Yleistietovisa #72

1. Kuka seuraavista on Aku Ankassa Julle Ankanpään pojantytär?

Correct! Wrong!

Mummo Ankka on sarjakuvahahmo, joka esiintyy Disneyn sarjakuvissa. Hän on Aku Ankan isoäiti. Mummon oikea etunimi on Kaino-Vieno. Hän on omaa sukuaan Ankanpää, Ankkalinnan perustajan Julle Ankanpään pojantytär. Mummo asuu maatilalla Ankkalinnaa ympäröivällä maaseudulla renkinsä Hansu Hanhen kanssa.

2. Kuka suomalainen laulaja kuoli aivoverenvuotoon kaaduttuaan uimahallissa ja lyötyään päänsä rajusti lattiaan?

Correct! Wrong!

Rautavaara kaatui 24. syyskuuta 1979 Tikkurilan uimahallissa Vantaalla ja löi päänsä lattiaan. Saunasta tultuaan hän liukastui kapeassa, suihkuun vievässä käytävässä, iski takaraivonsa rajusti lattiaan ja menetti tajuntansa. Rautavaara kuoli seuraavana yönä kello yksi aivoverenvuotoon kotonaan Oulunkylässä.

3. Minkä lintulajin naarasta kutsutaan nimellä koppelo?

Correct! Wrong!

Naaras on ruskeankirjava, sen rinta on punertava ja selässä saattaa olla valkeita täpliä. Naarasmetso sekoitetaan usein naarasteereen. Naarasmetsoa kutsutaan koppeloksi.

4. Minkä yliopiston opiskelijoiden käyttöön Facebook aikanaan perustettiin?

Correct! Wrong!

Ei kaivanne selityksiä.

5. Minkä pelisarjan päähenkilö oli Guybrysh Threepwood?

Correct! Wrong!

Guybrush Threepwood on Ron Gilbertin ja Brett Barretin luoman ja LucasArtsin tuottaman Monkey Island -seikkailupelisarjan päähenkilö. Guybrush esiintyi ensimmäisen kerran Monkey Island -pelisarjan ensimmäisessä osassa, The Secret of Monkey Islandissa.

6. Minkä jumala Anubis oli muinaisessa Egyptissä?

Correct! Wrong!

Anubis oli muinaisessa Egyptissä palvottu kuolleiden ja muumioinnin jumala. Anubiksen palvonta keskittyi alun perin Ylä-Egyptiin, jossa häntä palvottiin kuolleiden jumalana, mutta hänestä tuli myöhemmin koko maassa palvottu hautoja suojeleva, hautarituaaleja valvova ja vainajaa suojaava jumala Osiriksen korvattua hänet kuolleiden jumalana. Myytin mukaan Anubis tunsi kaikki tiet niin maan päällä kuin tuonpuoleisessakin ja ajoittain hän ilmestyi eläinten hahmossa ohjaamaan eksyneitä.

7. Mikä on Tuomari Nurmion oikea etunimi?

Correct! Wrong!

Hannu Juhani ”Tuomari” Nurmio on suomalainen rockmuusikko. Hän on kirjoittanut noin 200 laulua.

8. Mikä sota päättyi Westfalenin rauhaan?

Correct! Wrong!

Kolmikymmenvuotinen sota käytiin Euroopassa 1618–1648 suurimmaksi osaksi Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan alueella. Sodan pääasiallisena alkusyynä olivat katolisten ja protestanttien väliset ristiriidat. Sodan laajetessa siihen liittyi vallanhaluisten ruhtinaiden ja maiden, etenkin Ruotsin ja Ranskan, pyrkimys rajoittaa Habsburg-suvun hallitseman keisarikunnan valtaa. Sota alkoi Saksan sisäisenä uskonsotana, mutta päättyi yleiseurooppalaisena sotana, jossa uskonnolliset seikat olivat menettäneet merkityksensä.

9. Missä maassa tennis on keksitty?

Correct! Wrong!

Tennis on kahden pelaajan tai kahden kaksihenkisen joukkueen pelaama mailapeli, jossa pelaajat lyövät palloa verkon yli vastustajan puolelle. Tennis kehitettiin nykymuotoonsa Englannissa 1800-luvun puolivälissä. Laji levisi ensin englanninkielisissä maissa erityisesti yläluokan keskuudessa,

10. Missä kaupungissa Martin Luther King murhattiin?

Correct! Wrong!

Martin Luther King, Jr. oli yhdysvaltalainen baptistipastori ja ihmisoikeusaktivisti. Hän sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1964. Martin Luther King oli Yhdysvaltain kansalaisoikeusliikkeen keskeisiä hahmoja, joka 1950- ja 1960-luvulla ajoi erityisesti etelävaltioiden mustien kansalaisoikeuksien tunnustamista.

Visan viisuili: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa