Yleistietovisa #61

1. Mikä on herkullisen myrkyllisenä kalana tunnetun pallokala fugun myrkyllisin osa?

Correct! Wrong!

Kala tarjoillaan raakana ja siitä on leikattu myrkylliset osat pois. Fugun valmistukseen tarvitaan lupa, sillä virheellisesti käsitellystä kalasta annokseen voi päätyä myrkkyä, joka voi aiheuttaa sairastumisen tai jopa kuoleman. Fugua pidetään Japanissa suurena herkkuna ja sen aiheuttamaa kihelmöintiä suussa arvostetaan.

2. Minkä maan 2e kolikon takapuolella on kaksoisristi?

Correct! Wrong!

Slovakian 1 ja 2 euron kolikoiden kuva-aiheena on kolmen kukkulan päällä oleva kaksoisristi, kuten Slovakian kansallistunnuksessa.

3. Missä tutkimusmatkailija kapteeni James Cook surmattiin?

Correct! Wrong!

James Cook oli brittiläinen tutkimusmatkailija, meriupseeri ja kartoittaja. Hän purjehti kolmesti Tyynellämerellä ja kartoitti eurooppalaisille aiemmin tuntemattomia laajoja alueita. Maailmanympärimatkojensa ansiosta Cookista tuli yksi kaikkien aikojen arvostetuimmista merenkävijöistä.

4. Kenen maalaama on tunnettu teos Guernica?

Correct! Wrong!

Guernica on espanjalaisen taidemaalarin Pablo Picasson kubismia edustava öljymaalaus vuodelta 1937. Samana vuonna tapahtuneesta Guernican pommituksesta innoituksensa saanut työ on yksi hänen tunnetuimpia maalauksiaan. Se on nykyään näytteillä Madridin Museo Reina Sofíassa.

5. Minkä tunnetun sarjakuvahahmon Lee Falk loi?

Correct! Wrong!

Lee Falk oli yhdysvaltalainen sarjakuvakirjoittaja, teatterituottaja ja näytelmäkirjailija, joka tunnetaan parhaiten sarjakuvien Mustanaamio ja Taika-Jim luojana. Taika-Jim oli Falkin ensimmäinen sarjakuva. Se oli aluksi Falkin piirtämä, ja hänen jälkeensä sitä piirsi Phil Davis vuoteen 1964.

6. Mikä on maailman pienin pingviinilaji?

Correct! Wrong!

Sinipingviini (Eudyptula minor) on maailman pienin pingviinilaji. Se on lentokyvytön kuten kaikki pingviinit. Aikuisena tämä minipingviini painaa vain kilon ja on noin 40 senttiä korkea. Sinipingiviinejä elää muun muassa Uuden-Seelannin rannikolla sekä Australian etelärannikolla hiekkaisilla tai kivikkoisilla rannoilla.

7. Minkä maan nimi on sen omalla kielellä Hrvatska?

Correct! Wrong!

Kroatian tasavalta eli Kroatia on valtio Etelä-Euroopassa, Adrianmeren rannalla. Sen ovat valloittaneet vuorotellen niin roomalaiset, venetsialaiset, turkkilaiset kuin Habsburgitkin. Toisen maailmansodan jälkeen se oli yksi Jugoslavian tasavalloista ja itsenäistyi vuonna 1991.

8. Mitä koirarotua kutsutaan myös sinikieleksi?

Correct! Wrong!

Chow Chow -koiralla on sininen kieli, koska koirarodulla on korkea pigmenttisolujen määrä kielessä, mikä saa kielen muuttumaan siniseksi.

9. Mikä on Islannissa sijaitseva Haukadalur?

Correct! Wrong!

Haukadalur on laakso Islannissa. Se sijaitsee Laugarvatn-järven pohjoispuolella Islannin eteläosassa. Se tunnetaan erityisesti kuumista lähteistään, Geysireistä.

10. Missä William Shakespearen näytelmässä on hahmo nimeltä Desdemona?

Correct! Wrong!

Desdemona on hahmo William Shakespearen näytelmässä Othello. Shakespearen Desdemona on venetsialainen kaunotar, joka raivostuttaa ja tuottaa pettymyksen isälleen, venetsialaiselle senaattorille, kun tämä karkaa Othellon, sisilialaisen armeijan ihmelapsen, kanssa.

Visailun tekijänä hääräili: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa