Yleistietovisa #60

1. Kuinka monta kaupunkia Gotlannissa on?

Correct! Wrong!

Gotlanti on Ruotsin ja varsinaisen Itämeren suurin saari. Gotlannin ainoa kaupunki on Visby. Gotlannin alkuperäinen nimitys suomeksi on ollut Vuojola tai Vuojonmaa.

2. Minkä eläimen tieteellinen nimi on sus scrofa?

Correct! Wrong!

Villisika eli metsäkarju on sorkkaeläimiin kuuluva suurikokoinen sikalaji ja useimpien, mutta ei kaikkien kesyjen sikojen kantamuoto. Sen pääasiallista esiintymisaluetta on Euraasian lauhkea lehtimetsävyöhyke.

3. Minkä valmistamiseen Orléansin menetelmä liittyy?

Correct! Wrong!

Tunnetuin vanhoista viinietikan valmistusmenetelmistä on Orléans-menetelmä, joka oli ensimmäinen laadukasta viinietikkaa tuottava teollinen menetelmä. Se kehitettiin 1670-luvulla Orléansissa Ranskassa. Orléans-pintamenetelmässä viinin annettiin etikoitua makaavissa 200 litran tynnyreissä. Orléansin menetelmästä on kehitetty teollinen versio, jossa käytetään teräksisiä pystysäiliöitä. Tässä menetelmässä etikka lämpenee ja etikan aromit haihtuvat.

4. Mikä on oleanteri?

Correct! Wrong!

Oleanteri on myrkyllinen pensaskasvi, jota käytetään myös huonekasvina. Kasvi sisältää mm. myrkyllistä sydänglykosideihin kuuluvaa oleandriinia. Oleanteri kuuluu oleanterikasvien heimoon ja on Nerium-suvun ainoa laji. Siitä on yli 400 viljeltyä lajiketta.

5. Minä vuonna kansallisaarteemme Aura -sinihomejuuston valmistaminen aloitettiin?

Correct! Wrong!

Aura on Valion valmistama vähintään neljä viikkoa kypsytetty murukoloinen sinihomejuusto. Aura on hapan ja voimakasarominen. Aurajuustoa valmistettiin alun perin vuodesta 1935 lähtien Turussa. Sen valmistus on myöhemmin siirretty Äänekoskelle. Juusto on saanut nimensä Turun halki virtaavasta Aurajoesta, ja sen logossa on Turun tuomiokirkon kuva.

6. Mikä on lepisma?

Correct! Wrong!

Lepisma on toukkasukahäntäisiin kuuluva hyönteissuku, jonka tunnetuin laji on Suomessakin yleinen sokeritoukka, joka on ihmisen mukana levinnyt laajalti ympäri maailman. Lepisma-suvun hyönteiset elävät kosteissa paikoissa, kuten ihmisasumusten kylpyhuoneissa ja keittiöissä.

7. Minkä tieteellinen nimitys on Martes martes?

Correct! Wrong!

Näätä eli mäntynäätä on näätäeläimiin kuuluva nisäkäslaji. Se on heimonsa tyypillinen edustaja ja siksi antanut nimensäkin sille. Sitä tavataan lähes koko Euroopassa sekä osissa Lähi-itää, Kaukasuksella ja Siperian länsiosissa. Näätä elää kaikenlaisissa metsissä.

8. Missä kuuluisa Daavid-veistos on näytteillä?

Correct! Wrong!

Daavid on italialaisen kuvanveistäjän ja taidemaalarin Michelangelon veistämä suuri marmoriveistos, joka valmistui vuonna 1504. Veistos sijaitsee Firenzessä, Accademia di belle arti di Firenzen galleriassa, ja sen jäljennös on veistoksen alkuperäisellä paikalla Palazzo Vecchion ulkopuolella.

9. Minä vuonna halpabussiyhtiö Onnibus aloitti toimintansa?

Correct! Wrong!

OnniBus.com Oy on suomalainen linja-autoliikennöitsijä, jonka Pekka Möttö ja Lauri Helke perustivat vuonna 2011. OnniBus.comin liikennöinnin aloitus perustui Suomen joukkoliikenteen sääntelyn purkuun. Hallituksen puheenjohtajana on ollut lokakuusta 2018 alkaen Antti Norrlin.

10. Kenen tytär oli Svetlana Allilujeva?

Correct! Wrong!

Svetlana Iosifovna Allilujeva oli Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteerin Josif Stalinin ja tämän toisen vaimon Nadežda Allilujevan nuorempi lapsi ja ainoa tytär. Svetlana Allilujeva loikkasi Yhdysvaltoihin vuonna 1967. Loikkaus oli tapaus, joka sai julkisuudessa paljon huomiota.

Visan väkersi: Matti R