Yleistietovisa #64

1. Pompannappi eli mikä?

Correct! Wrong!

Fiat 600 esiteltiin keväällä 1955 Geneven autonäyttelyssä ja valmistus jatkui aina vuoteen 1969 asti. Pieni nelipaikkainen auto oli myös Suomessa kohtuullisen suosittu ja sai lempinimikseen Pompannappi.

2. Minkä väristä on virtahevon maito?

Correct! Wrong!

Vaaleanpunainen väri johtuu maidossa olevista hapoista.

3. Mikä eläin ei kykene katsomaan ylös taivaalle?

Correct! Wrong!

Sioilla ei kaula taivu niin paljoa, että pystyisi katsomaan ylöspäin.

4. Minkä värisiä kahvikasvin kukat ovat?

Correct! Wrong!

Kahvikasvin kukat ovat valkoisia ja niiden tuoksu muistuttaa jasmiinia ja appelsiinia. Kasvin lehdet puolestaan ovat kiiltävät ja tummanvihreät.

5. Mikä osa eläimestä näkyy Vantaan vaakunassa?

Correct! Wrong!

Virallisen selityksen mukaan vaakunassa on ”sinisessä kentässä alainen, aaltokoroinen hopeahirsi, josta oikealle kaartuva kultainen kalanpyrstö”. Kuva-aihe symboloi maineikkaana lohijokena tunnettua Vantaanjokea.

6. Mikä on Suomen suurin petoeläin?

Correct! Wrong!

Karhu on Suomessa suurin petoeläin, koska hirvi on kasvissyöjä.

7. Kuinka pitkä matka on poronkusema?

Correct! Wrong!

Poronkusema on vanha porolla liikuttaessa käytetty pituuden mittayksikkö. Poronkusema on se matka, jonka ajoporoa voi ajaa virtsaamistaukojen välillä. Poro ei pysty virtsaamaan juostessaan, ja liian pitkä juoksuttaminen voi aiheuttaa sille halvaustilan. Maksimissaan poronkusema voi olla jopa 7,5 kilometriä.

8. Kuka oli Iso-Britannian hallitsija ennen Elisabeth II?

Correct! Wrong!

Yrjö VI oli Britannian kuningas vuosina 1936–1952. Yrjö VI oli paitsi Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan ja merentakaisten dominioiden hallitsija, myös viimeinen Intian keisari vuoteen 1948, viimeinen Irlannin kuningas vuoteen 1949 ja viimeinen Pakistanin kuningas vuoteen 1952.

9. Mikä seuraavista maista ei ole koskaan kuulunut brittiläiseen imperiumiin?

Correct! Wrong!

Brittiläiseen imperiumiin kuului laajoja alueita Pohjois-Amerikasta, Karibialta, Afrikasta, koko Intia ja Australaasia, alueita Kaakkois-Aasiasta ja Tyyneltämereltä sekä jonkin aikaa suurin osa Lähi-idästä.

10. Mikä lintu on Uuden-Seelannin kansalliseläin?

Correct! Wrong!

Kiivit ovat kanankokoisia lentokyvyttömiä lintuja. Ne ovat yöeläimiä, jotka syövät ravinnokseen matoja, hyönteisiä, sammakoita ja iilimatoja.

Visan parissa väkersi: Matti R