Yleistietovisa #71

1. Mikä joki virtaa Kiovan läpi?

Correct! Wrong!

Dnepr on noin 2 290 kilometrin pituinen joki Itä-Euroopassa. Dnepr saa alkunsa Länsi-Venäjän Valdain ylängöltä, ja se virtaa Valko-Venäjän ja Ukrainan läpi laskeakseen Mustaanmereen. Se on Euroopan neljänneksi pisin joki; pidempiä ovat vain Volga, Tonava ja Ural.

2. Millä nimellä saksankumina paremmin tunnetaan?

Correct! Wrong!

Fenkoli eli maustefenkoli eli saksankumina eli venkoli on sarjakukkaiskasveihin kuuluva viljelykasvi. Tuore fenkoli on sellerin tapaan käytettävä hyvin aromaattinen vihannes. Fenkolin siemeniä käytetään mausteena.

3. Minkä taivaankappaleen kuita ovat mm. Kharon, Hydra ja Kerberos?

Correct! Wrong!

Pluto on plutoidi ja kääpiöplaneetta, joka kiertää Aurinkoa pääosin Neptunusta kauempana Kuiperin vyöhykkeellä. Se on varsinaisen vyöhykkeen kappaleista suurin, mutta vasta toiseksi massiivisin kaikista transneptunisista kohteista.

4. Kuinka monta maailmanmestaruutta F1 -kuski Michael Schumacher voitti urallaan?

Correct! Wrong!

Michael Schumacher on saksalainen Formula 1 -kuljettaja. Schumacher on maailman toiseksi menestynein Formula 1 -ajaja kautta aikojen, heti Lewis Hamiltonin jälkeen. Hänellä on maailmanmestaruuksia, peräkkäisiä mestaruuksia, kilpailun nopeimpia kierroksia.

5. Kuinka pitkä Ounasjoki on?

Correct! Wrong!

Ounasjoki on Kemijoen suurin sivujoki ja samalla Suomen pisin yksittäinen sivujoki. Se on samalla myös suurin kokonaan Suomen rajojen sisäpuolella oleva rakentamaton joki.

6. Mikä on Suomen ja EU:n pohjoisimman pisteen merkkikiven osoite?

Correct! Wrong!

Euroopan unionin pohjoisin piste sijaitsee Nuorgamin kylässä Utsjoella Pulmankin rajanylityspaikan välittömässä läheisyydessä tien nro 970 varrella. Kyseinen piste on myös Suomen pohjoisin piste.

7. Jopa kuinka voimakas on kaskelotin ääni (veden alla)?

Correct! Wrong!

Kaskelottien viestintää ei tunneta kovinkaan hyvin. Kaskelottien ääntely voi yltää veden alla jopa 240 desibelin äänenvoimakkuuteen, mikä tekee siitä eläinmaailman kovimman äänen.

8. Minkä maan pääkaupunki on Kuala Lumpur?

Correct! Wrong!

Kuala Lumpur on Malesian suurin kaupunki ja liittovaltion pääkaupunki. Usein se tunnetaan lyhenteellä KL. Kaupungin väkiluku on lähes 1,9 miljoonaa ja esikaupunkeineen noin 7,2 miljoonaa. Suurin osa asukkaista on malaijeja ja kiinalaisia, mutta kaupungissa asuu myös runsaasti intialaisia.

9. Missä pelissä molemmilla pelaajilla on aluksi 16 nappulaa ja 64 ruutua?

Correct! Wrong!

Shakki on strateginen lautapeli, jossa kaksi pelaajaa siirtää vuorotellen omia nappuloitaan 8 × 8 ruudun kokoisella, usein mustavalkoisella ruutulaudalla, shakkilaudalla. Kummallakin pelaajalla on 16 nappulaa, jotka yhdessä muodostavat ”armeijan”. Armeija pyrkii voittamaan vastapuolen armeijan.

10. Mikä oli Portugalin rahayksikkö ennen euroa?

Correct! Wrong!

Portugalin escudo oli Portugalin rahayksikkö ennen vuonna 2002 tapahtunutta eurojen käyttöönottoa.

Visan parsi kokoon: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa