Yleistietovisa #53

1. Minä vuonna julkaistiin legendaarinen Windows XP -käyttöjärjestelmä PC-koneille?

Correct! Wrong!

Windows XP on Microsoftin Windows-perheeseen kuuluva käyttöjärjestelmä henkilökohtaisiin koti- ja yritystietokoneisiin, kannettaviin tietokoneisiin sekä multimediatietokoneisiin. Se julkaistiin 25. lokakuuta 2001.

2. ...:llä siivous sujuu. Siis millä?

Correct! Wrong!

Sinituote Oy on siivousvälineitä, vaatehuollon tuotteita ja autonhoitotarvikkeita valmistava ja markkinoiva suomalainen perheyritys. Sinituote Oy muodostaa yhdessä tytäryhtiöidensä kanssa monialaisen SINI-konsernin. Konsernin tärkeimmät rekisteröidyt tavaramerkit ovat SINI, Sinipiika, Kungs, Savu ja Lundia.

3. Kenen kanssa olet ”Yhteisellä matkalla”?

Correct! Wrong!

VR-Yhtymä Oy eli VR Group on Suomen valtion omistama logistiikkakonserni, joka harjoittaa henkilö- ja tavaraliikennettä Suomen rautateillä ja maanteillä.

4. Mikä ”Maalaa maailmasi”?

Correct! Wrong!

Tikkurila Oyj on suomalainen maaleja ja lakkoja valmistava pörssiyhtiö. Yhtiön pääkonttori ja tärkeimmät tuotantolaitokset sijaitsevat Vantaan Tikkurilan suuralueen Kuninkaalan kaupunginosan luoteiskulmassa Keravanjoen Tikkurilankosken rannalla.

5. Mitä pitää sanoa kun haluaa hyvää? ”Sanokaa..., kun haluatte hyvää.”

Correct! Wrong!

Kohta on taas aika suklaakonvehtien...

6. Missä maassa Balaton-järvi sijaitsee?

Correct! Wrong!

Balaton on Unkarin ja koko Keski-Euroopan suurin järvi pinta-alaltaan. Järven pituus on 77 ja leveys 14 kilometriä. Balatonin eteläranta on tasaista ja matalaa, toisin kuin pohjoisranta, joka on vuorista. Veden lämpötila voi nousta kesällä enimmillään 30 asteeseen.

7. Mikä on Uuden-Seelannin pääkaupunki?

Correct! Wrong!

Uusi-Seelanti on Tyynen valtameren lounaisosassa sijaitseva saarivaltio, joka koostuu kahdesta pääsaaresta – Etelä- ja Pohjoissaaresta – sekä lukuisista pienemmistä saarista. Lähin naapurivaltio, Australia, sijaitsee noin 1 500 kilometrin päässä luoteessa.

8. Maori on yksi Uuden-Seelannin virallisista kielistä. Mikä Uusi-Seelanti on maoriksi?

Correct! Wrong!

Maori on austronesialainen kieli, jota puhuvat äidinkielenään Uuden-Seelannin alkuasukkaat, maorit. Maori kuuluu polynesialaisten kielten ryhmään. Sen läheisimpiä sukulaiskieliä ovat rarotonga ja tuamotu.

9. Mikä on Saint Kitts ja Nevisin pääkaupunki?

Correct! Wrong!

Saint Christopherin ja Nevisin federaatio eli Saint Kitts ja Nevis on kahden pienen Karibianmeren saaren muodostama liittovaltio Väli-Amerikassa Leewardsaarilla. Saaret erottaa vain noin kolme kilometriä leveä The Narrows -salmi. Saaret ovat tuliperäisiä.

10. Mikä on Trinidad ja Tobagon suurin vientituote?

Correct! Wrong!

Trinidad ja Tobagon talous oli aiemmin keskittynyt öljyyn, nyttemmin maakaasuun. Noin puolet maan tuottamasta maakaasusta nesteytetään. Maa on maailman viidenneksi suurin nesteytetyn maakaasun viejä. Maatalous tuottaa alle puoli prosenttia bruttokansantuotteesta.

Visan loi: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa