Yleistietovisa #73

1. Mistä maasta Nalle Luppakorva on kotoisin?

Correct! Wrong!

Nalle Luppakorva on puolalainen Zbigniew Rychlickin vuonna 1957 luoma opettavainen nukkeanimaatio. Suomessa sarjaa on esitetty Pikku Kakkosessa syksystä 1979 alkaen.

2. Japanissa kukkienasettelukin on taidetta. Millä nimellä tätä taidetta kutsutaan?

Correct! Wrong!

Ikebana on japanilainen kukka-asettelutaide, jonka periaatteet ovat kehittyneet vuosisatojen aikana. Ikebanassa muotoillaan sen filosofian mukaan esteettisiä asetelmia luonnon aineksista korostamalla luonnon parhaita puolia. Siinä esitetään elävien kukkien hienous, voima ja lyhytaikaisuus. Ikebana tarkoittaa eläviä kukkia eli kukkien eläväksi tekemistä.

3. Kuinka monta kertaa suurempi Jupiterin massa on kuin Maapallon massa?

Correct! Wrong!

Jupiterin läpimitta on noin 11 kertaa Maan läpimitta ja sen massa on 318 Maan massaa ja se on tilavuudeltaan 1 300 kertaa Maata suurempi.

4. Mille maalle Sardinian pohjoispuolella sijaitseva Korsika kuuluu?

Correct! Wrong!

Korsika on Ranskalle kuuluva saari Välimeressä Italiasta länteen ja Italialle kuuluvan Sardinian saaren pohjoispuolella. Korsika listataan usein yhtenä Ranskan hallintoalueista, vaikka tarkkaan ottaen sen asema on vuodesta 1991 alkaen ollut alueellinen yhteisö, collectivité territoriale.

5. Lämpötila on 0 astetta. Minkä asteikon mukaan on lämpimintä?

Correct! Wrong!

0 Celsiusta on 0 Celsiusta, 0 Fahrenheitia on -18 C, 0 Kelviniä on -273,15C

6. Minkä maalainen oli Celsius-asteikon kehittäjä?

Correct! Wrong!

Ruotsalainen astronomi Anders Celsius ehdotti vuonna 1742 lämpötila-asteikkoa, jonka kaksi referenssipistettä olivat veden sulamispiste ja kiehumispiste. Kiehumispisteeksi asetettiin 0 °C ja sulamispisteeksi 100 °C. Asteikko oli siten käänteinen verrattuna nykyisiin.

7. Minkä maalainen oli Kelvin-asteikon kehittäjä?

Correct! Wrong!

Lämpötila-asteikon esitteli brittiläinen William Thomson, eli lordi Kelvin vuonna 1848. Hän käytti kaasulämpömittaria, jonka täyteaineen (ilman) lämpölaajenemista hän tutki.

8. Missä maassa kehitettiin Fahrenheit-asteikko?

Correct! Wrong!

Fahrenheit-asteikko on saksalaissyntyisen hollantilaisen fyysikon Gabriel Fahrenheitin vuonna 1724 esittelemä lämpötila-asteikko. Asteikko on empiirinen asteikko, jonka kaksi referenssipistettä ovat veden jäätymispiste ja ihmisen ruumiinlämpö.

9. Minkä nimisessä kahvilassa Rivo-Riitta työskentelee?

Correct! Wrong!

Fingerpori-sarjakuvan alkuajoista lähtien on näyttävä kahvilaemäntä Rivo-Riitta ollut sarjan suosituin hahmo. Hahmojen menestystä mitanneissa Fingerporin kunnallisvaaleissa Riitta voitti ylivoimaisesti, keräten yli kolmasosan annetuista äänistä.

10. Kenen säveltämä Tonava Kaunoinen on?

Correct! Wrong!

Tonava kaunoinen (saks. An der schönen blauen Donau) on Johann Strauss nuoremman säveltämä wienervalssi. Kappaleen ensiesitys oli 15. helmikuuta 1867. Se on yksi maailman suosituimmista valsseista.

Visan parissa painiskeli: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa