajanmarjat antavat ginille sen tunnistettavan ominaismaun. Nimensä gini on saanut latinan katajaa tarkoittavasta sanasta juniperus. Perinteisen ginin maku on hyvin kuiva.

10. Mistä maasta haitalliseksi vieraslajiksi todettu kurtturuusu on peräisin?

Correct! Wrong!

Kurtturuusu, joka tunnetaan myös nimellä kurttulehtiruusu, on alun perin Japanista kotoisin oleva ruusukasveihin kuuluva ruusulaji. Määritelmä rugosa tulee latinan kielen sanasta rugosus, joka tarkoittaa kurttuista ja jolla viitataan lehtien kurttuiseen pintaan.

Visan näpytteli: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa