Yleistietovisa #65

1. Minkä meren osa Ligurianmeri on?

Correct! Wrong!

Ligurianmeri on Välimeren länsiosan pohjoisin perukka, Korsikan pohjoispuolella. Se on saanut nimensä italialaisesta Ligurian maakunnasta.

2. Mihin kalojen heimoon kuha kuuluu?

Correct! Wrong!

Kuha on ahventen heimoon kuuluva euraasialainen makeiden ja murtovesien petokala. Se on heimonsa kookkain laji.

3. Minkä valtion läpi Magdalena -joki virtaa?

Correct! Wrong!

Magdalena eli Yuma on Kolumbian suurin joki. Se on 1 650 kilometrin pituinen ja sijaitsee pääasiassa maan länsiosissa. Sen alajuoksu on pitkälti purjehduskelpoinen, vaikka sen suistossa esiintyy ajoittain liikkuvia hiekkasärkkiä. Joen nimi on annettu Raamatun Maria Magdalenan mukaan.

4. Minkä kaupungin kaupunginosa Suvisaaristo on?

Correct! Wrong!

Suvisaaristo on Espoon merellinen kaupunginosa, saaristo Suomenlahteen pistävän Soukan niemen edessä, Espoon lounaiskolkassa. Alueella on noin 600 ympärivuotista asukasta, mutta pääosan alueen rakennuskannasta muodostavat kesämökit.

5. Missä maassa Aconcagua sijaitsee?

Correct! Wrong!

Aconcagua on vuori Andien vuoristossa Argentiinassa Mendozan maakunnassa lähellä Chilen rajaa. Se on korkeudeltaan 6 961 metriä ja sitä korkeampia vuoria on vain Aasiassa. Aconcagualla on kaksi huippua, joista korkeampi on pohjoinen huippu. Huipun voi nähdä Chilen rannikolta 160 kilometrin päästä.

6. Mikä on korealainen bibimbap?

Correct! Wrong!

Bibimbap on suosittu kulhoissa tarjoiltava korealainen ruoka, jossa riisin päälle asetellaan vihannekset, tofu ja gochujang-chilitahnaa.

7. Missä tulivuori Pacaya sijaitsee?

Correct! Wrong!

Pacaya on aktiivinen tulivuori Guatemalassa. Se sijaitsee lähellä maan pääkaupunkia Guatemalaa samoin kuin Antiguaa. Vuoren korkeus on noin 2 560 metriä merenpinnasta. Pacaya on suosittu matkailukohde, sillä sen huipulle voi vaeltaa. Ylin rinne on laavakiveä ja osin pehmeää hiekkaa.

8. Kuinka monta virallista kieltä Boliviassa on?

Correct! Wrong!

Bolivian viralliset kielet ovat: espanja, aimara, araona, baure, bésiro, canichana, cavineño, cayubaba, chácobo, chimán, ese ejja, guairani, guarasu’we, guarayu, itonama, ketšua, leco, machajuyai-kallawaya, machineri, maropa, mojeño-trinitario, mojeño-ignaciano, moré, mosetén, movima, pacawara, puquina, sirionó, tacana, tapiete, toromona, uru-chipaya, weenhayek, yaminawa, yuki, yuracaré ja zamuco.

9. Mikä on Bhutanin pääkaupunki?

Correct! Wrong!

Bhutanin kuningaskunta eli Bhutan on pieni sisämaavaltio Himalajalla Intian ja Kiinan välissä. Bhutan ulottuu subtrooppiselta alangolta Himalajan vuoristoon.

10. Mikä on sarjakuvahahmo -Dick Tracyn ammatti?

Correct! Wrong!

Dick Tracy on yhdysvaltalaisen Chester Gouldin luoma sarjakuvahahmo, kovaotteinen poliisi, joka ilmestyi ensimmäisen kerran sanomalehtien sarjakuvasivuilla 4. lokakuuta 1931 Chicago Tribune -syndikaatin levittämänä.

Visan taikoi: Matti R