Yleistietovisa #62

1. Minne perustettiin ensimmäinen Kohon jääkiekkomailatehdas?

Correct! Wrong!

Kohon mailahistorian alullepanija Kari Aro kehitti Koho-jääkiekkomailan opiskeluaikanaan yhdessä puuseppä Yrjö Sartokarin kanssa Helsingissä Kallion kellariverstaalla. Vuonna 1964 perustettiin mailoja valmistamaan Koho-tuote Oy jonka toimipaikka sijaitsi Forssassa.

2. Kuka keksi saksofonin?

Correct! Wrong!

Antoine-Joseph ”Adolphe” Sax oli belgialainen soitinten suunnittelija. Käytetyin hänen keksimistään soittimista on saksofoni. Muita hänen soittimiaan ovat muun muassa saxotromba, saxtorvi ja saxtuuba.

3. Mikä toimii Pelle Pelottoman Pikku apulaisen päänä?

Correct! Wrong!

Pikku apulainen on Aku Ankka -sarjakuvissa keksijä Pelle Pelottoman robotti, jolla on päänään lamppu. Pikku apulaisen on luonut Carl Barks. Hahmon ensiesiintyminen oli sarjassa Kissannaukujaiset.

4. Mikä on Aku Ankan osoite?

Correct! Wrong!

Aku Ankka on Disneyn sarjakuvamaailmaan kuuluva animaatio- ja sarjakuvahahmo, joka asuu Ankkalinnan kaupungissa. Hahmon loi Disney-studion animaattori Richard ”Dick” Lundy vuonna 1934, tiettävästi Walt Disneyn kehittämän idean pohjalta.

5. Mikä saa Hessu Hopon muuttumaan Superhessuksi?

Correct! Wrong!

Hessu Hopolla on myös alter ego Superhessu. Hessu saa supervoimansa takapihallaan kasvavista maapähkinöistä, joita hän usein varastoi hattuunsa. Maapähkinöiden teho ei ole kuitenkaan ikuinen, ja usein Superhessu muuttuu takaisin Hessuksi silloinkin, kun supervoimia vielä tarvittaisiin.

6. Presidentti Urho Kekkosella oli kaksospojat. Minkä nimiset?

Correct! Wrong!

Urho Kaleva Kekkonen oli kahdeksas Suomen tasavallan presidentti ja suomalainen poliitikko. Hän oli tasavallan istuva presidentti yhtäjaksoisesti vuodesta 1956 alkuvuoteen 1982, yli 25 vuoden ajan. Viimeinen presidenttikausi jäi kesken sairauden takia. Kekkonen on Suomen historian pitkäaikaisin presidentti.

7. Mikä on ainoa paikka Euroopassa, jossa on villejä apinoita?

Correct! Wrong!

Gibraltarilla elää Euroopan ainoa villi apinalaji, magotti.

8. Alligaattoripäärynä eli tutummin mikä?

Correct! Wrong!

Avokado on väriltään vihreänmusta, pinnaltaan röpelöinen ja sen sisällä on iso siemen. Avokado tunnetaan myös alligaattoripäärynän nimellä.

9. Missä ihmisellä on ristiluu?

Correct! Wrong!

Ristiluu koostuu viidestä yhteen sulautuneesta ristinikamasta. Se muodostaa yhdessä lonkkaluun kanssa luisen lantiorenkaan.

10. Kuinka monta poljinta on flyygelissä?

Correct! Wrong!

Flyygeli on piano, jonka kielet ja soittokoneisto ovat vaakasuorassa. Flyygelissä vasarat lyövät kieliin alakautta. Pystypianosta sen erottaa kielten asennon lisäksi myös muoto ja taffelipianosta muun muassa suurempi koko. Flyygelin päällä on avattava kansi, jonka asennolla voidaan säätää sointivoimaa.

Visan väkersi: Matti R