Yleistietovisa #68

1. Mikä eläin kakkaa kuutioita?

Correct! Wrong!

Luonto ei juuri tee asioita huvin vuoksi ja siksi myös vompattien kakkojen muodolla on oltava syy. Luonnon tuottamia kuutioita esiintyy kovin harvoin. Itseasiassa vompatti on ainoa luontokappale, joka sellaisia tuottaa. Kuutiot ovat kuitenkin käteviä, kun rakennetaan tai kun pakataan.Tämän vuoksi vompattikin kuutioita kakkaa. Vompatit merkkaavat kakkakuutioillaan reviirejään ja tutkijoiden mukaan ne myös viestittävät näiden kuutioiden avulla lajitovereilleen.

2. Montako litraa on yksi hehtolitra?

Correct! Wrong!

kilo- on tuhatkertainen, hehto- on satakertainen, deka- on kymmenkertainen, desi- on kymmenesosa, sentti- on sadasosa, milli- on tuhannesosa.

3. Omistat neliönmuotoisen metsäpalstan, jonka koko on hehtaari. Paljonko kävelet jos kierrät sen ympäri?

Correct! Wrong!

hehtaari on 10 000 neliömetriä eli 100 x 100

4. Minkä kaupungin edustalla sijaitsee West Pointin sotilaskoulu?

Correct! Wrong!

West Point eli United States Military Academy on Yhdysvaltojen asevoimien sotilasakatemia. Se sijaitsee West Point -nimisessä pikkukaupungissa New Yorkin osavaltiossa 80 kilometriä New Yorkin kaupungista pohjoiseen, Hudsonjoen länsirannalla. Paikka on entinen armeijan tukikohta.

5. Millä nimellä laapis (lapis) myös tunnetaan?

Correct! Wrong!

Hopeanitraattia on ollut saatavana apteekkituotteena nimellä Lapis. Hopeanitraatti eli laapis on adstringentti, ja sitä käytetäänkin kauterisaatioon; laapiksella kterisointi eli laapistaminen on ollut tavallinen hoitotoimenpide nenäverenvuotoon. Laapista on käytetty myös haavanhoitoon, jossa se avohaavaan siveltynä kirvelee voimakkaasti ja on saanut siitä nimen ”helvetinkivi”. Hopeanitraattiliuoksella on hoidettu myös vauvojen silmätulehdusta sekä känsiä.

6. Minkä pallopelin James Naismith kehitti Springfieldissä USA:ssa?

Correct! Wrong!

James Naismith oli kanadalainen opettaja, lääkäri, sotilaspastori ja urheiluvalmentaja, joka keksi koripallon säännöt vuonna 1891 toimiessaan Springfieldissä, Massachusettsissa paikallisen NMKY:n opettajana. Hänen aloitteestaan alettiin myös käyttää kypärää amerikkalaisessa jalkapallossa.

7. Mikä on Pohjois-Savon suurin järvi?

Correct! Wrong!

Pohjois-Savon suurin järvi Kallavesi sijoittuu lähes kokonaisuudessaan Kuopion alueelle. Pinta-alaa Kallavedellä on noin 470 neliökilometriä, mikä tekee siitä Suomen kymmenenneksi suurimman järven.

8. Missä USA:n kaupungissa Willis Tower (ent. Sears Tower) sijaitsee?

Correct! Wrong!

Willis Tower on 108-kerroksinen, 442-metrinen pilvenpiirtäjä Chicagossa, Illinoisissa, Yhdysvalloissa ja sen suunnittelusta on vastannut chicagolainen arkkitehtitoimisto Skidmore, Owings and Merrill. Valmistuttuaan vuonna 1973 se oli maailman korkein rakennus.

9. Montako mastoa on kutterissa?

Correct! Wrong!

Kutteri on yksimastoinen pitkittäistakiloitu purjealustyyppi, jossa keulakolmion pinta-ala on suurempi kuin maston taakse jäävän kolmion pinta.

10. Paljonko on krossi?

Correct! Wrong!

Krossi on kappalemitta ja se on tarkalleen 12 tusinaa eli 144 kpl.

Visan kasasi kokoon koko kokkoon: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa