Yleistietovisa #50

1. Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. Että mikä? Tämä tunnetaan paremmin länsimaisella nimellään, mutta millä?

Correct! Wrong!

Suomeksi jotakuinkin näin on tämä käännetty: ”"Enkelten kaupunki, mahtava kaupunki, Smaragdibuddhan asuinsija, jumalan valloittamaton kaupunki (toisin kuin Ayutthaya) Indra, maailman pääkaupunki, jolle on suotu yhdeksän arvokasta jalokiveä, onnellinen kaupunki, Kuninkaallisen Palatsin runsaus, joka muistuttaa taivaallista majaa, jossa hallitsee uudelleensyntynyt jumala, Indran antama ja Vishnukarnin rakentama kaupunki."”

2. Mikä on kasuaari?

Correct! Wrong!

Kasuaarit on strutsilintujen lahkoon kuuluvan heimonsa ainut suku. Kasuaarit elävät Uudessa-Guineassa ja sen lähisaaristoissa, sekä koillisessa Australiassa. Kasuaarit ovat hyvin arkoja, mutta vaarallisia ärsytettäessä. Kasuaarit ovat erittäin vaarallisia! Niiden kynnet ovat tikarinmuotoisia ja erityisen vahvoja. Ne voivat yhdellä potkulla raadella uhrinsa auki.

3. Onko velhokala herkullinen ja arvostettu kalalaji tropiikissa?

Correct! Wrong!

Ei kumpikaan vaan tappavan myrkyllinen! Velhokalalla on selässään noin 13 vahvaa piikkiä, jotka ovat yhteydessä tappavan voimakasta proteiinipohjaista hermomyrkkyä sisältäviin myrkkyrauhasiin. Myrkky aiheuttaa tunteja kestävän sietämättömän voimakkaan tuskan, halvauksen, shokin ja pistoksen saaneeseen jalkaan usein myös kuolion. Potilaan verenkiertojärjestelmä halvaantuu, minkä takia pulssi kiihtyy. Vahingoittunut raaja paisuu hyvin paljon. Henkiin jääneet uhrit ovat kärsineet hermovaurioista, jotka johtavat lihasten surkastumiseen.

4. Kuka legendaarinen jalkapalloilija kätkeytyy nimen Edson Arantes do Nascimento taakse?

Correct! Wrong!

Edson Arantes do Nascimento eli Pelé on entinen brasilialainen jalkapalloilija, jota usein pidetään kaikkien aikojen parhaana pelaajana. Hän on lajin ainoa kolminkertainen maailmanmestari.

5. Mitä ihminen pelkää, jos hän kärsii alliumfobiasta?

Correct! Wrong!

Uskoisin vampyyrien olevan tämän pelon pääryhmä.

6. Mitä ergofobiasta kärsivä pelkää?

Correct! Wrong!

Työn pelko on viisauden alku.

7. Saarioisten ”roiskeläppä” eli maailmankaikkeuden herkullisin kulinaarinen elämys täytti tänä vuonna pyöreitä vuosia. Paljonko?

Correct! Wrong!

Roiskeläppä on hyvää vuosikertaa 1981.

8. Mistä mykyrokan (sopan/keiton jne) mykyt valmistetaan?

Correct! Wrong!

Mykyrokka on yläsavolainen Kiuruvedeltä lähtöisin oleva perinneruoka. Se on keittoruoka, joka sisältää perunoita, lihaa, sydäntä, sisäelimiä, kuten maksaa ja munuaisia, sekä oleellisesti mykyjä. Mykyt ovat jauhosta ja verestä valmistettavia sattumia, jotka kypsennetään kiehuvassa vedessä.

9. Mikä on Volkswagenin myydyin tuote?

Correct! Wrong!

Volkswagenin myydyin tuote onkin currywurst! Currymakkaroilla on jopa oma tuotenumero: 199 398 500 A. Aluksi lihaisia herkkuja tarjottiin vain työntekijöille yhtiön ruokaloissa, mutta nyt Volkswagen-makkaroita saa valikoiduista kaupoista (ainakin Saksassa), ja toisinaan niitä jaetaan myös autoja ostaville asiakkaille.

10. Mihin eläimeen eläinlääkäri on erikoistunut jos hän on hippiatri?

Correct! Wrong!

Hippiatri ei välttämättä nimestään huolimatta kannata hippiaatetta saatika käytä hippivaatetta.

Visan loi: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa